PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Nie wiem w co trzeba wierzyc zeby zrorumiec ten film . Dla mnie strata czasu . Poszedłem na jeden film a ogladalem chyba z 5 zupełnie nie mających ze sobą nic wspólnego . Paranoja debilyzm idiotyzm itp ...

ocenił(a) film na 8
kamien81

To jest 6 a nie 5 różnych filmów gwoli ścisłości. I owszem, mają wiele wspólnego, nie mówie tu o aktorach i twórcach. Trzeba tylko troche poszukać i się ciut wysilić intelektualnie.

kamien81

jest pan prostakiem :)

hiantoni

ale zauważyłem ze na innym poście pytałeś o co chodzi w tym filmie. film przestawia ogólny konflikt jaki człowiek doświadcza w swoim życiu związane z poczuciem bezsensowności swego istnienia. Film pokazuje że te owo poczucie jest fałyszywe, i że tak naprawde twoje życie ma na tyle sensu, że kształtuje cały świat dookoła. Twoje złe, oraz dobre uczynki sie ciągną na wieki, nie ważne czy wierzysz w reinkarnacje czy nie, ale twoje przyszłe "wcielenia" czy "pradzieci" będą odczuwać owoce tego istnienia w swoim życiu. (dlatego te same twarze grali wszystkie postacie- i wszyscy te same życia i walki toczycli- np - agent smith był chujem od początku do końca filmu :p) Te 5 "różnych filmów" przedstawiają ten sam konflikt, oraz lek na ten konflikt- czyli miłość. I tylko miłość potrafi uratować ten świat.

takie tam streszczenie filmu w paru zdaniach :P. tak naprawdę, wątków w tym filmie można naprawdę wiele doliczyć, głębia w tym filmie jest naprawdę powalająca. radzę wysilić się i obejrzeć jeszcze raz :)

pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
kamien81

No cóż, jest to taki film, który wymaga troszeczkę myślenia, gdyż wszystkie wątki są dość mocno ze sobą połączone aczkolwiek subtelnie.
Dla przykładu postaci z przyszłości, które poznawszy się w dość niekorzystnych dla ludzkich uczuć warunkach dystopii, gdzie liczy się zysk, w poprzednim wcieleniu było kochającym się małżeństwem.