PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183824
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur
ocenił(a) film na 8
Nightforce

Nie ten typ filmu

ocenił(a) film na 9
Nightforce

To jakaś kpina, że nie dostał nominacji za charakteryzację chociażby! Ja tam obstawiałem pewną nominację za - charakteryzację, muzykę i może Najlepszy scenariusz adoptowany.

ocenił(a) film na 8
Lanius

*adaptowany chyba :P

ocenił(a) film na 8
shoplifter

ale zgadzam się, oscar za charakteryzację być powinien!

ocenił(a) film na 9
shoplifter

Hehhehe no wiadomo, mój błąd, przepraszam, ale dość późno więc literówka może się zdarzyć :P

ocenił(a) film na 8
Lanius

pewnie, spoko :D

ocenił(a) film na 6
Nightforce

Chyba "złotych malin" chciałeś napisać ??

ocenił(a) film na 8
young22

spodziewałam się nominacji za charakteryzację, naprawdę była niesamowita

young22

nie mam na myśli oscary ... -.-

ocenił(a) film na 5
Nightforce

Pado Oscara xD hahah , za takie coś , proszę cię !

ocenił(a) film na 7
Nightforce

Charakteryzacja? Ponoć niektórym nie podobało się, że Azjatów grają biali. I czarni.

ocenił(a) film na 7
speiderman

Przecież to nie pierwszyzna... W takim "Norbicie" (film ponoć fatalny, ale charakteryzacja świetna) Eddie Murphy grał (między innymi) Azjatę. IMO charakteryzacja po prostu nie dość dobra. Za scenografię bym dał nomkę, ale za jej brak przy rywalach takich jak "Hobbit", "Anna Karenina" czy "Lincoln" ciężko się wściekać.

ocenił(a) film na 10
Nightforce

Bo jurorzy wolą kino familijne :) pi i hobbity górą :P rok temu hugo :)

ocenił(a) film na 7
elendir

A "Atlas chmur" to nie kino familijne? Poza tym "Życie Pi" jest, wbrew pozorom, filmem trudniejszym od "Atlasu", bo jest nieoczywisty. W "Atlasie" wszystko podane jest jak na tacy, w "Pi" trzeba choć odrobinę wysilić szare komórki i wyobraźnię... A i w "Hugo", skoro już o nim wspomniałeś, udało się przemycić całkiem zgrabną i czarującą alegoryjkę sztuki (nie tylko kinowej) jako połączenia rzemiosła (mechaniczny automaton) i... Duszy? (klucz w kształcie serca) W "Atlasie" próżno szukać czegoś podobnego, a szkoda, bo potencjał był.

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

No Bolek i Lolek tęż jest trudną bają i porusza wiele poważnych problemów społecznościowych

ocenił(a) film na 7
elendir

I nie dostali nominacji :( .

ocenił(a) film na 7
elendir

Najpierw obejrzyj, potem się wypowiadaj... Ja tak robię i polecam taką właśnie kolejność.

Sqrchybyk

Jaaaasne,w ogóle nie ma nic o duszy w tym filmie :D

ocenił(a) film na 7
Lokepine

Trochę jest, ale powinno jej być więcej, bo miejsca sporo w fabule.

Ale nie chodziło mi w poprzednim komentarzu o to, że w "Atlasie" nie ma duszy, tylko nie ma tu takich alegorii jak ta o której wspomniałem... A ja lubię alegorie.

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

CO ty z tym PI facet na tratfie i ma urojenia :)

ocenił(a) film na 7
elendir

Nie nudź, obejrzyj...

Nightforce

Bo to słaby film. Rachityczna fabuła, cienka charakteryzacja, dialogi ambitne jak w Klanie, a scenariusz bardzo rozciągły i mało nowatorski jak na zachwyty które zbiera.

Film jest jeszcze słabszy od Mr Nobody, a dostaje porównywalnie głośne oklaski. Gdyby komisja oscarowa zdecydowała się na poważną nominację dla tego filmu wówczas Oscar do reszty straciłby swój prestiż.

Nightforce

Oscary to Hollywood, a Wachowscy z Tykwerem, tworząc Atlas za własną kasę, niezależnie i po swojemu, się na Hollywood wypięli ;)

ocenił(a) film na 7
sabalo

Podobnie np. jak Gibson kręcąc "Pasję", którą sfinansował w całości z własnej kieszeni, a jednak ją Akademia kilkoma nominacjami wyróżniła.

Nightforce

może was to nie interesuje, ale właśnie jem chleb.

użytkownik usunięty
k0zak111

smacznego :P