PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183825
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Sen o wolności...

użytkownik usunięty

Nie będę ukrywał, byłem sceptycznie nastawiony przed seansem: a to złe recenzje, a to długość filmu. Wszystko to jednak było mocno przesadzone. Film ten jest do bólu naiwny i przerysowany, ale z chwilą gdy ujmiesz go w ramach baśni/słodkiej przypowieści przestaje to mieć znaczenie. Udała się też tu rzecz niezwykła mnogość wątków miała dla mnie od początku do końca sens i jasność przekazu. Gdzieś w tym miksie buddyzmu, hybryd chrześcijaństwa i wariacji nad new age - unosi się sen o wolności i sposobach dotarcia do niej. Puzzle akcji, splot linii życia bohaterów nie są aż tak skomplikowane, kwestia otwartego i naiwnie skrzywionego umysłu. Tak, zapewne będzie to piękna porażka - ale warta uwagi!

ocenił(a) film na 8

Ale trzeba przyznać, że jest wyjątkowy. Jeszcze nie widziałem filmu, w którym ta sama historyjka toczy się na przestrzeni tylu lat. Czy mocno przesadzone? Według mnie nie. W wystarczający sposób podkreślone. No i mnie ujęło to, że to jeden z filmów, który bardzo ładnie pokazuje wolność, wiele aspektów wolności. Moja wysoka nota to docenienie świetnej gry aktorskiej (Tom Hanks spisał się rewelacyjnie), zgrabnie połączonych wątków, ładnej muzyki oraz oczywiście wolności, do której mam szczególny sentyment :-)