Uwaga uwaga możliwe spoilery
1. Super moce.
Alita odkrywa swoje super moce, "od tak" bez najmniejszego wysiłku, super moce ukryte w niej.
Wątek ten nie przypomina czegoś?
Taki sam jest w nowych GW związanych min z Rey. Jest to jak najbardziej genderowy motyw, mający przyciągnąć do kina te wszystkie grubasy czy jsw i wmówić im, że posiadają "superpower". Ponieważ oczywiście żadnych mocy sjw nie posiada, generuje to silne napięcie i cała motywacja sjw po wyjściu z kina idzie na donoszenie na blixnich i wytykanie niepoprawności politycznej otoczenia takiego człowieczka. I o to właśnie chodzi.
2. Dialog Ality z otoczeniem
Od pierwszych scen Alita głaszcze małe pieski, uśmiecha się rozmawiając, śmieje się radośnie, ogólnie przekazuje dosyć jasno swoje pragnienia z jednym wyjątkiem...
Scena w knajpie łowców, tutaj sami faceci z którymi się nie dyskutuje. Nie ma "small talk". Żądanie od razu poparte jest przemocą, jedyną drogą do której super moce Ality pasują idealnie.
Czy Alita osiąga sukces? Nie oczywiście.
Do podziemi schodzi pan Doktor i Chłopak, cała reszta albo leży pobita albo ma problem w głębokim poważaniu.
Czy więc taktyka rozmowy z Ality z łowcami okazała się skuteczna? Nie.
Po co się więc takie wątki pokazuje?
3. Kobiece cechy Ality czyli piersi, które cudownie pojawiają się i znikają w zależności od sytuacji czy towaru jaki brali w czasie produkcji realizatorzy.
W pierwszych scenach po rekonstrukcji Ality dokonanej przez Doktora, jest ona całkowicie androgeniczna. Ma figurę 10 latka.
Gdy zakłada t-short czy zbroję bojową pojawiają się piersi.
Cud.
Po co cyborgowi ze sztucznym mózgiem piersi? Logicznie są nieprzydatne do niczego i tylko przeszkadzają w walce zaburzając środek ciężkości ciała.
Alita musi być podobna do nastolatki a nie andogenicznego robota. Inaczej nastolatki nie będą się z nią identyfikować.
Zdecydowanie przesadzasz.
0. Film nakręcono na podstawie mangi z 1990 roku - wtedy nie było genderu, a w Japonii nie ma go do dziś.
1. Alita nie zdobywa supermocy w jakiś magiczny sposób, tylko reagując instynktownie w sytuacjach zagrożenia przypomina sobie umiejętności, których została nauczona.
2. Sekwencja w 95% wyjęta z mangi - patrz -> 0.
3. Ot, przeoczenie twórców... ale co masz na myśli przez "sztuczny mózg"? Mózg Ality (i innych cyborgów) jest jak najbardziej prawdziwy ;> A po co kobietom-cyborgom piersi? Kto wie... Może pomaga im to dalej czuć się kobietami? (a w konsekwencji: nadal ludźmi)
Eee wy chyba przespaliście film odnośnie pkt 3 . Jak byk doktorek powiedział po podłączeniu nowego ciała i jak piersi urosły itp itd, że jest to jej ciało, które adaptuję się do umysłu, a Alita nie była dzieckiem.
Sądzę że ta diagnoza być może została wystawiona zbyt przedwcześnie. Przy pośpiesznym zetknięciu się z dynamicznym filmem rozrywkowym łatwo o "zbyt luźne" interpretacje. Nie sądzę by były to próby naciągania detali pod z góry założoną tezę. Z mojej strony zalecam "nawieczor" ponowne zapoznanie się z materiałem źródłowym, na chłodno jeszcze raz zgłębienie tematu, z pewnością logiczne uzasadnienie zdarzeń i zachowań bohaterki zostanie dostrzeżone w filmie.
uwielbiam takie forumowe piepsz*nie bez konkretnych określeń do czego mówca się odnosi i definicji chociażby o jakie "detale" w mojej wypowiedzi chodzi...
