Mnie się ten film bardzo spodobał wiem że wasze opinie są rózne ale dla ludzi którzy są mojego znania chciałbym zadać pytanie ile według was i za co może zdobyc oskara atlas chmur??ja dałbym za najlepszy film(nigdy w historii kina nie było takiego filmu a przełomy sie nagradza)za najlepszą role męską pierwszoplanową Tom Hanks(bardzo dobrze wcielił sie w we wszystkie role) oraz za najlepsze efekty specjalne (mimo iż film nie jest 3d to wygląd robi wrażenie)mógłbym jeszcze wymienić kilka kategorii ale te 3 są jak dla mnie podstawowe a jakie jest wasze zdanie??
Ja bym mu dał za najlepszą muzykę, efekty specjalne, zdjęcia i Hanksa. Osobiście zawiodę się, jeśli Atlas Chmur nie dostanie ani jednego Oscara.
Ciężko ocenić, kiedy nie zna się innych nominacji, ale już teraz jestem pewna, że za charakteryzację na pewno Oscara zgarną. Co do oceniania ról nie chcę się wypowiadać, bo nie widziałam innych tych najnowszych filmów, które mogą starać się o nominację, a tylko na tej podstawie da się ocenić który aktor był lepszy i który zasłużył na Oskara. Również co do efektów specjalnych się nie wypowiadam - te efekty w tym filmie mi się bardzo podobały, ale ogólnie nie jestem wielką fanką tego typu filmów, więc nie wiem, co wymyślą albo wymyślili twórcy innych tego typu filmów, bo zwyczajnie tego nie śledzę.
Za muzykę też w sumie powinien zgarnąć - świetna i odpowiednio dopasowana do każdej z tych historii, do każdego gatunku filmowego, które w tym filmie zostały zmiksowane. Ale zobaczymy...
Niestety, ale juz oficjalnie ogłoszono, żę Atlas Chmur nie ma nawet szans na nominację do Oscara w kategorii chrakteryzacja. Jest to najkwiększa porażka akademii w tym roku.
Jedyna nadzieja to kategorie muzyka i montaż i ewentualnie efekty specjalne. Fajnie jakby dostał za ogół nominacje w kategorii najelpszy film, ale nie sądze by akademia po całym tym szumie wokół tej produkcji zdecydowała się go nominować w najważniejszej kategorii. Pokazuje to niestety jak bardzo często akademia jest nieobiektywna w swych werdyktach. Aktorsko film na plus, ale nie było tutaj Oscarowego materiału dla żadnego aktora. Raczej nie załapie sie na nominacje w kategopriach aktorskich bo w tym roku jest bardzo duża konkurencje. Jednak jesli już to myślę, że największe szanse ma Jim Broadbent za role drugoplanową.
ja bym mu dał nominację za zdjęcia, i jeśli Akademia mu nie da chociaż jednej, nawet w jakiejś durnej kategorii, to niech lepiej zakończy swoją działalność, stare pierniki siedzą i ciągle czekają na drugie "Przeminęło z wiadrem", a drugiego już nie będzie!
http://srecenzje.blox.pl/2012/12/Atlas-chmur.html
Zdjęcia są tu bardzo dobre, ale myślę że bez problemu znajdzie się piątka lepszych do nominacji. IMO naprawdę na mistrzowskim poziomie są tu jedynie dekoracje - za to dałbym nomkę.
Muzyka... na inne raczej nie można liczyć, bo w tym roku konkurencja na najwyższym poziomie (Lincoln, Mistrz, Nędznicy).
Jednak film nietuzinkowy - według mnie to się tutaj liczy - jego unikatowość.
coś czuję, że szanowna Akademia nie wykaże większego zainteresowania.... afera z "Azjatami", wątek homoseksualny, i pewnie jakaś niechęć do Wachowskich (zwłaszcza, teraz po przemianie Larrego).
Ja osobiście dałabym oskara za:
najlepszy film (bo niby z czym ma konkurować??? z Hobbitem?? przereklamowanym Bondem? litości)
zdjęcia
montaż (!!!!)
muzykę
reżyserię
CHARAKTERYZACJĘ (!!!!)
jeżeli nie dostaną żadnego oskara to przestanę wierzyć w jakiekolwiek, następne wyróżnienia szanownych "znawców" filmowych z USA. pozdrawiam:)