Nawiązanie do kultowej trylogii bardzo udane, animacja anime, do której zaczynam się przekonywać, super.
Mniam! 10/10 za oryginalność, za jakość, za muuuzkę, za wyjaśnienie paru spraw i wprowadzenie do "trylogii" Matrixa, za realność jaką można poczuć oglądając ten film... :D
No ciężko nie nawiązać do trylogii kinowej. Jak dla mnie zbyt "natchnione" co zresztą było błędem dwóch ostatnich części, jednak w Animatrixie wszystko poszło jeszcze dalej. Miejscami trochę nielogiczne (zwłaszcza ostatnia historia). Do tego bardzo, ale to bardzo nie podobało mi się to całe wyjaśnienie wojny z maszynami. Normalnie zaraz bym się wzruszył, kiedy skazano robota na likwidację, po zamordowaniu kilku ludzi. Kurcze, policja zaraz po przyjściu na miejsce zbrodni powinna rozszczepić takiego robota na części. No i roboty w Afryce zbudowały chyba swoje państwo z piasku :) w każdym razie wyszło im nieźle. A i czemu energii nie zabrakło, po zaciemnieniu słońca?
Strasznie irytował mnie fakt wstawiania robotom duszy. No litości. Nad tym faktem co prawda zastanawiano się w Balde Runnerze, który bardzo przypadł mi do gustu, lecz w Animatrixie uznano to coś za fakt oczywisty i tu jest największy błąd tego wszystkiego.
Historie, które omijały temat "ludzkości maszyn", najbardziej przypadły mi do gustu, mowa tu, o: "Detective Story" "Final Flight of the Osiris" "Program" oraz "World Record".
Ogólnie pod względem technicznym, wszystkie animacje na najwyższym poziomie i głównie za to wysoka ocena 8/10.
to co uznajesz za najsłabszą stronę tej wizji ja uznaję za najtrafniejszą. czym jest świadomość? To wrażliwość rzeczywistości przeze mnie dla uproszczenia opisana jako poczucie przestrzeni wraz ze świadomością możliwości jej zmieniania. Czy odmówisz maszynom tych praw BO jeśli tak, wydaje się że byłbyś bliski powtórzenia Historii opowiedzianej w Matrix. Musze kończyć_time is always against us...