Zalecam zgłębienie tematu, zapoznanie się z materiałem zródłowym i na chłodno przemyślenie swojego stylu wypowiedzi.
Po analizie trailerów, jakiś scenek z filmu, stwierdzam, że się mylisz co do tych znikających piersi. Jako, że Alita jest pełnym cyborgiem. Tylko mózg jest ludzki, cała reszta jest maszyną. W scenach, gdy nie ma biustu, nie ma na sobie tej "pokrywki" na klatce piersiowej:
https://imgur.com/a/sU1yJAf
wtedy jest płaska, jak deska.
Na tym zdjęciu:
https://imgur.com/a/ilkwYm8
widać, że jest załozona ta pokrywa i biust typowej nastolatki, juz występuje.
Tutaj:
https://imgur.com/a/OvVGPPo
ma już body berserkera, które to adaptowało się do danej postaci. Widać typowe kształty dorosłej kobiety (nawet podkreślono w filmie, że Alita nastolatką jednak nie była, jak początkowo zakładano). Zbroja dodatkowo zwiekszała efekt push-up (chyba 90% kobiet to robi).
Uważam, że rozwiązałem wszelkie "ale" co do kwestii genderowych. Dodatkowo, gdyby ktoś miał wątpliwość, czemu uznawano Alitę za kobietę. W jednej ze scen, gdy ją składano i był najazd na monitor z diagnostyką. Widać pozycję: unknown female. Cieżko też jednoznacznie określić, czy stwierdzenie "bardzo ludzki mózg" odnosiło sie do androidowości Ality, czy podkreslenia faktu, jak mogła tyle przetrwać na wysypisku. Gdyby była pewną forma SI, to wzbudzałaby raczej większą konsternację. Tymczasem reakcje otoczenia były normalne.
więc jeszcze raz się zapytam:
po co cyborgowi ze sztucznym mózgiem piersi?
Definicja cyborga z netu:
"a fictional or hypothetical person whose physical abilities are extended beyond normal human limitations by mechanical elements built into the body."
Alita ma "core" nie "brain" więc ma sztuczny mózg.
Nie ma nigdzie powiedziane, że jej mózg był sztuczny. Ja takiego fragmentu nie kojarzę. Do tego, po co sztucznemu mózgowi składniki odżywcze do funkcjonowania? Skoro była płci żeńskiej, to poniekąd jest atrybut kobiecości. Podobnie, jak cyborgi płci męskiej były większe, podkreślając "męskość", tak u cyborgów-kobiet, były długie włosy, piersi, itp.
Pojęcie core w tym wypadku, wg mnie tyczył się nazwijmy to podstawowego układu, w skład którego wchodziły mózg, system podtrzymywania życia, cała ta elektronika łącząca biologie z elektroniką, determinująca dana osobę. Wydaje mi się, że dobrym określeniem 'core' byłoby to co zostało z Chiren pod koniec filmu.
W filmie jest wyraxnie powiedziane, ze Alita ma sztuczny mozg:
1. Doktor znajduje najpierw metalowy czerep z ktorego wyjmuje oko i chowa.
2. Alita a wlasciwie jej "core" w metalowym czerepie lezy obok
3. Doktor podlacza rurki zasilajace "core" w niebieski plyn, na skanie widac taki sam metalowy czerep jak na wysypisku, ktory znalazl Doktor.
4. Doktor mowi do Ality, ze ma "very human brain"
5. Alita mowi do nowo poznanego Chlopaka na ulicy "Doktor mnie zbudowal z wyjatkiem mojego "core". Alita nie uzyla slowa mozg.
