Witam
Ciekawi mnie czy film ma taką samą konstrukcję jak książka, czy wszystkie opowieści są wymieszane? Książka szalenie mi się podobała i między innymi właśnie dzięki jej konstrukcji, uwielbiam takie nieoczywiste rozwiązania. Z wolnym czasem u mnie ciężko, a nie mogę sie doczekać seansu i jestem ciekawa.
W filmie zastosowano bardziej atrakcyjny i efektowny dla publiki masowej montaż równoległy. Dość często następują dynamiczne przejścia do innych historii. Tworzy to ciekawe kontrasty, bo - przykładowo - wątek komediowy w najbardziej zabawnym momencie zostaje nagle porzucony na rzecz dramatycznej ucieczki przed płatnym zabójcą.
Skoro czytałaś ksiażkę, to moze bedziesz w stanie odpowiedzieć na moje pytanie. : )
W filmie mamy aktorów grających różne role w różnych historiach. I przez to wiadomo, kto jest kim. Jednak jak to jest rozwiazane w książce?
SPOILER
skąd wiadomo, ze Sonmi to w innej historii żoną Edwiga?
Odp: Nie wiadomo.
W książce historie te są ułożone w kolejności 1 2 3 4 5 6 5 4 3 2 1.
W książce bohaterzy przedstawieni są jako całkiem inne osoby, nie są połączone ze sobą w ten sam sposób jak w filmie.
Tzn. czytając książkę (bez ogladania filmu) nie zdajemy sobie sprawy, ze profetka ma twarz dziennikarki, a żona edwiga wyglada jak sonmi.