Antychryst

Antichrist
2009
5,7 64 tys. ocen
5,7 10 1 63784
6,5 35 krytyków
Antychryst
powrót do forum filmu Antychryst

Jakby to napisala wiekszosc, nie dla ludzi ktorzy lubia miec wszystko 'wylozone na tacy'.
Dla jednych: ukazujacy jak nieuleczona i niewykryta w pore choroba psychiczna moze
skrzywdzic najblizszych. Jak rozwija sie i wpelza do progu domostwa trujac wszystko
dookola. Niekontrolowane rzadze, zagluszajace rozum.
Dla innych: ukazujacy rzeczy nad ktorymi nie potrafimy zapanowac. Nature, grozna i
dzika, kierujaca sie wlasnymi i niezbadanymi regulami. Szukajaca ofiar. Magia i czas
ktore zostawiaja pietno w danych miejscach, na pewnych ludziach. Instynkty iscie
zwierzece.
wszystko to w powolnym monotonnym jakby czasie.. uspakaja i nuzy by zszokowac za
chwile.
Muzyka idealnie pasujaca do scen: spowolnione ujecia skupiajace sie na detalach. brak
cenzury podczas intymnych zblizen. nie ma falszu pod kolderka.
Dzwieki przyrody. Szyszek spadajacych z drzew... a nawet dzwiek strachu i niepokoju...
Poruszanie kontrowersyjnych tematow. Czarownice, feminizm, smierc, laczenie pracy z
zyciem osobistym, obwinianie o tragedie,wybaczanie, nienawisc, milosc, religie, nauka. Banalny turpizm. Przeciwne skrajnosci walczace z soba..
koniec ktory powinien byc zlym koncem.
a jednak....
czy nim jest?

ziemia pali me stopy....

ocenił(a) film na 2
psyhoza

mnie się wydaje, że to właśnie dla ludzi, którzy chcą mieć wszystko wyłożone na tacy. Mógłby z tego powstać fajny film, ale Lars popłynął. Dlatego mamy ciekawe ujęcia (zdjęcia to dla mnie jedyny plus tego filmu), dosłowność, co by zaszokować tych, których jeszcze coś szokuje, trochę pseudointelektualnej gadki pseudopsychoterapii, trochę o czarownicach, o naturze ludzkiej, wszystko okraszone wielkim nazwiskiem, chwytliwym tytułem i tłumami w kinach wyrzygującymi popcorn przy najważniejszej scenie w owym dziele (cholera, tylko nie wiem, która scena była najważniejsza...krwawiący penis czy odcinana łechtaczka...)