6. Uwaga uwaga mozg ludzki bez tlenu umiera po 2-3 minutach a nie 2-3 tygodniach czy miesiacach.
7. Push up piersi ktorych nie ma? Przeciez Alita ma plytke maskujaca, taki panel czolowy a nie piersi jako takie.
3. Zwróciłeś uwagę, że z jej "serca" jedna z rurek jest czerwona? I biegnie w kierunku głowy.
4. Posłuchaj na trailerze, w jaki sposób to mówi - podkreśla tam słowo mózg oraz nawiązuje do jej bycia człowiekiem.
5. Nie użyła słowa mózg, bo doktorek nie zbudował jej głowy. To co było, czyli rdzeń, wsadził do ciała swojej córki.
6. idąc dalej, człowiek, który jest pozbawiony większej ilości ciała umiera. Skąd tyle osób w ogóle żyło?? Nie ma wytłumaczeń dla technologii podczymujących życie. Jak wygląda proces trawienia pokarmów, przez cyborki itp. W takim Robocopie (czy to nowszy, czy pierwowzór), był nawet wątek tłumaczący, jak to wszystko działa. Tak samo, jak "pudełeczko" wielkości pięści mogłoby zasilić całe miasto? Na tym polegała wyjątkowość Ality, podkreślana tym, że była człowiekiem z mózgiem.
7. Po co było Alicie dawać włosy, skoro była łysa?? Tak, jak wskazywałem kilka razy i nie tylko ja, chodziło o podkreślenie, że dana osoba jest kobietą lub mężczyzną.
Scena rozmowy Ality z Hugo, wskazywała na jej człowieczeństwo - pytała o to, czy nie przeszkadza mu, że nie jest do końca człowiekiem, będąc pełnym cyborgiem. Gdyby była androidem, pytanie powinno być sformułowane, "czy nie przeszkadza mu, że tak na prawdę nie jest człowiekiem". Dodając jeszcze na sam koniec, po co Alicie był trening w retrospekcji, jak wystarczyłoby ja zaprogramować oraz skąd amnezja, jak wystarczyłoby po prostu zrobić odczyt z pamięci? Były to elementy, które charakteryzuja ludzi i nadają im człowieczeństwa.
Gdzie znafco i wielki medrcu odpowiedzi do punktow 1 i 2?
3. Alita nie ma serca ma pompe tloczaca plyn do sztucznego mozgu
4. Tak myslalem znafca nie widzial filmu ale nie powstrzymuje go to od wyglaszania swoich madrosci.
5. Nie uzyla slowa "mozg" bo Alita go nie ma.
6. Czlowiek pozbawiony mozgu umiera, komp pozbawiony rdzenia tez umiera w danym momencia ale sa to nieporownyealne stany "smierci".
7. Producent dal Alicie wlosy bo 99% widowni ma wlosy, zabieg ten w technikach sprzedazy nazywany jest "zasada sympatii i podobienstwa" do kupujacego dany produkt.
8. Rozpierdzi*l i masakracja w knajpie lowcow i pozniej wskazuje ze Alita jest robotem
Film oglądałem to raz. Dwa podaje trailery, jako punkt odniesienia, gdyż mozna je obejrzeć. Film jest dopiero w kinie, więc cieżko jest przywoływać konkretne sceny, bez ponownego obejrzenia.
1. Kojarzę moment wyjmowania oka, ale już nie pamiętam samej sekwencji. W 2 doktorek nie znajduje tylko głowy.
Skoro sam uważasz siebie za takiego znawce, podaj moment filmu, w którym jasno powiedziano o sztucznym mózgu? Pojęcie core, w dalszym ciągu odnosi sie do "popiersia" Ality zawierającego elementy podtrzymujące życie.
6. Komputerowi nie jest potrzebne pożywienie, skoro ma "bateryjkę" mocniejszą niz nie jedna elektrownia.
Śmieszne, że w 7 punkcie widzisz sens dodania włosów, ale nie widzisz sensu dodawania czegoś na kształt biustu. Powinieneś być konsekwentny. Skoro po co jej piersi, to również po co jej włosy.
8. Chyba nie wiesz kim była Alita w przeszłości. Wspomne tylko o czyms takim jak Panzer Kunst. Z Grewishką przegrała tylko dlatego, że dotychczasowe body było za słabe w stosunku do przeciwnika.
Brak jest w filmie jakichkolwiek odniesień wskazujących, by Alitę nie traktować, jak człowieka. Do tego zbyt wiele ludzkich czynników, które byłyby pozbawione sensu w jej sztuczności. To co ją odróżnia od innych, to fakt, że jest najbardziej zaawansowanym cyborgiem bojowym w czasach doktora Ido.
