7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187771
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Plusy:
- świetne zdjęcia,
- bardzo dobra ścieżka dźwiękowa,
- realistyczne walki,
- doskonałe efekty specjalne,
- oryginalny język,
- dokładne odtworzenie wyglądu plemion, narzędzi, miasta Majów itd.,
- trzyma w napięciu i nie szczędzi emocji widzowi,
- ciekawy pomysł na film,
- paradoksalnie brak znanych aktorów z Hollywood,

Może o czymś jeszcze zapomniałem.

Minusy:
- fabuła,
Chociaż tutaj można się spierać, czy fabuła była istotna w tym filmie, to jednak od momentu, kiedy jeńcy mają zostać wypuszczeni zaczyna się trochę liniowa akcja. Kto oglądał to wie, o czy mówię.

- kilka niedociągnięć w akcji filmu,
Nie będę się rozpisywał.

Posumowanie:
Ogólnie film mi się bardzo podobał, aczkolwiek przyznam, że spodziewałem się filmu lepszego albo przynajmniej tak dobrego jak Pasja. Niestety moim zdaniem Apocalypto jest słabsze, ale to nie znaczy, że złe. Sprawą oczywistą jest, że będzie miało tylu zwolenników, co przeciwników, podobnie jak Pasja. Uważam, że część osób niesłusznie oskarża Gibsona o przesadny sadyzm w tym filmie - pamiętajmy o tym, że ten film miał być realistycznym odzwierciedleniem barbarzyńskich zwyczajów Majów, aby uświadomić ludziom, że Majowie oprócz tego, że stworzyli cywilizację, byli nieustannie rządni krwi i krwawych ofiar dla swoich bogów.

Moja ocena 9/10.
- 2 za fabułę i niedociągnięcia, ale +1 za ciekawy pomysł na film.

ocenił(a) film na 8
argaven

ja do minusów dodał bym efekty specjalne gdy występowały zwierzątka W tych momentach było bardzo widać że to kukły A fabułe bym zaliczył na plus (mo moze paroma momentami ale niechce mi sie o tym rozpisywać) Co do reszty sie zgadzam. Mi osobiście film sie podobał na 7/10 ale dziewczyna była wniebowzięta wiec dam 8/10 :-P Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
argaven

bardzo dobry film, popieram, sama byłam pod wrażeniem. Gibson wie dobrze jak zrobić dobry film , w końcu siedzi w tym trochę.

ocenił(a) film na 8
cameron88

arqaven!
Co do plusów: dokładne odtworzenie wyglądu plemion itd. to jak wiadomo nie do końca jest prawdą bowiem Gibson odtworzył zwyczaje i budowle i wygląd samych majów z kilku okresów naraz, tak jakby ludzie i ich zwyczaje z przeciągu kilku wieków spotkały się w jednym miejscu i czasie co nie było prawdą.
Z resztą się zgadzam.

Co do minusów. Podajesz w nich fabułę rzekomo liniową. Po obejrzeniu filmu w całości zgodzę się że była liniowa, jednakże w trakcie oglądania nie wiedziałem, iż tematem filmu okaże się walka o przetrwanie w puszczy łapy jaguara. Po prostu nie wiedziałem niczego o fabule filmu i nie wiedziałem czego można się spodziewać po gibsonie. Łącznie z tym, że zło zwycięży. Gdyby ktoś mi wcześniej powiedział to zapewne odbiór filmu byłby inny.

Masz rację także co do kilku niedociągnięć, takich jak:
- jak to możliwe że grupa goniących łapę jaguara przez praktycznie 2 dni była tuż za nim (mogli pokazać jak majowie tropili ofiary) bez odpoczynku jedzenia i picia
- skąd łapa jaguara dokładnie wiedział gdzie biec do żony (ponownie można było pokazać w jaki sposób majowie orientowali się w przestrzeni takiej jak dżungla)
- i najważniejsze na koniec: majowie nie składali krwawych ofiar (tego nie wiemy na pewno ale nap pewno nie w takiej ilości) a mianowicie robili tak Aztekowie i to jest właśnie największym nadużyciem filmu

Napisałem to tak jakbym był wielkim przeciwnikiem tego filmu a wcale tak nie jest. Wymieniłem jedynie oczywiste fakty, które w tym filmie nie mają znaczenia. Jak ktoś chciał się dowiedzieć jak żyli majowie to odsyłam do discovery channel. I nie ma to znaczenia jeśli chodzi o film, bo nie jest to film dokumentalny.
Jako film wzbudzał u mnie skrajne emocje, kibicowałem łapie jaguara od początku do końca. Cały czas trzymał w napięciu, bo jak mówiłem po gibsonie nie wiedziałem się czego można się spodziewać.
Ogólnie daję 10/10

pawku

" jednakże w trakcie oglądania nie wiedziałem, iż tematem filmu okaże się walka o przetrwanie w puszczy łapy jaguara. Po prostu nie wiedziałem niczego o fabule filmu"
człowieku dziecko 10 letnie by wiedziało co się zaraz wydaży fabuła jest przedywalna tak jak sitko. I o jakiej wogule mówimy tu fabule przeciez caly ten film byl jednostajny wlasnie brakowalo mu rozbudowania jakis rozgalezien a w filmie nic nie ma. Apocalypto to przereklamowany syf... i niech ktos mi powie o czym jest film do wyboru o zyciu majow czy o gosciu ratujacym siebie i rodzine.

