PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=249289}
7,3 187 tys. ocen
7,3 10 1 187403
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Nie podobało mi się! Bez przekonania oglądałam, jak przez WIĘKSZĄ CZEŚĆ FILMU facet biegnie przez dżungle by ocalić żonę. Wybiega w końcu z tej dżungli, oczywiście eliminując podczas biegu wszystkich, którzy na niego polowali. Jakim cudem on to zdziałał nie wiem - dwa razy postrzelony i leci jak jakiś cyborg?Leci na plażę, cofa w zarośla ratuje żonę i idą w las szukać szczęścia. I oczywiście finałowe ujęcie - najazd na jakiś krzak (nie wiem paproć to była czy coś) i koniec. Ha ha ha

Plusem filmu była chyba jedynie fajna charakteryzacja bohaterów i ta mała co przewidywała przyszłość. Ona miała cudowne oczy - przeczytałam tu w ciekawostkach, że to była dziewczynka mieszkająca w jakiejś wiosce w Meksyku a nie aktorka.
Sceny były przewidywalne, nic mnie nie zachwyciło, nic mnie nie zaskoczyło... Wiało nudą...

ocenił(a) film na 10
JOANNA108

Po pierwsze postrzelony był pierwszy raz jeszcze w mieście Majów i wtedy widać było, że naprawdę nie ma prawie siły i ledwo biegnie, ale potem w nocy się opatrzył i temu zaradził (indianie znają wiele roślin ku temu). Potem postrzelili go już przy końcu filmu w okolicach obojczyka. A że wyeliminował wszystkich? Wyeliminował większość już na końcu W SWOIM LESIE, W KTÓRYM MIESZKAŁ OD DZIECKA I ZNAŁ GO NA WYLOT! JEGO PRZECIWNICY NIEWIELE WIDZIELI O TERENIE! To daje olbrzymią przewagę! A w ogóle moim zdaniem w filmie momentem kulminacyjnym jest wspaniale szczegółowe pokazanie jak Majowie i Aztekowie składali ofiary z ludzi...
Dla kogoś kto interesuje się tą kulturą i ogólnie historią taki film to prawdziwa gratka!

Son_Mike

Ja zdania nie zmieniam - obiektywna recenzja. Twoje zdanie szanuje :)
Jak dla mnie : ble! Każdy ma inny gust filmowy, to co komuś się nie podoba nie koniecznie musi nie podobać się wszystkim :) Ale dzięki, że wyraziłeś swoją opinię. Poza tym to bł film fabularny wiec żadna gratką nie jest, sama się interesuje historia ale mam przeświadczenie, że takie filmy nic nie wnoszą do mojego zasobu wiedzy. Wole dokumentalne gratki oglądać :)...
Sama doszczętnie tez nie przekreślam filmu, bardzo podobała mi się charakteryzacja

ocenił(a) film na 9
JOANNA108

twoja recenzja nie jest obiektywna tylko subiektywna;]

ocenił(a) film na 10
r0hnin

Ale ja mówiąc o gratce nie mówię o fabule tylko o tym iż film daje szczegółowo możliwość ujrzenia dawno wymarłego i okrutnego rytuału którego w dzisiejszych czasach lepiej się nie zobaczy...

ocenił(a) film na 8
JOANNA108

to w ogóle nie byla recenzja po pierwsze tylko splot paru bezsensownych założeń, bez urazy ale argumenty gimnazjalisty bo nic szczególnego nie napisałaś/eś