Wracam do mojego pytania, wiec dlaczego:
1. Piersi Ality sa wogole zarysowane (w konfiguracji ciala corki Doktora) skoro pelnia role taka sama jak klapa silnika w samochodzie?
2. Dlaczego w zbroi bersereka piersi sa kilka razy wieksze?
Prosze bez odpowiedzi typu: "kobiecy mozg Ality musi miec lacznosc z maskownica klatki piersiowej w ksztalcie piersi tak samo jak kobiety robia sobie rekonstrukcje po mastektomi"
Chodzi, jak sam wcześniej pisałeś w kontekście włosów- by cyborgi danej płci, w dalszym ciągu przypominały ludzi. Zapytaj jakąkolwiek kobietę po masektomi, po co w ogóle daje sobie protezę piersi. Założenie jest podobne.
Z ciałem berserkera było tak, że adaptowało się do swojego rdzenia. Jak powiedziała bodajże asystentka doktora, Alita jednak nie była dzieckiem w poprzednim życiu. Zakładać możemy, że proces cyborgizacji przeszła będąc dorosłą kobietą. W mandze chyba, jako nastolatka.
Podsumowując, wygląd danego cyborga służy zdeterminowaniu tej osoby, jako kobieta lub mężczyzna.
Alita była pełnym cyborgiem bojowym i dzięki zapomnianej już technologii (wojna zapewne cofnęła rozwój techniki o dziesięciolecia [bądź rozwój technologiczny ludzkości z Marsa był o wiele większy niż na Ziemi]), przewyższającej czasy, w których się znalazła. Mogła przeżyć.
W filmie jest zbyt wiele kwesti, które wprost mówią o niezwykłości Ality, przy zachowaniu jej człowieczeństwa, by to negować. I dopatrywać sie czegoś innego.
Nie ma to jak samozaoranie:
"Zapytaj jakąkolwiek kobietę po masektomi, po co w ogóle daje sobie protezę piersi. Założenie jest podobne."
Twoja odpowiedz pod sasiednim watkiem w tym samym temacie:
" wfilmie, biust głównej bohaterki pełnił funkcje tylko weizualną. Nie miał żadnego zastosowania."
Btw prosilem abys nie odpowiadal tym genderowym belkotem o plci mozgu Ality i jej pragnieniu posiadania piersi i co dostalem?
1. Nigdzie w filmie Alita nie wspomina ze jest kobieta.
2. Po operacji wyraxnie sama mowi ze nie wie kim jest.
3. Alita nie ma mozgu z okreslona dedykowana plcia bo jej mozg musialby miec lacznosc z calym sztucznym ukladem hormonow i siecia polaczen a tego nie ma.
4. Cialo bersekera nie jest cialem zbudowanym na dna czlowieka skoro nie ma macicy to i nie potrzebuje piersi.
5. W filmie nie ma zadnej wzmianki o procesie cyborgizacji.
Jakie samozaoranie? Nie ma w tym żadnych spiskowych, nie wiadomo jakich treści. Cyborg jest człowiekiem poddanym cyborgizacji, więc kobieta nadal jest kobietą, a mężczyzna mężczyzną.
1. Nie musi, ale jest to "powiedziane" w filmie.
2. Jason Bourne w swoim pierwszym filmie także nie wiedział kim jest - to jest tzw. amnezja.
3. Alita była kobietą, która przeszła proces cyborgizacji. Nie znana jest dokładna geneza, ale załozyc mozna, że płeć jest determinowana przez to, za kogo sie uważa dana osoba.
4. Ciało berserkera było przeznaczone dla cyborgów bojowych frakcji z Marsa. Alita pochodziła stamtąd, więc miała do niego dostęp oraz mogła otworzyc statek. Dodatkowo, nie kojarze już czy to było zawarte w filmie (bądź anime), ale rejestracja łowców polegała na zeskanowaniu mózgów danej osoby, gdyż cieżko byłoby o dna w przypadku pełnych cyborgów, jak Zaplan.
5. Nie ma także wzmianki o sztuczności Ality. Dodatkowo przeniesienie głowy Hugo do tego mechanicznego ciała jest procesem cyborgizacji.
