PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1053}
7,4 226 tys. ocen
7,4 10 1 225950
7,0 41 krytyków
Apollo 13
powrót do forum filmu Apollo 13

Tak mysle bo to tylko film ale nie mozna bylo zalozyc skafandrow do ladowania na ksiezycu? Na ksiezycu i tak jest duzo ujemna temeperatura wiec raczej byloby im duzo cieplej. Nie wiem jak skafandry przy starcie czu uzywali tych samych pozniej na ksiezycu? W kazdym razie niepotrzebnie marzli taka moja opnia. Zastanwiam sie jak bylo w rzeczywistosci

Gremba

Każdy członek załogi miał jeden skafander na całą misję. Problem polega na tym, że skafandry A7L są ciężkie, niewygodne, mało elastyczne i trudne do założenia, a w kabinie lądownika jest pełno osprzętu, który nieostrożnym ruchem łatwo uszkodzić. Na powierzchni nie jest tak źle, bo działasz w warunkach grawitacji, ale na orbicie już w swobodnym spadku.

Żaden astronauta Apollo nie LUBIAŁ przebywać w skafandrze. Do tego w trakcie tej misji krytyczne były tak głupie czynności jak...pisanie ołówkiem, które byłyby niesamowicie utrudnione przez brak elastyczności skafandra.

Do tego dochodzi fakt, że skafandry do pracy w próżni właściwie to trzeba...chłodzić, a nie ogrzewać. Bez założenia bielizny termicznej człowiek ubrany w skafander łatwo się przegrzewa: w LM była atmosfera, która odprowadzałaby część ciepła, ale mimo wszystko można sobie zapewnić masakryczny dyskomfort.

Poza tym film trochę przerysował to, jak zimno było w kabinie: ze względu na swobodny spadek, jeżeli astronauta się nie poruszał, to jego własne ciało rozgrzewało powietrze wokół niego, tworząc swego rodzaju "kołdrę"

ocenił(a) film na 10
PeZook_FB

Przyznam ze nie spoedziewalem sie tak fachowej opinii. Wielkie dzieki , problem zostal rozwiazany.

ocenił(a) film na 10
PeZook_FB

Też mnie to nurtowało, szacun za pełen profesjonalizm.