PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=844002}
5,9 5,4 tys. ocen
5,9 10 1 5369
5,0 7 krytyków
Antebellum
powrót do forum filmu Antebellum

Mam wrażenie, że niskie oceny pochodzą tylko od zbulwersowanych kobiet, które czują się urażone tym filmem a także podejściem do płci żeńskiej.

Sam film pozytywnie zaskakuje fabułą co w dobie dzisiejszego przesytu jest czymś nowym/oryginalnym choć porusza temat dobrze nam znany.

Oczywiście jak większość widzi, że to horror to spodziewa się ostrej jatki oraz flaków a tu jest przedstawiony prawdziwy horror jaki spotykał....rasę czarną i te uprzedzenia są widoczne również w dzisiejszych czasach.

Mocne 7,5 ode mnie.

ocenił(a) film na 8
dmi88

Mi się podobał. Wprawdzie przywodzi trochę ma myśl Westworld. Ale i tak uważam go za nowatorski i nietypowy. Faktycznie nie powstydziłby się go Jordan Peele, tematyka bardzo podobna do Uciekaj i To my.

Mam jednak pytanie. Czy Weronika obudziła się jako Weronika po tym gdy została przypalona jako Eden? To bez sensu.
Czy może ciągłość jej życia jako Eden była przerwana tylko w filmie?

ocenił(a) film na 6
Sighma

Nie było żadnego "obudzenia" ani elementu historycznego ("kiedyś") czy s-f. Po prostu sceny "współczesne" działy się chronologicznie na początku, a te "stare" później.

Weronika została porwana przez grupę świrów którzy zorganizowali sobie "wesołe miasteczko" z rekonstrukcją czasów sprzed wojny secesyjnej. A na końcu im ucieka - i tyle. Zwykły thriller, nienajgorszy nawet :) Może na początku można mieć wątpliwości ale potem jest kilka scen które nie pozostawiają żadnych wątpliwości - "dowódca konfederacji" który wyciąga komórkę z juków konia, samoloty na niebie itp.

Także wszystko tam dzieje się współcześnie, natomiast mówią do niej Eden by sobie uwiarygodnić/urozmaicić zabawę (scena z małą białą dziewczynką kiedy razem z matką nadawała imię nowej "niewolnicy") - zresztą sami sobie też nadają imiona/pseudonimy żeby ich za łatwo nie rozpoznano przypuszczalnie - co było pokazane w scenie rozmowy dwóch żołnierzy kiedy jeden mówi do drugiego "mieliśmy nie używać naszych prawdziwych imion/nazwisk".

ocenił(a) film na 8
dmi88

Czego się spodziewać po Polakach ? Przecież ksenofobia i rasizm wpisane są w tą nację. Ja bardzo utożsamiam się z Agnieszką Holland w kwestii polskości i europejskości. Mam nadzieję, że się to kiedyś zmieni. A co do filmu to film naprawdę niezły i zaskakujący. Zajmuję się filmami od 1989 r. i jeśli cokolwiek mnie jeszcze zaskoczy to na plus. Jest jedna myląca scena z "duchem" dziewczynki w windzie, ale jak się głębiej zastanowić to przecież mogła być tak ubrana. Aktorstwo mogło by być na trochę wyższym poziomie, ale film i tak się broni. Lubię też te tematy niewolnictwa i Afroamerykanów.

A co do wypowiedzi na filmwebie to niech wasza prababcia albo pradziadek przeżyją to piekło to oni przeżyli i będziemy inaczej gadać. Ostro jadą po białych ? A co im zrobili ? Dziwię się, że jeszcze nie ma postulatów aby każdy Afroamerykanin, który udowodni, że jego przodkowi działa się krzywda nie dostawał od rządu USA rekompensat. Polacy w końcu po obozach koncentracyjnych i pracy przymusowej dostawali rekompensaty od Niemiec... Jeszcze jakieś 50 lat temu na południu, Afroamerykanie byli wieszani !!! Ten gniew, obecnie wyrażany w kulturze jest całkowicie uzasadniony i jest być może rodzajem przeżywania traumy. No, ale Polaczki jedyne co widzą to "lewackość"... Oczywiście tylko ta połowa tych niedouczonych, zakompleksionych Polaków z Polski B...

ocenił(a) film na 8
hubio

I dodam jeszcze, że przez taką mentalność Polaczków takie dobre filmy nie są w Polsce dystrybuowane. Obejrzałem na HBO, ale chciałem kupić na BluRay i oczywiście nie ma, a zagraniczne wydania nawet bez polskich napisów. Bo kto by chciał pakować kasę do tak rasistowskiego i nietolerancyjnego kraju ?