Akt odwagi

Act of Valor
2012
6,8 19 tys. ocen
6,8 10 1 18533
Akt odwagi
powrót do forum filmu Akt odwagi

"Typowo amerykański film", patos, gloryfikacja bohaterów, propaganda... Zaniżane oceny dlatego, iż film ten nie przedstawia w 100% realiów tamtych czasów, wynosi na piedestał tych którzy walczyli o niepodległość Ameryki, szufladkuje nacje na tych ZŁYCH i DOBRYCH.
Ciekaw tylko jestem jak te same osoby reagują na podobny film, traktujący o Polskiej Niepodległości? Zgoła inaczej. Nikt już nie mówi o naginaniu faktów, patosie czy gloryfikacji powstańców, bo to przecież "piękny film, o walce za ojczyznę, przelewanie krwi za nasze dzieci" i tego typu podniosłe sprawy.
Cóż, mentalność Polaka ma to do siebie, iż wytyka błędy tylko tym filmom, które nie opowiadają o nich samych. Bo przecież żaden inny naród nie mógł tak bohatersko walczyć o niepodległość, tylko nas było stać na poświęcenia, oddanie życia za ojczyznę, cała reszta to tylko propaganda, kłamstwa i patos, pewnie chowali się po norach i czekali aż Brytania sama się powystrzela...

Gdyby tematyka była ta sama ale o jednosce GROM to zaraz by poleciały oceny 10 mimo błędów w filmie itd

Film bardzo dobry

paszat

Ależ w polskim filmie też jest patos i żałosna propaganda,równie żałosna jak w tych amerykańskich. Wystarczy obejrzeć choćby Bitwę Warszawską.

ocenił(a) film na 8
paszat

No.Paszat,zgadzam sie w calej rozciaglosci tym bardziej ze filmy ogladam dla wlasnej przyjemnosci a nie dla ich pooprawnosci lub niepoprawnosci politycznej tudziez niezgodnosci z prawda a takze prob wyliczenia bledow w scenariuszu...Pozdrawiam wszystkich malkontentow a takze dzieci-kwiaty.

ocenił(a) film na 2
paszat

ale ten film jest po prostu kiepski i żaden patos nie ma tu nic do rzeczy

ocenił(a) film na 4
paszat

Ty chyba sam masz jakis kompleks w związku z tym, że jesteś polakiem i teraz próbujesz je przerzucić na reszte społeczeństwa.

Film słaby, 1/3 można spokojnie wyciąć bo ani to gra aktorska, ani efekty specjalne, ani fabuła.
Scenariusz powstał chyba w 5 minut, dialogi tragiczne, efekty w miare sensowne, aczkolwiek ogladanie 10 headshotów pod rząd jest nudne. Jeśli ktoś jest fanem gier typu CoD itp to film może być dla niego przyjemny, w przeciwnym razie szkoda czasu

Morrel

Kiedy zobaczyłem teaser to liczyłem,że w końcu jakaś produkcja zbliży się chociaż do Black Hawk Down. Niestety mimo potencjału nie dało rady wykonać tego nawet w 1/4. Jeśli chodzi o wcześniej wspomniany patos to faktycznie jest dość irytujący (dodatkowo,być może to tylko moje wrażenie,dialogi wypadały nad wyraz sztucznie). Zdecydowanie plus za akcję RIB-ów na rzece.

ocenił(a) film na 4
Morrel

Ja też ten film porównałem do gry komputerowej. Fabuła mierna, dialogi nic nie wnoszące, całość oparta na "efektach". Scena w ciężarówce po odbiciu agentki, gdzie trwa piękna jatka, wszyscy prują dalej, a akcja skupiona na rannym żołnierzu i lamentowaniu, że nie oddycha, że dzielnie to znosi, po czym nagle budzi się jak rażony prądem. Hehehehe, cudnie się pośmiałem.

ocenił(a) film na 5
paszat

A jaka Ty masz mentalnosc? Nie jestes Polakiem? A moze czujesz sie lepszy od innych Polakow? Czemu wiec Twoje posty nie sa inteligentniejsze od wiekszosci innych postow?

ocenił(a) film na 7
paszat

Mimo niezbyt udanego aktorstwa, film jest ZAJ....Y, świetnie uchwycone akcje, montaż, zdjęcia, aż miałem ciary na nogach :)))))))

paszat

jak już ktoś raz na filmwebie napisał w temacie byliśmy żołnierzami:

"teraz ludzie mają uczulenie na flage amerykańską bo to taka moda"

ocenił(a) film na 3
VanDammeNet

skoro dla ciebie modą jest negowanie amerykańskiego snu o wolności wprowadzanego przez ambasadorów pokoju z u.s. marine corps ...

