I do tego była to wersja reżyserska, brawo dla ale kino :)
http://film.org.pl/dir_cut/army_of_darkness.html
Poszukuję dokładnie takiej wersji na DVD lub Blu ale niestety w naszym kraju wydali tylko wersję producencką. :-( Reżyserską mam jeszcze tylko na VHS ale kiepska jakość chociaż najlepsze tłumaczenie XD
Dodam tylko taką mała ciekawostkę, że ostatnio ukazała się pierwsza część Evil Dead (1981) w wersji na Blu, nie było by w tym nic dziwnego ale jest to wydanie zagraniczne na którym znajduje się polski lektor :)
Masakra co robią polscy dystrybutorzy. Albo dostajemy ochłapy w postaci nędznie wydanej kopii bez dodatków i to za większe pieniądze niż na zachodzie, albo nie dostajemy NIC. ŻAL zarazem wielu klasyków, jak chociażby Willowa 1988, Punishera 1989. Przykładem też jest ostatnio wydane Star Wars na Blu wykastrowane z najlepszego dźwięku, i z błędem ortograficznym na opakowaniu. (Na szczęście mam wydanie DVD 4-dyskowe.) Nic dziwnego ze z 500 zł za zestaw cena spadła do 150. Ale i tak nikt tego nie kupuje i prawidłowo. ;-)
A naprawdę się da, ostatnio wyhaczyłem za 10zł 2 dyskowe DVD Robocopa 1987 z dwiema wersjami filmu i masą dodatków. naprawdę warto jeszcze inwestować w filmy z czasów gdy Verhoeven był w stanie nakręcić "po swojemu" a kochani producenci nie wykastrowali dzieła, bo "Film ma zarabiać". Dziś nie powstały by takie filmy jak Nagi Instynkt 1992. Dlatego uwielbiam tamte czasy :-)
Dokładnie jak patrzę na polskie wydania dvd to jakaś zgroza normalnie, lepiej nie mogłeś tego ująć, mam zakupionych parę wydań zagranicznych dvd i te w odróżnieniu od polskich to niebo a ziemia. Nie wspomnę już o tym że niektóre filmy w ogóle nie zostały wydane na rynku polskim, np taki Evil Dead 2 i Army of Darkness zostały wydane u nas ale już pierwsza część nie ujrzała światła dziennego i chyba już się na to nie zaniesie, dlatego nie czekając i nie łudząc się że to kiedykolwiek nastąpi zakupiłem sobie zagraniczne, limitowane wydanie w postaci księgi zmarłych, trochę mnie to kosztowało ale było warto :-) . Co do Robocopa ja też mam polskie wydanie z dwiema wersjami filmu ale na jednej płytce bez dodatków, wyszło u nas w ogóle dwupłytowe wydanie ?
Mam dokładnie to wydanie
http://www.dvdmax.pl/dvd/art/id/8040
2 płyty, na obu płytach są dodatki, a co do Evil Dead to Ci zazdroszczę ja byłem zmuszony i to kilka lat temu ściągnąć bardzo kiepską kopię tej części :-/, pozostałe mam oczywiście oryginalne :-). Szkoda mi tylko wersji reżyserskiej Armii Ciemności bo mam tylko producencką, a jak pokazało Ale kino plus jak się chce to się da :-)
Fakt masz rację moje wydanie również zawiera dodatki, ależ gafę strzeliłem, ale to dlatego że od dawien dawna nie sięgałem po ten film, aż do dziś by zerknąć na opakowanie i faktycznie sprawdzić czy znajdują się na nim bonusy :) . Moje wydanie wydanie wygląda tak: http://oceandvd.pl/index.php?cmd=prodet&pid=3969&phrase=robocop&searchtype=1&att rid=&cid=0&pricemax=&p= dodam że kilka lat temu zakupywałem je, wtedy jeszcze nie było tego wydania, które Ty posiadasz....
ps jak się chce to się wszystko da, co jakiś czas widuję filmy w tv, które w ogóle nie ujrzały światła dziennego na polskim rynku dvd...wystarczyłoby trochę chęci, ale dystrybutorom polskim się nie chce