PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=249289}
7,3 187 tys. ocen
7,3 10 1 187403
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

SZCZERZE?

ocenił(a) film na 9

Jak dla mnie to najlepszy film przygodowy jaki oglądałem. Nie wierzyłem ale osobiście stał się dla mnie lepszy od Indiany Jonesa, który przez lata był u mnie No.1
Co więcej z Apocalypto można by zrobić trylogię bo film miał taki potencjał!
Pierwsza część pokazywała to co działo się na zewnątrz miast , przybycie do niego i pierwszy kontakt.
Druga część mogłaby już przedstawiać losy innego bohatera a akcja mogłaby rozgrywac się w centrum miasta i przedstawiać np kastę kapłanów , którzy trzymali wszystko w szachu. Fabuła mogła przedstawiać przyjęcie Hiszpanów oraz całe funkcjonowanie miasta i jego poszczególnych struktur , spiski itp.
Trzecia część mogłaby już opisywać jak doszło do konfrontacji Indian z kolonizatorami i głównym bohaterem mógłby już byc , któryś z Hiszpanów i z jego perspektywy opisane zdarzenia.

ciosina

napisz do Mela, może pomysł mu się spodoba

ocenił(a) film na 9
Pseudoautochton

No nie wiem , z tego co czytałem to Gibsonowie ciężko się tam pracowało. Narzekał na warunki, owady itp. Po zakończeniu zdjęć szybko się spakowali i wrócili do domu, tak więc nawet jeśli miał w głowie pomysł na trylogię to wątpię , żeby się skusił . Choć w dobie władcy pierścieni, Piratów z Karaibów, Bourna to trylogia Apocalypto w czasach gdzie New Age i 2012 się wciska ludziom drzwiami i oknami mogłaby być super dziełem.
Ja osobiście w moim , przedstawionym pomyśle drugiej części gdzie hipotetycznie byłaby ukazana kasta kapłanów dodałbym jedną krótką wzmiankę o tunelach rozciągających się kilometrami pod kontynentem (prawdziwe odkrycie) , którymi przemieszczają się tajemnicze światła i nikt nie ośmiela się tam zapuszczać. Takie otarcie się o aspekt SF.

ciosina

ale pojechałeś...

ocenił(a) film na 10
ciosina

Szczerze twój pomysł na scenariusz nie miał by szans na realizcję, bo jest zbyt nudny by nakręcić na jego podstawie drugą cześć Apocalypto.