PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=589952}

Artysta

The Artist
2011
7,5 51 tys. ocen
7,5 10 1 51375
7,4 67 krytyków
Artysta
powrót do forum filmu Artysta

Śmiało mógł zgarnąć jeszcze tą za scenografię lub scenariusz oryginalny... gdyby nie ten czarująco płytki Hugo

ocenił(a) film na 8
MF13

Przecież za scenariusz dostało "O Północy w Paryżu"?

ocenił(a) film na 10
nikike

Tak... ale również "Artysta" mógł zdobyć tą statuetkę - jakoś "O północy w Paryżu" mnie kompletnie nie porwało... ;P

MF13

Wiele osób go nisko ocenia. Taka opowiastaka. Miła przyjemna, ale Oskar to chyba przesada.... Zgdadzam sie.

ocenił(a) film na 10
Ajsajsbejbe

Wczoraj słyszałem w nocnej audycji oscarowej Radia Zet, iż jest to tak naprawdę najsłabszy scenariusz Allena w jego karierze... Oscar pewnie na poprawienie humoru starego emeryta ;D

MF13

Akurat Allen'owi nikt humoru tą nagrodą poprawiać nie musiał, bo on w przeciwieństwie do niektórych nie robi filmów "pod nagrody".

ocenił(a) film na 10
fantazja89

To taka moja mała uszczypliwość... ;D Ale przyznasz, iż patrząc na inne jego dzieła ten film ze swym scenariuszem może schować się głęboko w lesie ;P
Już irańskie "Rozstanie" zasługiwało bardziej na nagrodę.

MF13

Ja się zgadzam w 100 procentach. Z tym, Allenowi humor raczej Oscar może zepsuć, bo on nie odbiera nigdy tej nagrody. :)

ocenił(a) film na 8
MF13

Może scenariusz Polnocy w Paryżu nie jest lepszy od Vicky Christiny barcelony, czy Scoop, ale tez nie jest taki znowu fatalny... A do tego pełen niesamowitych odniesien kulturalnych i histoycznych, obrazujacych historie flirtu Amerykanow ze stolica swiata. Absolutnie sie nie zgadzam, ze to byl slaby scenariusz! Natomiast scenariusz artysty to nic nadzwyczajnego, ot taka sobie opowiastka. Wiec akurat eksperci Radia Zet musieli zapomniec o kilku filmach Allena, ktore byly po prostu srednie wyglaszajac tego typu opinie. A akademia zachowała twarz, że nie nagrodzila banalnej historyjki w swietnej niecodziennej formie, jaka jest artysta

ocenił(a) film na 10
Mikoxik

Może czasem potrzeba nam zwykłej, banalnej historyjki w dobrym opakowaniu, niż złożonych schematów...

ocenił(a) film na 8
MF13

Ale czy trzeba nagradzac taki scenariusz na sile, kiedy mozna inne aspekty tej opowiastki, jak aktora pierwszoplanowego czy chociazby muzyke?

ocenił(a) film na 10
Mikoxik

Nie na siłę... na sentyment ;D

ocenił(a) film na 5
MF13

może jeszcze za kolorystykę?

ocenił(a) film na 10
nephilim_718

Ha ;) Koniec końców jednak wygrał "Artysta" i Hugo wraz z resztą mogą tylko patrzeć na niego z zazdrością ;D

nephilim_718

Nie wiem po co te ironiczne odzywki :)

ocenił(a) film na 5
panienka_2

wcale nie ironiczne, za kostiumy dostał Oscara..

nephilim_718

I bardzo mnie cieszy ten fakt :)

ocenił(a) film na 5
panienka_2

mnie tak średnio bo nic nie widać jak jest czarno i biało :) wg mnie Anonimusowi się należało

nephilim_718

A w czym przeszkadza ci kolor? Kostiumy chyba i tak są 'wystarczająco widoczne'...a może się mylę?Bo jeśli chodzi o mnie,to wszystko widziałam dobrze :)

ocenił(a) film na 5
panienka_2

no wolę w kolorze oglądać detale po prostu

nephilim_718

Jak kto woli.Ale i tak uważam,że Oscara otrzymał słusznie :) Będę trzymała się swojego zdania:P

ocenił(a) film na 5
panienka_2

no to bardzo dobrze, lepiej się trzymać swojego zdania niż akademickich "autorytetów", pozdrawiam

nephilim_718

Czasem trzeba cofnąć się z kinem, by móc później doceniać to co powstaje teraz, zauważcie że Artysta jest taką letnią bryzą wśród filmów nominowanych w tym roku, i wg mnie zasłużenie zdobył te 5 Oskarów,ot co W.Allen miał już swoje 5 minut sławy,M.Scorsese też, trochę żal mi za to A.Payne'a bo film zrobił pozytywne wrażenie :)

dziękuje za uwage :)

ocenił(a) film na 5
karlik_3

jasne, można cofnąć się z czasem, ale przecież nie można włączyć filmu sobie z Gretą Garbo? :)

nephilim_718

Ludzie tesknia z akinem wielkich gwiazd. Nie za nacpanymi i wiecznie pijanymi rozneglizowanymi gwiazdkami.
Brakuje nam wszystkim piekna i klasy, dlatego tak zachwycił Artysta.

