Czy fabuła tego filmu, w jakikolwiek sposób pokrywa się z oryginalną historią? Wiem, że w
oryginale nie było Dżafara, ale czy reszta się zgadza?
Oryginał został dodany do "Baśni z tysiąca i jednej nocy", trudno się doszukać korzeni historii. Opowieść jest osadzona w Chinach (ale otoczenie i ludzie raczej przypominają Bliski Wschód). Młody, ubogi chłopak, Aladyn, zostaje oszukańczo zwerbowany przez czarnoksiężnika z Maghrebu do zdobycia magicznej lampy z zaczarowanej jaskini, w której zostaje uwięziony wraz z lampą oraz magicznym pierścieniem, pożyczonym od czarnoksiężnika. Najpierw pociera pierścień, w którym ukrywa się mniejszy dżin - ten zabiera Aladyna do domu. W domu matka próbuje wyczyścić lampę i uwalnia drugiego, większego dżina, dzięki któremu Aladyn staje się potężny i bogaty oraz poślubia księżniczkę Badroulbadour, córkę władcy, udaremniając wcześniej jej małżeństwo z synem wezyra. Czarnoksiężnik powraca, podstępem zdobywa od żony Aladyna lampę (jako kupiec, który wymienia stare lampy na nowe - Badroulbadour nie wie, jaką moc posiada lampa) i zabiera mu wszystko (przenosi jego dobra, łącznie z żoną, do Maghrebu). Na szczęście, Aladyn posiada wciąż magiczny pierścień i wzywa mniejszego dżina. Ten nie jest w stanie odczynić magii większego, ale pomaga Aladynowi dostać się do Maghrebu, odzyskać wszystko i zabić czarnoksiężnika. Potem pojawia się brat czarnoksiężnika, pragnący się zemścić na Aladynie - oszukuje jego żonę, która go wpuszcza do pałacu. Na szczęście, ostrzeżony przez mniejszego dżina, Aladyn zabija nowego wroga. Wszyscy żyją długo i szczęśliwie.
Ja tę historię znam stąd: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/51128/smoki-mity-i-legendy
Oryginał jest zdecydowanie mniej "disneyowski". To raczej historia o chłopaku, który za pomocą magii się staje bogaty, nie historia miłosna. I nikt nie myśli o uwalnianiu dżinów.
Poprawka: to większy dżin ostrzegł Aladyna przed bratem czarnoksiężnika. Co się stało z dżinami, historia nie dopowiada. Pewnie dalej służyły najpierw Aladynowi, a potem innym panom.
pytałem serio, w Prince of Persia (grze) z 1989 roku (3 lata przed filmem), głównym złym był wezyr Dżafar, który parał się magią i także próbował podstępnie zmusić księżniczkę do ożenku. Po prostu skojarzyłem te fakty. Nie wiem skąd to oburzenie.
Wiadomo ;), ale Dżafara w oryginale nie było, jak zauważył założyciel tematu, czyli skądś został zapożyczony.