Antychryst

Antichrist
2009
5,7 64 tys. ocen
5,7 10 1 63783
6,5 35 krytyków
Antychryst
powrót do forum filmu Antychryst

Interpretacja

użytkownik usunięty

Moja ocena tego filmu to 6/10. Jestem osobą niewierzącą i nie mam zamiaru nikogo obrażać. Film jest kontrowersyjny, bez dwóch zdań. Zawiera brutalne sceny, pewne symbole, które można zinterpretować na kilka sposobów. Moim zdaniem wniosek po obejrzeniu tego dramatu jest taki: Nie tylko kobieta jest słaba ale i mężczyzna. Obydwie płcie ulegają instynktom zwierzęcym przez co ich życie staje się podobne do zwierząt. Instynkt ten bowiem zapanowuje nad umysłem i wolą człowieka. Jeśli wierzyć Staremu Testamentowi, to Ewa złamała zakaz Boga i to ona jest tą złą płcią, ale... Adam też uległ złu, więc... Z drugiej strony to mężczyzna był pierwszą płcią na świecie, kobieta była jako druga... Nie oznacza, to, że mężczyzna jest ważniejszy, choć wielu tak pewnie myśli, ale to egoistyczne i samolubne. Film obejrzałem kilka razy bardzo uważnie i mimo upływu lat nadal pozostaje mi w pamięci. Reżyser jest osobą specyficzną, stąd jego następny film: Nimfomanka. Film ukazuje walkę człowieka ze złem i jakkolwiek by się nie starano to i tak ulega się pokusie. Można za to winić Boga bo taki świat stworzył i mimo wielu wielu lat dalej się ukrywa. Może taki jest jego plan... Wszystkiemu winne są uczucia, seks... To nami kieruje... W naszych postępowaniach... Czytałem wiele wątków o tych bucikach zakładanych na odwrót. Moim zdaniem to jego matka starała się jemu pomóc ale i tak to się źle skończyło... Nie dopilnowała go gdy wyskoczył z okna bo uległa instynktowi zwierzęcemu, seks był dla niej ważniejszy. Ciężki jest to film... Wpływa dosyć na psychikę widza. Przez pierwsze dni byłem zdruzgotany tym dziełem, i nadal jestem. Film tak na mnie wpłynął, że zacząłem potępiać seks i ... samego Boga.

użytkownik usunięty

Żeby zrozumieć film trzeba samemu chyba przejść okres depresyjny. Stoczyć walkę we własnym umyśle. Moja ocena to 8/10. Widziałem również inne filmy tego reżysera. Weźmy dla przykładu prolog: Dziecko wypadające za okno to uwolnienie się od problemów. W prologu filmu, kiedy synek głównej pary wypada przez okno i leci w dół, przy bocznym ujęciu kamery widać jak pluszowy miś znika, gdy dziecko zbliża się do ziemi. To oznacza, że miś jako nasze problemy znikają. Samobójstwo jest rozwiązaniem, jest drogą ucieczki. Problemy są bo ludzie sami są sobie winni, tak zostali stworzeni, że nie potrafią się oprzeć instynktowi zwierzęcemu - seks. Piekło jest ale tutaj na ziemi. Gdyby ludzie się nie rozmnażali to nie byłoby problemów. To można wywnioskować tylko po prologu.