Prawda jest taka, że czepiasz się nie wiadomo czego i o co. Wytykasz innym trollowanie, samemu najprawdopodobniej trollując. Będąc ślepym na przedstawione fakty, olewając je.
W filmie, nikt nigdzie nie powiedział, że Alita nie jest bądź nie była nigdy człowiekiem. I dalsza dyskusja, i tak nie ma sensu, bo cokolwiek by się nie napisało. Wraca się do punktu wyjścia, po co cyborgowi piersi skoro cyborg to nie człowiek, nawet jeśli nim był.
Jakie samozaoranie? Kilkukrotne.
1. Powolujesz sie na trailer ktory ogladales.
2. Wypisujesz sprzeczne ze soba zdania, sprzecznosci nastepnie przemilczasz ja wyplywaja w dyskusji.
"Zapytaj jakąkolwiek kobietę po masektomi, po co w ogóle daje sobie protezę piersi. Założenie jest podobne."
Druga odpowiedz pod sasiednim watkiem w tym samym temacie:
" w filmie, biust głównej bohaterki pełnił funkcje tylko weizualną. Nie miał żadnego zastosowania."
?? Dla mnie wypowiedz pierwsza jest sprzeczna z druga
3. Mamy jeszcze 3cia wypowiedx ze zbroja bersekera jest zbroja "cyborga bojowego z Marsa" ktoremu z jakiegos powodu potrzebne sa wielkie piersi.
Po co? Atakuje wroga strugami mleka bojowego?
Moje pytanie po co Alicie piersi a w wersji bojowej Ality bardzo duze piersi dalej pozostaje bez odpowiedzi.
Przypomne ze Amazonkom wedlug legend ucinano jedna piers aby mogly strzelac lepiej z luku.
Alicie w pancerzu bojowym rodem z Marsa, system pancerza daje wieksze piersi niz do tej pory miala. Po co dalej zagadka...
Użyj mózgu i pomyśl, trailer jest mi łatwiej przywołać bo można go w każdej chwili obejrzeć. Na film trzeba pójść i obejrzeć cały. Chyba, że Ty w dowolnej dyskusji lecisz do kina i oglądasz coś ponownie? Wątpię. stąd przyrównanie do trailerów.
Kwestia biustu jest prosta - w społeczności, gdzie jednak wciąż są ludzie, kobieta cyborg lepiej, gdy wygląda jak kobieta a nie puszka. Sam o czymś podobnym napisałeś, na moje pytanie o włosy.
Co do rozmiaru biustu - idź obejrzyj film jeszcze raz. Może w końcu zrozumiesz. Dodam, że odpowiedź jest, gdy doktor w końcu wsadza resztki ciała Ality po walce z Grewishką.
Oczywiście przywoływanie trailera ma sens tylko wtedy gdy nie byłeś w kinie.
"Kojarzę moment wyjmowania oka, ale już nie pamiętam samej sekwencji."
jasne jasne...
przecież na tym forum dyskutują tylko osoby które nie widziały filmu, nie były w kinie, więc dla ich wygody lepiej odnieść się do trailera.
Dalej nie wiem po co "cyborgowi bojowemu z Marsa" piersi?
Aby nie wyglądał jak "puszka" mówisz?
1. Co do daje Alicie w walce, że nie wygląda jak "puszka"?
2. Jaka armia z istniejących na ziemi powiększa żołnierkom piersi aby nie wyglądały jak "puszka" i po co?
Nie będąc w kinie, nie wiedziałoby się wiekszości tego, czego nie było w trailerze. Opieranie sie na trailerach słyużyło temu, co napisałem wcześniej. Możesz sobie wmawiac co chcesz. Jak dla mnie jasno wskazujesz, że chociaż zrobiłoby się 1000 stronnicowe uzasadnienie, to i tak powiesz, że nie bo nie.
1. nic Alicie nie daje, cały czas chodzi o aspekt wizualny, jak to napisałeś: "zasada sympatii i podobienstwa".
2. Jeśli nie wiesz z czego wynika powiekszający się biust. Nie wiesz skąd Alita miała "moce" (to w odniesieniu do pytania głównego z tematu), to sam chyba filmu nie oglądałeś. Bo byś wiedział skąd, co wynikło.
