Akacje

Las Acacias
2011
6,4 902  oceny
6,4 10 1 902
6,5 2 krytyków
Akacje
powrót do forum filmu Akacje

Piękny.

ocenił(a) film na 8

Rzadko wypowiadam się na forum, ale przy tym filmie muszę, żeby choć trochę
zrównoważyć opinie negatywne. To prawda, że w tym filmie pozornie nic się nie dzieje, ale
dlaczego w takim razie tak bardzo mnie poruszył? Bohaterowie wypowiadają raptem parę
zdań, a mimo to dali się fantastycznie poznać przez gesty, mimikę, krótkie spojrzenia. Film
nasączony spokojnym,ale wciągającym klimatem. Świetnie dobrani aktorzy. Doprawdy nie
potrafię znaleźć nagatywów. Oczywiście film nie dla każdego, lub raczej nie na każdy
moment, ale obejrzany w chwili samotnej zadumy, może i powinien się podobać. Polecam!

ocenił(a) film na 6
e_jastrzab

W pełni podzielam w/w opinię. Film, można rzec, bardzo poetycki, wymagający skupienia i zanurzenia się w specyficznym klimacie. Przypadkowo połączeni nieznajomi, z upływem kolejnych kilometrów podróży ciężarówką z Paragwaju do Argentyny, pozbywają się dzielącego ich na początku skrępowania i dystansu. Dobrze zagrany, bardzo naturalnie, bez napinania się. A dźwięk silnika ciężarówki jeszcze huczy mi w głowie...

e_jastrzab

hahahaha odwieczny problem z ludzikami oczekującymi od każdego filmu wartkiej akcji trzymającej za gardło do ostatniej minuty :D
taki typ ludzi, cóż - walka z wiatrakami , nieprzekonywalni. Kilka negatywnych ocen jeszcze nic złego nie robi, najgorsze jest zakładanie tematów żeby wszystkich wokół - w swej dobroduszności - przestrzec przed danym obrazem . ehh. Film oczywiście obejrzę a uwielbiając klimaty kina południowoamerykańskiego pewnie sprawiedliwie go ocenię

ocenił(a) film na 7
MicScreAm

Obejrzałeś już?Czekam na sprawiedliwą ocenę

jacpod

! właśnie ! dzięki za przypomnienie! właśnie skończyłem oglądać! Film rzeczywiście cudowny, uczciwie napiszę, że nawet się nie spodziewałem. Oczywiście całość przepełniona jest leniwym klimatem, co z resztą jest cudowne. To tak jak znaleść się w skrajnie cichym miejscu, wyostrzają się zmysły dzięki czemu nawet lekkie załamanie ciszy odbiera się kilkukrotnie mocniej - tak samo miałem podczas oglądania. Choć trzeba też mieć dobry dzień na taki film . Nawet nie byłem się w stanie zmusić do lekkiego przewinięcia, bez którego ostatnio nie mogę się obejść oglądając amerykańskie filmy - te z północy. Po za tym latynosi mają jakiś naturalny talent do grania, takiego bezozdobnikowego, pełnego. U nich nawet pies zjada naszych rodzimych grajków. I ostatnia rzecz, którą zauważyłem - film jest operatorską Klasą. Jeszcze się nie spotkałem z takim zagęszczeniem średnich planów, ponad 90% filmu - wywoływalo to u mnie uśmiech, konsekwencja robi wrażenie - wydaje mi się, że forma filmu w ciężarówce to może być próba zmierzenia się z zadaniem operatorskim, pomysły na ujęcia, wow
Nie daje maxa bo chyba wolę więcej rozmów. moze zmienie

MicScreAm

Super recenzja, zachęciła do obejrzenia :)
Tylko co to są średnie plany?
Nie znam się ;D

ntx

takie od pasa w góre. plany dzielą się wg odlegości kamery od postaci

e_jastrzab

Główna siła filmu to gra aktorska. Gdyby ten element zawiódł, film nie miałby się czym obronić - brak muzyki, brak akcji, szczątkowe dialogi. Ale zagrany jest znakomicie, a dzięki temu w końcówce wywołuje prawdziwe emocje i aż się smutno robi, że to już koniec. Ode mnie 9/10.

ocenił(a) film na 9
spokowap

Dla mnie też 9/10. Nie trzeba dialogów, żeby móc wiele powiedzieć o ludziach.
Poza tym, aktor grający Rubena powinien dostać Oskara. Oczywiście gdyby nie były zarezerwowane dla Hollywood ;-)

ledwosieznamy

Zasłużył na Oscara, ale za umiejętność prowadzenia ciężarówki i picie yerba mate równocześnie bez zalania się. Dla mnie to umiejętność warta największej nagrody bo ja pijąc najczęściej przed laptopem rozlewam niemiłosiernie.

ocenił(a) film na 9
MikeParcero

może spróbuj pić przez słomkę :-)

ledwosieznamy

Słomka czyli bombilla. Podszkól się z terminologii:D bo czy da się pić w ogóle bez? Odp. Nie. Zauważyłem, że Ruben nigdy nie zalewał wodą z termosa do pełna więc miał ułatwione zadanie bo ja leje max i stąd rozlewanie ale i tak szacun za trzymanie porongo w jednej ręce i termosa z kierownicą w drugiej.

e_jastrzab

zgadzam się, idealnie to ujęłaś! nieśpieszny, poruszający, pięknie pokazana relacja między współpasażerami (medal za odwagę dla Rubena!), pozytywny przez to, a jakże!