Mam nadzieje że to sarkazm i ironia -- Neo Seul to czysta kopia Los Angeles z Łowcy Ridley'a Scotta.
lol przecież w Los Angeles Ridleya byli wymieszani ludzie wszystkich nacji, nie tylko Azjaci, Seul to przecież miasto azjatyckie więc nie dziwota,że są tam skośnoocy.
U Ridleya nowoczesne budownictwo przeplatało się z nędznymi lepiankami, w Atlasie mamy widoczny podział na Stary i Nowy Seul.
U Ridleya nic nie grozi miastu, Neu Seul jest z roku na rok zatapiany
L.A. to miasto głównie przemysłowe, rafinerie itd
Neo Seul to miasto portowe
"U Ridleya nowoczesne budownictwo przeplatało się z nędznymi lepiankami, w Atlasie mamy widoczny podział na Stary i Nowy Seul."
W Atlasie jest to samo, czyli np. u góry biurowce i drogie reklamy, a pod nimi wielonarodowościowy rynek. Podział na Nowy i Stary Seul jest ze względu na wylewającą rzekę.
"L.A. to miasto głównie przemysłowe, rafinerie itd. Neo Seul to miasto portowe"
Nie ma nic w Atlasie, że to miasto portowe. Po prostu oceniłeś tak, bo widziałeś dużą rzekę. A każde wielkie miasto jest budowane nad rzeką. Dalej mamy normalną rozwiniętą metropolię.
Popatrz na rok produkcji, Ridley swoją wizję przełożył na ekrany 30 lat temu. Chyba to jednak jemu należy się większy szacunek.
Każdy film odbieramy przez pryzmat swoich doświadczeń... czym w ogóle jest gust...? Czymś indywidualnym...
tak,z tym ze jeden ma ten gust drugi jest go pozbawiony,lyka kazda papke,nie odroznia kina/aktorstwa/rezyserii na najwyzszym poziomie.
i pozniej masz takie kwiatki jak katedra ktory twierdzi ze stara trylogia gwiezdnych wojen to nudny syf dla geekow za to atak klonow i zemsta sithow to juz calkiem niezle kino sf.
Naprawdę nic nie dostrzegasz ? A faktu z jakimi środkami kręcił to Scott a z jakimi Wachowskie ? Że technologia poszła do przodu a oni mimo to nie są w stanie za serwować nic nowego nic przełomowego nic odkrywczego tylko walą kliszę - co z tego że seul to klimaty azjatyckie ..zobacz w którym roku Scott kręcił Łowcę ...i przewidział to czego dziś jesteśmy świadkami i co pokazywane jest w co drugim filmie SF w futurystycznym mieście ..ZALEW Architektury i stylistyki AZJATYCKIEJ z wielkimi świecącymi neonowymi / napisami ! To już drugi nowy film w którym jak patrze na tło to myślę sobie "Gdzie ja to już widziałem ? " ( a dokładnie taki sam widok i stylistykę widziałem w nowym Total Recall w mieście " Koloni " ten sam azjatycki wpływ ..wywodzący z zalewu żółtej rasy n a świat ..tak tak wpływy Chin ! ) Tam kadr w kadr był skopiowany z Łowcy - nie wiem jak ty to oglądałeś bo tam było wyraźnie pokazane że stary Seul przed przemianą tech. wyglądał inaczej mniej w nim było kontrastów dopiero potem gdy Struggs i Sonmi wychodzą na ulice by ujrzeć biedę i nędzę widać co się stało z Seulem zamienił się w urbanistyczny moloch w którym niema jasnego konkretnego przedziału na dole "lepianki " syf i brud a wyżej " wysokie wieżowce do gwiazd ".... a w łowcy ja żądnych lepianek nie widziałem ..tylko kamienice normalne bloki a nad nimi już te nowoczesne drapacze ! Coś ci się bracie pomieszało.
nie przewidział, po prostu pokazał po raz pierwszy
Bo niby jak inaczej można sobie wyobrazić miasto przyszłości?
To jak teraz zobaczysz miasto przyszłości z neonami to od razu będziesz spamował na forum,że to kalka Ridleya? a jak zobaczysz film o kosmitach to i tak porównasz go do Obcego?
W każdym mieście jest bieda, nawet tych przyszłości, pokazano ją i zaraz wszyscy twierdzą,że to był pomysł Scotta i nikt nie ma prawa już tak robić, a jeśli zrobi to będzie to jedynie plagiat. To niby jak mają pokazać w filmie biedę, miasto przyszłości tak żeby było niekonwencjonalnie?
Zrozum fenomen ! Skąd wizjonerzy futurystki 1983 mieli wiedzieć że żółta rasa zdominuje świat Chiny nie były wtedy jeszcze potęgą ekonm. na widelcu były USA i ZSRR - do ceń ten geniusz ! Za to się Scottowi należą wielkie brawa !
