PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183824
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Oglądając ten film ma się wrażenie, że braciom ( ups, rodzeństwu) Wachowscy wydaje się, po skądinąd udanym Matriksie ( pierwszej części oczywiście), że mają patent na nowatorskie spojrzenie na rzeczywistość
Oglądając jednakże tą pseudofilozoficzną papkę, która jest sprzedawana w sposób płytki i nachalny, zdałem sobie sprawę, że przekaz ten wzruszyć może, co najwyżej prostego amerykańskiego widza otumanionego hamburgerem, zapitym obfitą ilością coca-coli. Którego jedyna głębia, którą w życiu oglądał to głębia muszli klozetowej. Bo chyba tylko taki widz da się nabrać na ten cały zagmatwany bełkot.
Dziwić może fakt że tak znani aktorzy którzy stworzyli kultowe postaci ( jak np Szeregowiec Ryan ) zgodzili się zagrać w tym gniocie, myśląc pewnie że nadarza im się okazja to stworzenia niezapomnianej kreacji.
Coraz bardziej widoczny staje się kryzys kinematografii amerykańskiej ( szczególnie scenariuszy), słowo "amerykański”, które było kiedyś synonimem wysokiej jakości filmów z potężnym budżetem i nienaganną grą aktorską która wyznaczała pewne wzorce a także kultowych scenariuszy. Filmy z tamtego kontynentu przyciągały do kin rzesze widzów, bo zawsze można było spodziewać się produktu na odpowiednim poziomie. Teraz niestety kojarzy mi się z "hamburgerowym" scenariuszem dla niezbyt rozgarniętego widza, któremu wszystko trzeba wytłumaczyć, żeby się przypadkiem nie pogubił i broń boże nie zaczął myśleć.
Nie chciałbym bym jednak odebrany jak wróg amerykańskiego kina, daleko mi od tego. Dalej będę liczył na jakąś odmianę, na światełko w tunelu. Filmu szczerze nie polecam dla ludzi, którzy cenią swój czas na tyle, że wolą w tym czasie przeczytać jakąś dobra książkę lub zrobić coś pożytecznego dla ludzkości. Daje 1 tylko dlatego że nie można dać 0

pablosgo

hehehe dobre :)

ocenił(a) film na 1
pablosgo

Opisałeś dokładnie moje odczucia po filmie. Prawnie należy mi się chyba zwrot za bilet jako że jestem BARDZO niezadowolonym z produktu konsumentem.
Charakteryzacja w filmie jest świetna. Najlepszy moment jest na końcu kiedy pokazują kto kogo grał. Z tego choćby powodu film zasługuje co najmniej na 4. Z drugiej jednak strony jak można wystawić tej kaszanie 10?!? Popatrzyłem na ocenę w rankingu i dałem się namówić kumplowi no i teraz żałuję.

ocenił(a) film na 10
pablosgo

Niewątpliwie jesteś wrogiem kina amerykańskiego, którego niechęć i nienawiść(?) zaburza trzeźwe spojrzenie na rzeczywistość. Cokolwiek byś nie powiedział o błędach w Atlasie Chmur, albo o innych możliwych rozwiązaniach i drogach, któymi można było pójść, to w żaden sposób film nie zasługuje na 1. Pomijam już kwestię scenariusza i oceniania - ciekawy lub tandetny, aktorstwa, zdjęć czy głównej myśli, która przez film przebiega... Spójrz chociaż na muzykę... Masz prawo do swojej oceny i innych odczuć po seansie niż moje, ale nie zgadzam się na określanie mnie mianem "amerykańskiego widza otumanionego hamburgerem". Film ma głębię i proponuję jej poszukać i przestać myśleć stereotypowo ( co amerykańskie to beznadziejne ). Albo nie udzielaj takich komentarzy, które i tak nic nie wniosą.. Podobali Ci się "Nietykalni", więc i w Atlasie Chmur powinienieś to coś odnaleźć. Pozdrawiam:)