Shoother

"Majowie oprócz tego, że stworzyli cywilizację, byli nieustannie rządni krwi i krwawych ofiar dla swoich bogów."
Tego nie wiemy. Niemalże nic nie wiemy o tej kulturze bo została ona zniszczona przez "odkrywców", a księgi spalone przez nawiedzonych księży, którzy wszędzie widzieli szatana. Prawdopodobnie krew to otoczka, która miała odstraszać i wprowadzić zamieszanie.

ocenił(a) film na 8
Shoother

jakbyś się nie skapnął ten film jest, jak ty to mówisz, o gościu ratującym siebie i rodzinę. no bo przecież nie o życiu majów, jak chciałeś dowiedzieć się czegoś o życiu majów to dlaczego poszedłeś do kina a nie tak jak wcześniej pisałem nie włączyłęs discavery channel

ocenił(a) film na 4
argaven

Plusy:
- świetne zdjęcia,
Zdjecia niezle lecz do swietnych im bardzo daleko.
Jestem "zboczencem" jesli chodzi o Ameryke Pld. i uwazam ze duzo wiecej fajnych zdjec moglo tam byc.

- bardzo dobra ścieżka dźwiękowa,
tu sie zgadzam

- realistyczne walki,
a tu juz nie, walki sa wg mnie tylko i wylacznie brutalne przesadnie co nie oznacza ze realistyczne

- doskonałe efekty specjalne,
w ktorym miejscu, te super efekty?
Jaguar?
Miasto?
Ucieczka?

- oryginalny język,
czy to taki wielki plus?

- dokładne odtworzenie wyglądu plemion, narzędzi, miasta Majów itd.,
<hahaha>
przepraszam ale troche sie tym interesuje i czy bylo to az tak dokladnie ?
A po drugie jesli sie robi film to chyba to jest wymog i jakby tak nie bylo to bylby minus a nie zaliczac to do plusow.

- trzyma w napięciu i nie szczędzi emocji widzowi,
:)

- ciekawy pomysł na film,
pomysl swietny i straszna realizacja

- paradoksalnie brak znanych aktorów z Hollywood,
na ten temat sie nie wypowiem bo nie wiem czy to plus czy minus

Minusy:
- fabuła,
Chociaż tutaj można się spierać, czy fabuła była istotna w tym filmie, to jednak od momentu, kiedy jeńcy mają zostać wypuszczeni zaczyna się trochę liniowa akcja. Kto oglądał to wie, o czy mówię.

A wiec wg mnie jesli ktos lubi film akcji to akcja wlasnie w momencie o ktorym piszesz rozpoczyna sie dla takich ludzi.
Jesli ktos i tego nie lubie wynudzi sie strasznie.

Tego filmu nie mozna porownywac do Pasji.
Pasja dla mnie jako wierzacego ale i jako kinomana byla swietna. Dla "niewierzacych" znajomych podobnie.
Idac na "A." spodziewalem sie ujrzec obraz czasow i terenow bardzo mi bliskich a zobaczylem, szczerze mowiac to nawet nie wiem co.
Jak dla mnie 4/10
PS
Kompletnie nie polecam wybierac sie na ten film z dziewczyna kobieta:)
No chyba ze chcecie aby bylo w Was wpatrzona przez znaczna czesc filmu i krecila sie na fotelu z nudow.:)

ocenił(a) film na 9
stroju

Moim zdaniem przesadziłeś z deka z oceną 4/10. Natomiast, co do dokładnego odwzorowania, to fakt trochę się zagalopowałem.
Resztę podtrzymuje to co napisałem, ale to moje subiektywne zdanie.
Dodam, że byłem również w kinie z dziewczyną i nie widziałem, żeby się nudziła, chociaż przez chwilę. Zresztą w moim otoczeniu nikt się nie nudził.

ocenił(a) film na 4
argaven

Moja przesada jest spowodowana:
- oczekiwaniami
- znudzeniem dziewczyny:)
- zainteresowaniem danym okregiem geograficzno historycznym i "kiepskoscia" odwzorowania

Mozna wyciagnac tez kilka plusow, ale chodzi o to: "aby plusy nie zaslonily nam minusow":)
A tak serio owszem bylo kilka plusow, ktore teraz na spokojnie sobie przypominam, ale oczekiwania i znudzenie bo wlasnie taki wyszedlem z kina:(
W skrocie jak dla mnie
poczatek(poczatek - atak na wioske) swietny
srodek(podroz jencow i miasto Majow) porazka poza kilkoma scenami i widokami jak np proroctwo dziewczynki
koncowka kino akcji na maxa nierealne ale calkiem mile jak dla faceta:)

Lubie "wielkie" filmy ale ten mnie troche ... brak mi slowa:)