Siema powiem tylko że jest to Adaptacja Anime a tam takie zachowania i wygląd postaci to norma.
Polecam obejrzeć Tożsamość Bourne'a. Na swój sposób wpisuje się to w pierwsze pytanie.
Co do dwójki - główna bohaterka niejako przechodzi ekspresowy etap dojrzewania - od dziecka, po osobę, która zaczyna rozumieć kim jest, ale potrzebuje dodatkowych odpowiedzi.
A jeśli chodzi o seksualność - Alita w poprzednim życiu była kobietą. Nawet w scenie z nowym body było, że struktura dostosowuje się do pierwotnej formy. Dodatkowo, czy czasem nie było tak, że miała na sobie jakąś "pokrywkę" na klatkę piersiową?? Dziwne, że z tak odkrytymi bebechami nosiłaby tylko koszulkę, bez jakiegoś zabezpieczenia.
Warto zapamiętać:
Cyborg - człowiek w ciele maszyny;
Android - maszyna z SI.
"Cyborg - człowiek w ciele maszyny" Dokładniej to cyborg jest człowiekiem wspomagany mechanicznymi elementami
Chodziło mi o ukazanie tego, że pełny cyborg wciaż ma czynnik ludzki odpowiadający za człowieczeństwo.
"Taki sam jest w nowych GW związanych min z Rey. Jest to jak najbardziej genderowy motyw, mający przyciągnąć do kina te wszystkie grubasy czy jsw i wmówić im, że posiadają "superpower". Ponieważ oczywiście żadnych mocy sjw nie posiada, generuje to silne napięcie i cała motywacja sjw po wyjściu z kina idzie na donoszenie na blixnich i wytykanie niepoprawności politycznej otoczenia takiego człowieczka. I o to właśnie chodzi."
XDDDDDDDDD
Powiedz mi szczerze, czy ty tak poważnie, czy trollujesz? Kto normalny oglądając ekranizację książeczki z japońskimi obrazkami miałby niby czerpać jakieś dziwne wzorce? W dodatku w sposób jaki tu przedstawiasz?
"Scena w knajpie łowców, tutaj sami faceci z którymi się nie dyskutuje. Nie ma "small talk". Żądanie od razu poparte jest przemocą, jedyną drogą do której super moce Ality pasują idealnie.
Czy Alita osiąga sukces? Nie oczywiście.
Do podziemi schodzi pan Doktor i Chłopak, cała reszta albo leży pobita albo ma problem w głębokim poważaniu.
Czy więc taktyka rozmowy z Ality z łowcami okazała się skuteczna? Nie.
Po co się więc takie wątki pokazuje? "
Po prostu ta scena to była pokazówka Ality, że łowcy są śmieciami bez krztyny większej moralności. Ona chce podjąć się wyzwania zgładzenia człowieka, który trzyma w ryzach całe Zalem, więc przychodzi do ludzi, którzy dla niego pracują. Chciała po dobroci, skoro jednak się nie udaje, tylko w odpowiedzi dostaje zlepek śmiesznych prób obrażenia jej, to dochodzi do bójki.
Poza tym Alita jednak jest nastolatką, decyzje które podejmuje nie muszą być w 100% racjonalne, zauważ jej impulsywność i swego rodzaju agresję. Scena w barze ma sens z punktu widzenia jej charakteru. Na pewno o wiele ciekawiej ogląda się takie przygody niż wiecznie ponurą nastolatkę z butnym księżniczko-egocentryzmem jaki mamy wysyp w komediach romantycznych.
Mała poprawka. Alita jest nastolatką, ale mentalnie. Do p óki poznaje siebie na nowo, otaczającą rzeczywistość, jest jak dziecko. Gdy rozwala ciało po córce doktora w starciu z Grewishką. Nowe body - berserkera, dostosowuje się do swojego operatora. a tam jasno widać, że Alita to dorosła kobieta, chociaż nigdzie nie jest powiedziana, czy młodsza, czy bardziej dojrzalsza (pomijam kwestie leżakowania). Można założyc, że miała tyle lat, ile grająca ją Aktorka.