Witam, mam prośbe, podobno istnieją dwa rózne zakończenia "armii ciemności", kurde ja widzialem już ten film na dvd, vhs i w TV i zawsze jest takie same;) coś źle trafiam chyba hehe, jakie jest to drugie zakończenie? (to co widziałem to zawsze jest to w ktorym Ash budzi się w przyszłości;)
Zakończenie pierwsze:
Ash bierze o jedną kroplę za dużo i budzi się, gdy świat spotkała już Apokalipsa.
Zakończenie drugie:
Ash po przebudzeniu pojawia się w sklepie, gdzie jest sprzedawcą i nagle pojawia się tam zła czarownica, więc ratuje klientów, a na koniec całuje dziewczynę.
Ja akurat posiadam wersję z drugim zakończeniem.
osobiście wole zakończenie z przyszłości... to ze sklepu za bardzo przypomina mi evil dead 2 z tymi paskudnymi nieudolnie zrobionymi stworami...
Ja też wolę to zakończenie z przyszłością, ponieważ to ze sklepem wyglądało jakby trochę było popieprzone, albo mi się zdaje, a poza tym te z przyszłością jest bardziej śmieszniejsze. Niestety też posiadam to zakończenie ze sklepem.
To zakończenie w którym Ash trafia do sklepu, to zakończenie "oficjalne" w amerykańskiej wersji kinowej.
To w przyszłości to oryginalne "scenariuszowe" znane obecnie jako "director's cut". Osobiście uważam, że ciekawsze. Jakoś happy end nie bardzo mi pasuje do historii Aha ;)
Aha - należę do tych szczęśliwców posiadających obie wersje filmu:)
Tak ogólnie to w wersji reżyserskiej jest jeszcze parę innych zmian, ale zakończenie to jedyna dająca się zauważyć od razu i wnosząca cokolwiek do filmu.