7,1 56 tys. ocen
7,1 10 1 56288
6,3 28 krytyków
Alita: Battle Angel
powrót do forum filmu Alita: Battle Angel

... i dobrze się go ogląda. Byłem na seansie 4DX i efekty 3D są absolutnie super. Do tej pory w większości filmów 3D widać było, że niektóre sceny były "robione" aby sie tym 3D popisać a tutaj cały film jest taka popisówą. Co do filmu to może ekspozycja jest troszkę zbyt długa ale tylko nieco i w żadnym wypadku widza nie ogarnia zniecierpliwieni. Mangi nie widziałem, komiksów nie czytałem więc dla mnie niektóre rozwiązania fabularne były satysfakcjonujące, tzn w miarę zaskakujące. Na szczęście twórcy oszczędzili flaków, krwi i tym podobnych "atrakcji" (żeby było jasne: lubię horrory ale szedłem na sf/cyberpunk i to dostałem) Obawiałem się czy ten film nie będzie kolejnymi pomyjami filmowymi w stylu ekranizacji" DC Comics" czy "Marvela" (99% ekranizacji komiksów jest robionych dla półgłówków), ale jest to, na szczęście, spójny wewnętrznie, fantastyczny świat (momentami nawet daje się wyczuć jakąś nutkę gwiednowojennej melancholii, sam nie wiem jak to nazwać). Nie ma także tego tak zwanego "smolistego humoru" a la np. "The Loved Ones" który jest tak naprawę obrzydliwy. I tak uwaga: Cały film jest tak naprawdę jedną wielką ekspozycją-zapowiada finałową mega rozpierduchę. Będę czekał i z chęcią pójdę na następną część a może pierwszy raz w życiu kupię komiks. Pozdro for all

ocenił(a) film na 3
KorbaWypych

No właśnie nie ma humoru, a tego bym się w filmie Rodrigueza spodziewał. Mam wrażenie, że znów cała para poszła w gwizdek pod tytułem "najebiemy takich efektów 9D, że całe kino się zsika", ale jakoś nikt nie zauważył, że scenariusz jest słaby, dialogi płaskie, a postaci źle napisane (nie rozumiem motywacji bohaterów, nie poznałem ich historii - rozumiem, że to taki zabieg, żeby zagonić teraz widza na siedem filmów nowej sagi/serii). W efekcie raczej walczyłem z sennością podczas tego seansu. Jak dla mnie ROZCZAROWANKO.

dokurobei

Po napisaniu posta przeczytałem na jakimś portalu (może źle zrozumiałem, bo z angielskim u mnie słabo), że to niby-zakończenia jest w rzeczywistości ostatecznym zakończeniem bo Alita znajduje cel swojego życia i tyle. Zresztą sami to przeczytajcie.
https://www.digitalspy.com/movies/a26141266/alita-battle-angel-2-plot-cast-relea se-date-trailer/