Almanya

Almanya - Willkommen in Deutschland
2011
7,0 2,9 tys. ocen
7,0 10 1 2865
6,0 2 krytyków
Almanya
powrót do forum filmu Almanya

Szkoda,że nie o innej narodowości bo turkó niestety nie lubię. Nie mieszkam w niemczech,ale często tam bywam jako,że mój chłopak jest niemcem i większość turków jakich spotykam to Ci którzy mieszkaja wiele lat w niemczech a nie raczą nauczyć się jezyka kraju w którym mieszkają,poślubiają kogo się tylko da żeby mieć obywatelstwo i sępić pieniądze z państwa.....nie mówiąc o tym,że rzadko mają nawet szacunek do ludzi i kraju w którym żyją i dzięki temu może żyć im się lepiej. Raczej nie asymilują się ze społeczeństwem tylko żyją w swoich gromadach.Nie mówię,że wszyscy tacy są.Znam też kilka wyjatków dla których nie jest ujmą na honorze nauczyć się jezyka kraju w któym żyją i są po prostu fajnymi ludźmi :)

Ellemelle

A jeszcze jedno to bardziej odnośnie niemiec. Wkurza mnie,że jest tylu polaków w niemczech a nigdy wypożyczając film dvd nie spotkałam się z luksusem polskich napisów,za to tureckie zawsze są. Na szczęscie po angielsku też są,no ale po polsku nie. Zastanawiam się dlaczego tak jest? Może polacy się uczą niemieckiego bo inaczej (teoretycznie) filmu nie obejrzą a turcy mają na talerzu więc po co ruszać szare komórki?

użytkownik usunięty
Ellemelle

Nie martw się, jeszcze kilka lat emigracji i język polski stanie się językiem międzynarodowym.

Ellemelle

tak, to prawdopodobnie dlatego, że polacy na emigracji przeważnie znają dany język

chicasuperpoderosa

Nie zawsze,ale przynajmniej się go uczą. A nie unoszą dumą,bo żyć w niemczech ok i brać zasiłki itd.ale uczyć się języka to ujma na honorze... W każdym razie uważam,że na DVD powinny być również Polskie napisy jeśli i tureckie są. Co im szkodzi ?

Ellemelle

Mówie przeciez, przeważnie... Turków chyba nigdy nie zrozumiem, sa strasznie przewrażliwieni na punkcie "dyskryminacji" wobec nich i nazywają każdego rasistą. I mówie tutaj o turkach na imigracji, przynajmniej tej częsc,i którą miałam okazje poznać.

chicasuperpoderosa

Przeoczylam to przeważnie ;)

ocenił(a) film na 8
Ellemelle

calkiem jak Polacy w Anglii, a jezyk znajá kiepsciutko.

aniaem

Na temat polaków w angli się nie wypowiem bo nie miałam z nimi doczynienia :)

ocenił(a) film na 8
Ellemelle

widzisz taka sama zasada. w kazdym narodzie sá ludzie z klasá i tacy których sie nalezy wstydzic. pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
aniaem

A ja się nie zgodzę. Kiedyś tak było ale wiele się zmieniło. Akurat na temat Polaków w Anglii to mógłbym napisać książkę na podstawie własnych kilkuletnich obserwacji i doświadczeń. Zresztą wszystko zależy od towarzystwa w jakim się obracamy i pracujemy. Jeżeli ktoś pracuje w fabryce albo na zmywaku, to zawsze będzie miał wrażenie, że nasi słabo znają angielski ale wystarczy już trafić do porządnej biurowej pracy i wtedy się okazuje, że wcale nie mamy się czego wstydzić. Co więcej nierzadko mówimy z lepszym akcentem niż Hindusi czy Pakole, którzy są tutaj dłużej a dalej seplenią w tym swoim dziwnym akcencie.

mbm8

Pakole ?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
mbm8

Nie lepiej Pakistańczycy ? ;) Ach to emigracyjne słownictwo...