PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9}
7,4 256 tys. ocen
7,4 10 1 255991
5,9 55 krytyków
Armageddon
powrót do forum filmu Armageddon

Film ma poważną wadę... Jestem na 4 roku geologii i o odwiertach coś niecoś słyszałem... i takiej kaszany jeszcze nie widziałem... Przykład z życia wzięty, jeżeli wiercimy wiertarką, z dziury wydobywają się zwierciny i dzięki temu, że wiertło jest gwintowane wydostają się na wierzch... Odwierty - powiedzmy takie jak chcą wykonać dzielni pseudoastronauci - wykonuje się inną techniką niż wiercenie dziurek w ścianie, tutaj zwierciny usuwa tzw. płuczka (np woda z domieszkami mineralnymi odpowiedzniej gęstości by była w stanie unieść zwierciny). Chmmm... ja jakoś ani płuczki (zbiornika płuczkowego czy głowicy płuczkowej) ani kupy zwiercin na filmie nie widziałem. A bodajby zastosowali jakieś wydmuchiwanie gazem, ale na TAKA głębokość ??? Generalnie dla niewtajemniczonych nie ma to znaczenia bo i mi się film podobał i podoba, ale to jest po prostu ukatrupienie pomysłu NASA już na wstępie. Ogólnie filmik, jak na film dla laików w tej dziedzinie ... fajnu :):) Pozdrawiam...

ocenił(a) film na 10
Crazy_Ivan

kolejny pseudokrytyk który pozjadał wszystkie rozumy, nie ważne co powinno być w filmie że ty wiesz że oni robią źle lub dobrze, ważne jest to że film zasługuje na 10+/10

ocenił(a) film na 9
Wysuszek

... chłopie, mów co chcesz, ale na tym troszkę się znam ... a jakbyś przeczytał dokładniej, film mi się podobał i to bardzo, może nie na 10+ ale na 9 conajmniej :) Pozdro...

ocenił(a) film na 8
Crazy_Ivan

W sumie to w wielu filmach katastroficznych można znależć takie "wady":o) Czytałem i oglądałem wypowiedzi naukowców na ten temat. I tak oto lista kilku zdarzeń niemożliwych, które serwują nam hollywoodzcy reżyserzy:

1. Posejdon
- niemozliwe, żeby na morzy powstała taka wysoka fala (choć tutaj też są kłótnie) jak w filmie, fale na morzu osiagają jedynie kilka metrów

2. Pojutrze
- zdarzenia przedstawione w filmie (nadejście epoki lodowcowej) nie moga nastapić w ciągu kilku dni, nie jest mozliwe również, żeby człowiek zamarzł w kilka sekund, tak jak pilot w filmie

3. Wulkan
- wulkanologów rozsmieszyły wybuchajace kawałki skalne(czy co to tam było:), ponadto człowiek nie może się tak po prostu roztopic jak w filmie

Pozdrawiam, arek:)