Czy jest ktoś w stanie udzielić mi satysfakcjonującej odpowiedzi na pytanie, dlaczego główny bohater wciąż wracał do tej rodziny? Faktem jest, iż wykazałby się szczególnym egoizmem i obojętnością, gdyby wiedząc o tym, co tam się wyrabia, po prostu machnąłby na to ręką i wyjechał, ale przecież miał tak wiele innych możliwości, aby zapobiec tym zdarzeniom. Miał przyjaciół, żył w cywilizowanym miejscu. Na siłę robił z siebie męczennika? Bez oporu wsiadał do auta, gdy Benno wiózł go w miejsce, gdzie ponownie został zgwałcony. Z nasieniem gwałciciela i obrażeniami był chodzącym dowodem na to, co się mu wyrabia. Chciałabym zrozumieć, co nim kierowało, gdy wciąż powracał na działkę, ale żadne sensowne wytłumaczenie nie przychodzi mi do głowy.
Wiara w sens nadstawiania drugiego policzka jako wskazany przez boga sposob na cale zlo
dla mnie jest to wciąż niezrozumiała postawa, ale faktycznie oddaje sens działania głównego bohatera i rozumiem to, jedynie z jego perspektywy, lecz rozumiem. Dziękuję.
znalazlam wlasnie takie cos : https://vimeo.com/71952791
Marina Abramovic mowi o swoim performancie "Rhythm 0'.
Opis 'Tore' mowi, ze film odwoluje sie do jakichs blizej niesprecyzowanych wydarzen realnych. Byc moze chodzi wlasnie o ten performance?
O, to jest kolejna rzecz, która mnie interesuje. Po obejrzanym seansie próbowałam wyszukać o jakie konkretnie wydarzenia chodziło, niestety bezskutecznie. O tym performancie Mariny słyszałam po raz pierwszy z dwa lata temu i szczerze powiedziawszy nie skojarzyłam tego później z filmem, lecz można doszukać się powiązań. Anyway chciałabym wiedzieć, do czego dokładnie się odwołuje film.