PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=3933}

Armia ciemności

Army of Darkness
1992
7,2 31 tys. ocen
7,2 10 1 30843
7,2 27 krytyków
Armia ciemności
powrót do forum filmu Armia ciemności

Zakończenia

ocenił(a) film na 10

Witam, mam prośbe, podobno istnieją dwa rózne zakończenia "armii ciemności", kurde ja widzialem już ten film na dvd, vhs i w TV i zawsze jest takie same;) coś źle trafiam chyba hehe, jakie jest to drugie zakończenie? (to co widziałem to zawsze jest to w ktorym Ash budzi się w przyszłości;)

Lupus_6

Zakończenie pierwsze:

Ash bierze o jedną kroplę za dużo i budzi się, gdy świat spotkała już Apokalipsa.

Zakończenie drugie:

Ash po przebudzeniu pojawia się w sklepie, gdzie jest sprzedawcą i nagle pojawia się tam zła czarownica, więc ratuje klientów, a na koniec całuje dziewczynę.

Ja akurat posiadam wersję z drugim zakończeniem.

ocenił(a) film na 7
amokk_2

osobiście wole zakończenie z przyszłości... to ze sklepu za bardzo przypomina mi evil dead 2 z tymi paskudnymi nieudolnie zrobionymi stworami...

ocenił(a) film na 8
juju_hound

Ja też wolę to zakończenie z przyszłością, ponieważ to ze sklepem wyglądało jakby trochę było popieprzone, albo mi się zdaje, a poza tym te z przyszłością jest bardziej śmieszniejsze. Niestety też posiadam to zakończenie ze sklepem.

ocenił(a) film na 9
Lupus_6

To zakończenie w którym Ash trafia do sklepu, to zakończenie "oficjalne" w amerykańskiej wersji kinowej.
To w przyszłości to oryginalne "scenariuszowe" znane obecnie jako "director's cut". Osobiście uważam, że ciekawsze. Jakoś happy end nie bardzo mi pasuje do historii Aha ;)

ocenił(a) film na 9
Sozewski

Aha - należę do tych szczęśliwców posiadających obie wersje filmu:)
Tak ogólnie to w wersji reżyserskiej jest jeszcze parę innych zmian, ale zakończenie to jedyna dająca się zauważyć od razu i wnosząca cokolwiek do filmu.

ocenił(a) film na 10
Sozewski

Jest jeszcze trzecie zakończenie, a mówił o nim sam Sam na ComicConie. Powiedział też, że nigdy nie ma zamiaru go pokazywać publicznie.