Amadeusz

Amadeus
1984
8,2 127 tys. ocen
8,2 10 1 127495
8,8 64 krytyków
Amadeusz
powrót do forum filmu Amadeusz

Wczoraj po obejrzeniu Amadeusza natchnęło mnie do muzyki poważnej.Osobiście nie trawię wręcz nie znoszę śpiewanych utworów,jakie były w filmie z drobnymi wyjątkami.Preferuję utwory grane na instrumentach.Moje ulubione utwory Mozarta to:
-Symphony no 40 Molto allegro
-Serenade no 13 eine kleine nachtmusik
Jakie są wasze?

ocenił(a) film na 9
mackal83

Ja osobiście słucham muzyki poważnej (tak jak dosłownie każdego gatunku niemal), a Mozart to jeden z ulubionych moich kompozytorów. Paradoksalnie najwięksi geniusze muzyki tworzyli w czasach gdy nie była ona tak złożona. Proste melodie na złożone z kilku nut często są bardziej genialne niż monstrualne symfonie na wielką orkiestrę z końca 19 wieku. 

Najbardziej to ja chyba lubię sonaty fortepianowe Mozarta. Sonaty są niedocenione. To trochę tak jak z twórczością Black Sabbath. To klasyka, ale mało kto ją dobrze zna. A ja właśnie znam sonaty i cenię na równi z symfoniami. Ok, polecę jeszcze kwarter nr 6, bo to lekka melodia w stylu Eine Kleine Nachtmusik i uwerturę z "wesela figara". Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
mackal83

Zapomniałbym jeszcze - 21 koncert fortepianowy!  :)

ocenił(a) film na 10
mackal83

Requiem - ale jako calosc troche meczaca - przyznaje bez bicia ze milosnikiem powaznej nie jestem

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem