PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183827
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

http://images1.wikia.nocookie.net/__cb20121101193656/cloudatlas/images/5/5d/Tild a_Ewing.jpg

Film świetny - zachwycające kadry, nastrojowa muzyka, genialna gra aktorska, fabuła 6 epizodów tworzy całość z uniwersalistycznym przesłaniem. Byłoby 10, gdyby nie skopana charakteryzacja. Rozumiem idee obsadzenia głównych aktorów w każdym epizodzie, jednak już Hugo Weaving był bardziej kobiecy jako siostra Noakes. Zatrudnienie jednej aktorki więcej nie robiłoby różnicy w budżecie, ale końcowy efekt wizualny nie groziłby ślepotą.

thangodrim

to zrób lepiej

ocenił(a) film na 9
thangodrim

a czy na ulicach mamy same piękne kobiety?

Ważne jest też to, że Jim Sturgess gra zarówno Adama Ewinga, jak i Hae-Joo Chang, a Doona Bae Tildę i Sonmi-451. Mamy tych samych aktorów do postaci, które w jakiś sposób się łączą i walczą o podobne sprawy.

Mirtel

A co łączy Sonmi/Tildę z Meksykanką z fabryki i Adama/Hae-Joo ze szkockim góralem?

thangodrim

A ja jak ją oglądałam, to pomyślałam "ale piękna"...

ocenił(a) film na 8
Hmm_Ciastko

ja znów pomyślałam, że ta dziewczyna ma oryginalną i niepowtarzalną urodę. Czyli jak widać każdy lubi coś innego

iza839

No właśnie, ja tak samo

ocenił(a) film na 8
thangodrim

moim zdaniem chodzi tutaj o to, ze jeżeli 1 aktor gra pare postaci to akurat w tym filmie są one do ciebie podobne i walczą o to samo.

ocenił(a) film na 9
thangodrim

Siostrę Noakes specjalnie gra mężczyzna. W książce Cavendish pisał, że nie idzie odróżnić czy to facet, czy kobieta. Poza tym, ten wątek jest komediowy i takie rozwiązanie dobrze do niego pasuje.

ocenił(a) film na 9
thangodrim

brzydactwo.