VanDammeNet

Nie moda tylko teraz ludzie wiedzą więcej niż wiedzieli kiedyś i okazuje się że USA święte nie jest a raczej to piekło i są dziesiątki powodów by to wytłumaczyć ale niektórzy mają klapki na oczach i prawdy podanej na srebrnej tacy nie wezmą.

ocenił(a) film na 3
paszat

film propagandowy dla amerykanów nie będzie się podobał , a przynajmniej nie powinien się podobać polakom tak jak nikt nie twierdzi że polska propaganda będzie podobała się innym nacjom , a odnośnie mentalności polaczka to właśnie zawsze się znajdzie jakiś dupoliz który jednak będzie bronił amerykanów w tej ich nierównej walce z siłami zła i szerzeniem demokracji za pomocą b52 , abrams'ów i predatorów , a oni i tak maja takich jak ty za głupoli i obiekt żartów

odnośnie polskiej propagandy , jakoś nie widać ochów i achów po premierze "porażki warszawskiej" , więc lecz się ze swoich kompleksów

tak samo bronisz niemieckich filmików o polskich "banditen" z powstania warszawskiego i bohaterskich blondynach z wermachtu ?

misiekbury

siema, mógłbyś ale MI wytłumaczyć oco chodzi z tym zdaniem: "a przynajmniej nie powinien się podobać polakom" ? to brzmi dokładnie tak jak na forum bitwy warszawskiej że "ten film zasługuje na 10 i musi się polaką podobać" . - te teksty to jest dokładnie typowa mentalnośc polaczków ;)

nie no spok stary ja nie mam kompleksów, w przeciwieństwie do większości polaków którzy muszą się dowartościować obrażając na każdym kroku inne kraje (USA, Niemcy, Anglia, Turcja)

wystarczy obojętnie jaką strone polską odwiedzić, nawet wiadomości - to na każdym kroku polacy obrażają inne kraje. nie żeby mnie to ruszało tylko za każdym jak takie coś czytam to się śmieje. już nie moge śie euro2012 doczekać - kolejnej światowej kompromitacji ;)

p.s. oglądając film nie obchodzi mnie czyja to propaganda, ważne że akcja jest dobra, fabuła i montaż. jedyne co się zgodze to w filmie jest troche za mało akcji, fabuła taka sobi oraz gra aktorska średnia dlatego dostaje ocene odemnie 7. nie oglądam film dla propagandy tylko dla rozrywki

ocenił(a) film na 3
paszat

prostych rzeczy nie pojmujesz , widać , film propagandowy w tym wypadku dla amerykanów , będzie zachwalał to co dobre dla nich , a nie dla nas jako nacji , ale widocznie dla ciebie również , mało to takich u nas co "youłują menie" , bo chcą być "kól" i "dżezi" , a jak oglądasz reklamę tamponów to wiesz czemu nie jest ona skierowana z zasady do facetów , czy tego też nie rozumiesz ?
Czasem jak czytam takie wypociny to się zastanawiam czy ci ludzie w du.pi.ie byli i g... widzieli , że ulegają takim po pierdółką jak pokazują w filmach , czytaj stereotypom ?

jakoś odwiedzam różne strony i nie spotykam się na każdym kroku z obrażaniem nagminnym innych nacji , nawet tu na filmwebie jak film jest dobry to się broni sam nie ważne czy jest z usa , gb , niemiecki , czy czeski
piszesz : za mało akcji fabuła taka sobie , aktorstwo średnie i oceniasz film jako dobry ? chyba ktoś ma problem z podjęciem decyzji , czy film jest średni/taki sobie czy dobry .

ocenił(a) film na 8
paszat

masz troche racji 5:5 a film to obejrzenia wieczorem przypiwku lub czyms innym ;)

ocenił(a) film na 6
paszat

Wcale nie, ja nie toleruję patetycznej papki filmu żadnego narodu, nawet Polski.
Z drugiej strony bywają dobre, patetyczne filmy (ale tam to nie przeszkadza), jak chociażby Black Hawk Down czy serial Band of Brothers więc nie szufladkuj ludzi.
To tak jak z serią gier Call of duty: Modern Warfare (oczywiście piszę o single playerze i fabule)

Film miał ładne zdjęcia i to tyle dobrego, co mogę o nim powiedzieć. Oprócz nowości, było czuć ducha lat 80'tych i 90'tych - rozgraniczenie czarni i bieli (ta scena w Tajlandii - mordercy dzieci - koszmar...), a co gorsze, także filmu Amerykańscy Chłopcy ;).
Niestety, to tylko kilkanaście ujęć promocyjnego materiału sił zbrojnych USA, do którego dodano jakąś tam fabułę.
Tak,
Btw. scena w Meksyku, gdzie gość dostaje pociskiem z RPG. Jak wyczytamy z wiki, prękość takiego pocisku to 120m/s, a masa granatu to ponad 2 kg. Wnioski nasuwają się same (podpowiem- połamane żebra, być może uszkodzone narządy wewnętrzne). Dla nie mających wyobraźni, przykład - kamizelka po trafieniu granatem z RPG:
http://www.vnutz.com/content/patrolling_iraq/patrolling13.jpg :).
Granat ten nie eksplodował (jak na filmie), co uchroniło kolegów nieszczęśnika, niestety nie jego samego.

serious667

Granat się rozpędza. Przeleciawszy zaledwie 3m w żadnym razie nie pędzi 120m/s, a to z prostej przyczyny. Silnik rakietowy odpala się po przeleceniu przez granat 10m, a rozpędzić go może do niemal 300m/s. W filmie pocisk nie pokonał 10m, nie rozpędził się, nie miał więc siły zabić dorosłego mężczyzny, ani nawet specjalnie go pokiereszować dzięki noszonemu przez niego pancerzowi.

ocenił(a) film na 6
djedrys

Hmm, racja, nie pomyślałem o kwestii czasowego przyśpieszania granatu.