Może dla amerykańskich nastolatków film się nadaje... słaba reżyseria, zupelny brak emocji (sporadyczny uśmiech przy paru kwestiach) , amatorska praca kamery, scenariusz źle napisany (po 30 minutach wciąż nie wiedziałem dokąd film zmierza...), historia nudna, mdła, oklepana.
Jak na film studencki - całkiem nieźle. Ale Lucas nie byl już studentem filmu gdy ten film kręcił - więc jak na w miarę doświadczonego reżysera wypadło to bardzo przeciętnie. Już lepiej obejrzeć "Powrót do przyszłości" - atmosfera lat 60' została tam oddana znacznie lepiej, ciekawiej, zręczniej.
Podsumowując - American Grafitti jest typowym filmem reżysera Mrocznego Widma, Ataku Klonów i Zemsty Sithów. Tyle że bez CGI. Marny reżyser na początku kariery - marny i na koniec.
Cóż, masz rację... Lucas nigdy jakoś mnie nie oczarował swoim rzekomym mega-talentem, natomiast zadziwił liczbą zielonych, jakich dorobił się w ciagu całej kariery - kolejny dowód naiwności fanów sagi gwiezdnej. O ile starą trylogię jakoś się oglada (i to głównie dzięki innym twórcom, takim jak Kersher) to nowej po prostu nie da się zdzierżyć. Ale różne są gusta, co tu dużo mówić.
To że film jest świetny i przyciąga tłumy świadczy o naiwności fanów? Najz
imho ta opinia świadczy raczej o ograniczeniu autora. Wiedzy też troche brakuje, chociażby Nowa nadzieja została w całości wyreżyserowana a fabuła stworzona przez Lucasa. A to ona właśnie była motorem napędowym całej sagi.
Ale co tu jęzora strzępić, w końcu ja i kilkaset milionów ludzi od 30 lat jesteśmy tylko wielkimi naiwniakami. chlip
Oh i nie mogłem się powstrzymać, masz GW w ulubionych. Czyżby hipokryzja panie naiwniak?
dla amerykan w ogole...nie tylko nastolatkow ale i tych, ktorych interesuje
poznanie historii kultury amerykanskiej, ten film powinien byc puszczany na
zajeciach na uczelniach:) to jak zawarta w pigulce wedza na temat kultury
tamtych czasow:)
>słaba reżyseria, zupelny brak emocji (brak uśmiechu przy żadnej kwestii) , amatorska praca kamery, scenariusz źle napisany (po >30 minutach wciąż nie wiedziałem dokąd film zmierza...), historia nudna, mdła, oklepana
Mogę się podpisać pod tym ale czy ocena 6 to nie za wysoko podług Twojej opinii? :)) Po 40 minutach już nie mogłem wysiedzieć.
trudno wysiedziec na filmie? PROBLEM Z PROSTATĄ/ZWIERACZEM WYLECZY CI UROLOG/PROKTOLOG.
czyli jak film ma dobry scenariusz, to po 30 min wiesz dokąd film zmierza i jakie ma zakończenie? Hm... to znaczy, że mnóstwo filmów, które mają nieprzewidywalne zakończenie ma "źle napisany scenariusz"...