Antychryst

Antichrist
2009
5,7 64 tys. ocen
5,7 10 1 63784
6,5 35 krytyków
Antychryst
powrót do forum filmu Antychryst

Prawdziwy i rzeczywisty antychryst to nasz ból, strach, lęki, obsesje a nie wyimaginowany stwór z rogami przylatujący na ziemię ze swoimi kuplami i robiący rozpiździel. Ten film to świetne studium ludzkiej zniszczonej psychiki. Wiele zabiegów stylistycznych, symboli (las, notabene Eden, spadający ptak, płacz dziecka w lesie, trzej żebracy etc.). Do tego dochodzi fantastyczna sceneria, wręcz baśniowa, świetne kreacje aktorskie, ścieżka dźwiękowa. 9/10 Wasz lament o tym jak zły jest ten film jest dla mnie przerażający.

użytkownik usunięty
Charlie_M_

Las chyba, w zamyśle reżysera, miał być raczej piekłem, nieobliczalnym, dzikim miejscem, gdzie rządzi chaos.
Bardzo ładnie, że Von Trier ujął całość w symbole. Tylko że film ten to jedynie demonstracja mizoginizmu i pokaz okrutnych scen. Nawiasem mówiąc- te okrutne sceny są bardzo groteskowe, bardziej pasują do filmowego przedstawiciela klasy B, jak do, z założenia, poważnej i metaforycznej produkcji. Trochę poniżej dobrego smaku, przynajmniej dla większości widzów, którzy nie są fanami widowisk gore.

Jestem widzem,któy nie jest fanem widowisk gore itp ale nie uważam przy tym,że ,,Antychryst'' jest poniżej dobrego smaku.