ocenił(a) film na 5
Ajsajsbejbe

co było to się nie odstanie

piękno i klasę realizuje m.in. Terrence Malick

Ajsajsbejbe

oczywiście że tak, lecz patrząc na to co polska wysyła na Oskary wydaje mi się że dla Akademii już jest przepych i ignorancja bo Oskara już dostał Pianista...

co do Artysty,miło się patrzy też na twarze które przychodzą w nie tak młodym wieku a dają naprawdę rade :)

karlik_3

Dokladnie. Kult wiecznej młodości, chudosci i bóg wie jeszcze czego mnie osobiscie meczy juz....

Mam nadzieje, ze to dlugo nie potrwa. mam ochote ogladac normalnych ludzi i dobrych aktorów, a nie blon panienki o watpliwych umiejetnosciach....

Ajsajsbejbe

moim zdaniem lody trochę przełamały "Służące" gdzie zauważ ze nie masz zbyt atrakcyjnych kobiet dla stereotypowego kina-kiczu,mimo to udowodniły że dżemie w nich talent aktorski :)

ocenił(a) film na 10
karlik_3

Viola Davis naprawdę zasługiwała na tego Oscara. Wydaje się, że Akademia dała go bardziej Streep za dzielność przetrzymania tylu lat bez niego w dość względnym spokoju... xDDD

Ajsajsbejbe

no mógł, ale cóż ;)

Ajsajsbejbe

Zgadzam się. Brak klasy aktorów w dzisiejszych filmach to ich największa bolączka. Oby więcej takich niesamowitych kreacji jak w Artyście.

ocenił(a) film na 7
MF13

Piesek powinien był dostać Oskara. Zagrał genialnie (i nie jest to ironia, próba zaczepki, czy ośmieszenia "Artysty" - naprawdę tak uważam).

ocenił(a) film na 10
Gasolla

To była naprawdę chyba najbardziej wzruszająca rola filmu ;) A gdy ta kobieta rzuciła w to maleństwo gazetą to z chęcią zdjąłbym but i wcisnął jej między zęby pomimo tego, iż osobiście wolę sztikę dyplomacji ;)

Gasolla

Psiak był super i to cały film ogarnął ,bez dublera. :p

ocenił(a) film na 6
MF13

Dobrze ,że Artysta nie dostał Oscara za scenariusz ,bo byłaby to jedna z największych kompromitacji Akademii XXI wieku.

ocenił(a) film na 10
bartekcz92

Hmmm ;) Doświadczyłem większych ;D Np. tegoroczna statuetka oscara za zdjęcia dla Hugo, a nie Drzewa życia lub chociaż Czasu wojny... Szok, ale cóż....

ocenił(a) film na 6
MF13

Zgadzam się. Oscar powinien powędrować co Lubezkiego. To była ewidentnie niespodzianka in minus. Ale reszta raczej tak jak się wszyscy spodziewali (chyba najciekawiej było w kategorii pierwszoplanowej kobiet, bo mogła być Davis ale ja się cieszę z rezultatu) ;)

MF13

Jeden z najlepszych filmow jakie w zyciu widzialam :)

AnkaKot

Ja tez :)

MF13

Najbardziej czarujący i wyjątkowy :)

Ofeflia

Film jeden z najlepszyc jakie ostatnio widziałam :)

MF13

Scenografia w Hugo miażdży całą konkurencję. Imho pierwszy raz od kilku oskary rozdano poprawnie

MF13

Moim zdaniem "Artysta" zdobył to, co powinien. :) Fakt, że ciut wolę scenariusz "Artysty" od filmu Allena (choć film Allena też bardzo lubię) - ale ten Oscar i tak się należał irańskiemu "Rozstaniu". A Oscar za scenografię należał się albo "Hugonowi" albo "Potterowi".
Niemniej "Artysta" był w tym roku najlepszy, podobnie jak Hazanavicius, Dujardin, Bource. :)

Davus

W sensie: "najlepszy" w kategorii "najlepszy film". :)

ocenił(a) film na 10
Davus

O tak ;)