PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Dobrze się ogląda, ale nie rozumiem co chcieli pokazać twórcy tego filmu? Że człowiek jest sumą doświadczeń?! To wiem i wiedzą chyba niemal wszyscy, więc nic odkrywczego w tym nie ma.
Mamy tutaj jednak inne podejście do życia wiecznego: odradzanie się poprzez DNA, a nie poprzez wędrówkę duszy. Dobre i złe uczynki wpływają na to jak będzie wyglądało nasze nowe wcielenie...

I to już wszystko co film ma nam do zaoferowania, jest piękny ale pusty... Jest przeintelektualizowany, pseudoreligijny i banalny.

ocenił(a) film na 9
cyfrowy_baron

jeszcze jedna interpretacja pojawiająca się w filmie to to, że nie żyjemy sami dla siebie, ale tworzymy pewną całość,
każdy człowiek coś sobą wnosi mając wpływ na przyszłość. Wnosi nadzieję na "lepsze jutro" , na to , że lepiej jest
podejmować działania, niż być biernym przez przekonanie, że jedna osoba nie jest w stanie nic wskórać.

Widzę tutaj całą masę krytyków i najczęściej przewijające się słowo "banał". - Banałem byłoby podanie widzowi wszystkiego na tacy,
nie skłanianie go do żadnego myślenia, podejmowanie trywialnej tematyki. Banałem są dla mnie filmy o hedonistycznym życiu,
będące tylko i wyłącznie wypełniaczem czasu, posiadające fabułę, która nic sobą nie wnosi i nie prowokuje żadnych uczuć.

ocenił(a) film na 6
coffeelicious

Twoja wypowiedź to nadinterpretacja - być może czytałaś książkę i stąd takie spostrzeżenia, ale w filmie tego nie widać. To, że "tworzymy pewną całość" nie zostało w tym filmie pokazane, lecz dopowiedziane (dosłownie) w jednej czy też kilku scenach.

coffeelicious

Dokładnie, banały i filmy propagandowe otrzymują nagrody, wyróżnienia i pieją nad nimi wszyscy "znafcy" kina. Atlas wyłamał się ze schematu i dlatego dostaje tyle negatywnych ocen. Chociaż średnia nadal wynosi 7,3 więc jest OK.