800

Ba Bai
2020
6,4 1,4 tys. ocen
6,4 10 1 1361
800
powrót do forum filmu 800

Tym razem film 800, chińska superprodukcja. Podobno najbardziej dochodowa w ubiegłym roku. Historia oparta na faktach i ograniczona do jednego kluczowego magazynu w Szanghaju. Słowem Chińczycy bronią się przed japońskimi najeźdźcami na przełomie października i listopada 1937 roku. Oglądając miałem wrażenie, że to już widziałem. Przecież na naszym gruncie również garstka żołnierzy powstrzymywała kilkunasto a nawet kilkudziesięciokrotnie silniejszego wroga. Brutalność pola walki, bezsens śmierci i poświęcenie. Dobre zdjęcia, może nie nowatorskie tylko takie jakie być powinny. Obca jest mi kultura narodów uczestniczących w walce więc niewiele wiem też o uzasadnieniu tego konfliktu. Kto był ten dobry a kto zły, nawiasem pisząc nawet mnie to nie interesuje. Ale jest zawarty w filmie patos obrońców, w końcu i nam także znany. Pewnym nowum było ukazanie bohaterów. Wszyscy są bohaterami, nawet nie ma czasu polubić jakiegoś bo ginie. Są też zdrajcy, jak to na wojnie, ci równie szybko odchodzą. Jednak mną wstrząsnął inny obraz. Obraz koncesji brytyjskiej. Dosłownie o metry od wojny. Obraz normalnego życia i dziennikarzy, komentatorów niczym dobrego widowiska sportowego. Obraz znany, dwa lata później Niemcy rozjeżdżają naszą Ojczyznę na oczach świata i bez niczyjego sprzeciwu.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa