PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=684867}

A jeśli Bóg jest?

Tore tanzt
2013
6,5 433  oceny
6,5 10 1 433
4,5 2 krytyków
A jeśli Bóg jest?
powrót do forum filmu A jeśli Bóg jest?

Czy jest ktoś w stanie udzielić mi satysfakcjonującej odpowiedzi na pytanie, dlaczego główny bohater wciąż wracał do tej rodziny? Faktem jest, iż wykazałby się szczególnym egoizmem i obojętnością, gdyby wiedząc o tym, co tam się wyrabia, po prostu machnąłby na to ręką i wyjechał, ale przecież miał tak wiele innych możliwości, aby zapobiec tym zdarzeniom. Miał przyjaciół, żył w cywilizowanym miejscu. Na siłę robił z siebie męczennika? Bez oporu wsiadał do auta, gdy Benno wiózł go w miejsce, gdzie ponownie został zgwałcony. Z nasieniem gwałciciela i obrażeniami był chodzącym dowodem na to, co się mu wyrabia. Chciałabym zrozumieć, co nim kierowało, gdy wciąż powracał na działkę, ale żadne sensowne wytłumaczenie nie przychodzi mi do głowy.

ocenił(a) film na 9
olcia_kupras

Wiara w sens nadstawiania drugiego policzka jako wskazany przez boga sposob na cale zlo

milana_bonita

dla mnie jest to wciąż niezrozumiała postawa, ale faktycznie oddaje sens działania głównego bohatera i rozumiem to, jedynie z jego perspektywy, lecz rozumiem. Dziękuję.

ocenił(a) film na 9
ocenił(a) film na 9
olcia_kupras

znalazlam wlasnie takie cos : https://vimeo.com/71952791
Marina Abramovic mowi o swoim performancie "Rhythm 0'.
Opis 'Tore' mowi, ze film odwoluje sie do jakichs blizej niesprecyzowanych wydarzen realnych. Byc moze chodzi wlasnie o ten performance?

milana_bonita

O, to jest kolejna rzecz, która mnie interesuje. Po obejrzanym seansie próbowałam wyszukać o jakie konkretnie wydarzenia chodziło, niestety bezskutecznie. O tym performancie Mariny słyszałam po raz pierwszy z dwa lata temu i szczerze powiedziawszy nie skojarzyłam tego później z filmem, lecz można doszukać się powiązań. Anyway chciałabym wiedzieć, do czego dokładnie się odwołuje film.