PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183825
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Witam
Ciekawi mnie czy film ma taką samą konstrukcję jak książka, czy wszystkie opowieści są wymieszane? Książka szalenie mi się podobała i między innymi właśnie dzięki jej konstrukcji, uwielbiam takie nieoczywiste rozwiązania. Z wolnym czasem u mnie ciężko, a nie mogę sie doczekać seansu i jestem ciekawa.

ocenił(a) film na 8
mamuska01

W filmie zastosowano bardziej atrakcyjny i efektowny dla publiki masowej montaż równoległy. Dość często następują dynamiczne przejścia do innych historii. Tworzy to ciekawe kontrasty, bo - przykładowo - wątek komediowy w najbardziej zabawnym momencie zostaje nagle porzucony na rzecz dramatycznej ucieczki przed płatnym zabójcą.

ocenił(a) film na 9
mamuska01

Skoro czytałaś ksiażkę, to moze bedziesz w stanie odpowiedzieć na moje pytanie. : )

W filmie mamy aktorów grających różne role w różnych historiach. I przez to wiadomo, kto jest kim. Jednak jak to jest rozwiazane w książce?

SPOILER
skąd wiadomo, ze Sonmi to w innej historii żoną Edwiga?

ocenił(a) film na 10
Charism

Odp: Nie wiadomo.
W książce historie te są ułożone w kolejności 1 2 3 4 5 6 5 4 3 2 1.
W książce bohaterzy przedstawieni są jako całkiem inne osoby, nie są połączone ze sobą w ten sam sposób jak w filmie.
Tzn. czytając książkę (bez ogladania filmu) nie zdajemy sobie sprawy, ze profetka ma twarz dziennikarki, a żona edwiga wyglada jak sonmi.

ocenił(a) film na 9
niekoniecznieja

Okej, dziękuję. : )

Charism

W książce są to osobne postaci. Obsadzenie tych samych aktorów w różnych rolach to zabieg reżyserów. Mnie ta decyzja zaskoczyła - ale nie mówię "nie", jestem ciekawa efektu. Zobaczę to ocenię. Dziękuję za odpowiedź :)