Arktyczny podmuch

Arctic Blast
2010
4,5 5,0 tys. ocen
4,5 10 1 5010
Arktyczny podmuch
powrót do forum filmu Arktyczny podmuch

Jak można nagrać taki film ludzie zamarzają w temp -70 st C i to w kilka sekund(3 sek). Kto takie cos wymyślił. Krioterapia ludzie po 3 min siedzą w temp -100 st i żyją i sie jeszcze cieszą. A tu wszystko zamarza w kilka sekund i to jeszcze we wnętrzu mieszkania. Nie wiem czy to jest możliwe. Nawet ciekły azot nie zamraża w takim tempie żywych organizmów.
Ogólnie myślałem że lepszy będzie, gra aktorska nie powala, o efektach nie ma co pisać bo to nie są nawet efekty specjalne kina niemego, pełna porażka.
Szkoda tylko że grał w nim Michael Shanks .

ocenił(a) film na 4
666Slimak666

No wlasnie przeciez tak sie w 3 sek.nie zamarza. Ogladalam na Arte filmy dokumentalne o ludziach zyjacych w takich ekstremalnych warunkach i jakos sobie normalnie radzili tyle, ze opatuleni od gory do dolu, zamarzniete od razu to moze mieli, za przeproszeniem, gile pod nosem. W sumie film moze byc jak na tv produkcje.

ocenił(a) film na 3
Eine_Tolle_Hexe

ta chmura miała dużą wilgotność, a opadający osad momentalnie pokrywał powierzchnię i ją zamrażał(to tak jak byśmy wpadli do wody o temp -70stopni i nie mogli z niej wyjść). Ale i tak film to badziew z mongolskimi dialogami i sztuczną akcją. Oby mniej takich filmów sci-fi.

dragoonkiler

Chciałam przypomnieć, że woda zamarza poniżej zera. Jak może mieć minus 70?

ocenił(a) film na 3
soneylen

po prostu - z zasad termodynamiki

soneylen

Technicznie rzecz biorąc - wystarczy zmienic ciśnienie. Na takiej samj zasadzie jak fakt, że wysoko w górach woda wrze nie w temp. 100 st C, ale nizszej.

ocenił(a) film na 3
AndyMcQuinn

zresztą to nie woda powodowała zamarzanie wszystkiego tylko powietrze słodzone do tak niskiej temperatury :) Wilgoć w powietrzu zamarzała natychmiast

666Slimak666

W Krioterapii wchodzisz najpierw do komory w której jest -70 na około 40 sekund. Później wchodzisz do tej drugiej w której jest średnio -130:-160. Masz na sobie drewniane buty i maskę na twarzy, nie możesz się pocić nadmiernie, ani ocierać skóry bo ją zedrzesz. I siedzisz tam dobijając cały zabieg czasowo do trzech minut. Po czym masz godzinną rozgrzewkę obowiązkowa. Zresztą w większej części Australii panuję klimat zwrotnikowy, jest o wiele cieplej niż u nas, dla nich wystarczy że temperatura spadnie do -70, w ich świadomości to jest zabójcze. A jak jeszcze pokażesz że taki mróz zabije cię w kilka sekund to zrobi to na tobie większe wrażenie. Poza tym w filmie warstwa zimnego powietrza atakowało niepoprawnie szybko i to mogło w zamierzeniu autorów powodować jakąś odmianę gwałtownej hipotermii (idziesz sobie w słoneczny dzień, jesteś od temperatury lekko spocony a tu ci naglę spada temperatura do -70 w zaledwie kilka sekund). Naciągane, ale daje lepszy efekt (nie mylić ze specjalnymi które były nierówne).

ocenił(a) film na 6
666Slimak666

stary zdziwiłbyś się co potrafi ciekły azot ;]

ocenił(a) film na 2
agahub37

Wiem co on robi. Ale znowu nie tak szybko jak wszyscy myślą. Można włożyć palec na chwilę bardzo krótką i nic sie nie stanie. To tak jak przejechać palcem po ogniu poczujesz ale nic po za tym.

ocenił(a) film na 5
666Slimak666

Oglądałam ten film tylko dla Michaela Shanksa. Widać, że jest tam bzdura na bzdurze, ale czego się spodziewać po kolejnym typowo telewizyjnym filmie

ocenił(a) film na 1
666Slimak666

Z tego, co mi wiadomo dziura ozonowa powoduje przedostawanie się promieniowania ultrafioletowego co z kolei wpływa negatywnie na organizmy żywe!!! Hamuje także przedostawanie się innych promieni, w tym podczerwonych, gamma, mikrofal i innych jądrowych dziadostw, a te z kolei rozgrzewają naszą planetę, przez co przecież topnieją lodowce na antarktydzie!!!! Ale, żeby mgła spadała z nieba??? Skąd oni to wzięli?! Mega shit film!!!!

ocenił(a) film na 4
666Slimak666

tam nie ma mowy o Celsjuszach, przynajmniej na plakatach. Amerykanie liczą w Fahrenheitach więc
-70°F = -56°C

Film i tak zamierzam obejrzeć. :D

zmk_

Amerykanie może i tak ale Australijczycy raczej w C

ocenił(a) film na 4
GOLONEK

Racja, mylnie założyłem, że akcja dzieje się w Stanach nie czytając opisu ani nie oglądając zapowiedzi.