5,7 89 tys. ocen
5,7 10 1 88992
3,7 15 krytyków
Annabelle
powrót do forum filmu Annabelle

Moi drodzy,
nie jestem w stanie zrozumieć wszechobecnej krytyki nt. tego filmu, w moim odczuciu jest to jeden z najlepszych horrorów roku 2014. Pomimo, iż nie mamy tutaj jakiegoś spektakularnego powiewu świeżości w gatunku to dzieło prezentuje się znakomicie. Na samym wstępie chciałbym również przypomnieć, że oglądanie filmów grozy wymaga odpowiedniego klimatu tj. ciemności, przebywania w pojedynkę oraz braku ingerencji osób trzecich. Nawet najstraszniejsze filmy potrafią się przerodzić w komedię.

Akt I - Fabuła
Nie mamy tutaj do czynienia - jak już wcześniej wspominałem - z niczym nowym. Kult diabła, morderstwo i nawiedzenia. Jeżeli idzie o mnie to w zupełności mi to nie przeszkadza, otrzymujemy kawałek klasycznego kina. Młoda amerykańska rodzinka, bogobojni, uczęszczający do kościoła i oczywiście manifestacja sił zła, z którą przyjdzie im się zmierzyć. Niby nic oryginalnego, aczkolwiek od pierwszej minuty aż do samego końca fabuła była dobrze zbudowana, trzymała w napięciu a niektóre sceny spinały wszystkie mięśnie. Kawał dobrej roboty jeżeli przymkniemy oko na niedociągnięcia i naiwność bohaterów.

Akt II - Montaż i pochodne
Majstersztyk, to pierwsze słowa jakie rzucają mi się na język. Technicznie ten film jest po prostu świetny. Doskonałe ujęcia, dobrze dobrane kompozycje, wszystko stworzone z gustem do budowania nastroju. Bardzo ładnie odtworzone realia ówczesnych czasów, dbałość o szczegóły, niby nic a cieszy oko. Co mnie ujęło to brak przesytu jeżeli chodzi o efekty specjalne, dzięki czemu w powietrzu cały czas wisi groza. Muzyka również odgrywa swoją rolę w budowaniu napięcia, pomimo sztampowości dźwięków pasuje do obrazu.

Akt III - Gra aktorska
Niestety, gra aktorska jest bardzo przeciętna, może nie denna, ale bez żadnych "fajerwerków". Nie było specjalnie miejsca do popisu, aczkolwiek co najważniejsze nie była drażniąca, ot dobrze odegrane role.

Akt IV - Podsumowanie
Mamy do czynienia z filmem dobrym lecz nie wybitnym. Szczerze mogę go polecić jeżeli ktoś szuka solidnej roboty w połączeniu z lekkim kinem. Obraz ów bardzo dobrze się ogląda, napięcie momentami sięga zenitu i naprawdę idzie się wystraszyć. Jako koneser horroru z zapartym tchem obserwowałem posuwającą się naprzód akcję. Mocne 7/10

ocenił(a) film na 7
oZeta

Zostales/ as rozje/bany przeze mnie drugi raz wiec nie odzywaj sie wiecej bo to jest zalosne- cieciu(wo) :D

ocenił(a) film na 8
Dark_Sider

Dobrze to określiłeś, a mianowicie fakt, iż oglądanie filmów grozy wymaga odpowiedniego klimatu tj. ciemności. Horror to przede wszystkim groza, świat odwołujący się do zjawisk paranormalnych (choć niekoniecznie), fabuła zaś musi opierać się na strachu, sprawić, że to co oglądamy wzbudzi w nas strach a niekiedy szok no i oczywiście ciekawość - tak moim zdaniem powinien wyglądać prawdziwy horror. Liczy się klimat oraz groza i wierzę w to, iż choćby z najsłabszego scenariusza można zrobić ciekawy horror, pod warunkiem, że spełnia powyższe kryteria. ''Annabelle'' moim zdaniem zasługuje na wysoką ocenę.

ocenił(a) film na 7
Dark_Sider

Zgadzam się ale dla mnie 8/10 :)

ocenił(a) film na 7
Dark_Sider

Widziałem masę gorszych horrorów, ten był spoko.