Nie wiem - tego oczekuję od właśnie Reżysera i Scenariopisarza nowatorskiego podmuchu świeżości - pomijając zabawność niemożliwość i nierealność hipotetycznie takiej sytuacji to jednak trzeba oddać brawa Wachowskim za ukazanie rewersu ras w ostatniej z perspektywy czasu historii gdzie to murzyni przybywają w technologicznie zaawansowanym pojeździe a biali żyją jak ludzie z Cromaniogne ..może nie był to szczyt ambicji i może było by to mało prawdopodobne - prędzej żółci by przybyli w takim statku - ale było to coś co zaskoczyło mnie pozytywnie i pokazało że współczesny reżyser może jeszcze zaskoczyć widza jakimś świeżym pomysłem !
Jak skąd mieli? Poszli po najmniejszej linii oporu, spojrzeli w stronę najbardziej zaludnionego kraju na świecie.
niemożliwość i nierealność hipotetyczna? znaczy się co jest niemożliwe?
jakby był białas to film byłby rasistowski, w sumie murzynów nie było tam tak dużo, Hally i jej przełożony i to wszystko
Równie dobrze mogli przylecieć meksykanie ale nie było ich w obsadzie ani w historii
Temu przeczy sam film zobacz jakie to zabawne :] - Murzyn który sam sobie nie może pomóc na statku i musi się udać pod kuratele Ewinga miały rozwinąć się w całym tym tyglu rozwojowym do fazy super statków kosmicznych broni laserowej itp itd no proszę cie po za tym badania nad inteligencją ras wyraźnie odp - Rasa Żółta jest najinteligentniejsza , po niej rasa biała a na końcu rasa czarna ... takie są fakty - jeśli biali byli by na poziomie ludzi z Cro. to murzyni cofnęli by się do poziomu małp ... albo i dalej ...a może nawet całkiem by wyginęli - statkiem przylecieli by żółci i tyle. Mimo iż pomysł śmieszny w swej niemożliwości to jednak doceniam siłę inwencji rodzeństwa Wachowskich ot co chciałem podkreślić .
Powtarzam Wtedy Chiny były normalnym krajem i nie były tak zaludnione ! Na widelcu były USA I Rosja post radziecka więc w jakiś nie wyjaśniony sposób Scott przewidział co się stanie ! Co było bardzo nowatorskie wymieszał kultury,religie i stworzył idealny klimat przeludnionego miasta przyszłości !
Chiny już wtedy miały najwięcej ludzi na świecie
Tylko,że rasa żółta była pokazana w innej historii tej z Sonmi. Jasne można było pokazać w każdej jakiegoś żółtka albo w większości ale po co?
No właśnie, po prostu wymieszał, biorąc pod uwagę religię, kulturę i psychikę poszczególnych narodów, nigdy do czegoś takiego nie mogło dojść
Przeludnienie wcale o niczym nie musiało przesądzać ...kilkadziesiąt bomb neutronowych i populacja chin zmniejszyła by się diametralnie! Trzeba pamiętać że wtedy to Rosja i USA były brane jako mocarstwa pretendujące do roli wiodącego przywództwa. Jednak mimo to Scott zaryzykował i wszystko na co postawił sprawdziło się :]
Po co ?!
A no po to żeby wszystko trzymało się kupy było spójne i logiczne - obraz nie spójny utrudnia odbiór - Murzyn w statku kosmicznym z laserowym pistoletem w dalekiej przyszłości po wojnach nuklearnych i wyniszczonym świecie nie mógł by prawa zaistnieć czytaj uwarzenie co napisałem na górze dlatego w tych dwóch historiach uwaga skupiać się powinna na azjatach i białych czarni powinni się pojawiać do końca XXI wieku dalsze losy ludzkości w przyszłości to domena zółtych i białych ! Murzyni sobie nie poradzą i po takiej katastrofie jaką była by globalna wojna nuklearna zwyczajnie by nie przeżyli może jakieś jednostki gdzie nie gdzie ale nie jako rasa duża część ludzkiej społeczności i na pewno nie jako wysoko zaawansowana kasta.
To samo można powiedzieć o populacji każdego innego państwa
Murzyn nie mógłby istnieć? bo gdzieś w jakiejś gazecie czy w tv mówili,że wszyscy murzyni mają IQ poniżej normy? a co to ma do zaawansowania? liczy się kto jak sobie poradzi z apokalipsą i zagrożeniem, kto się przystosuje i kolor skóry nie ma tu znaczenia, znaczenie mają warunki w jakich ktoś się wychował,standard do jakiego się przyzwyczaił, zaradność itd
I znowu Historia daję odp - zobacz sobie na jakim poziomie są i co osiągnęli murzyni na skale globalną - wymyślili coś sformułowali jakieś prawa , stworzyli nurty filozoficzne a może stworzyli jakiś kult ? Zbudowali wielkie miasta cywilizację ? Stworzyli dzieła sztuki obrazy, rzeźby, ? Całe swoje u cywilizowanie zawdzięczają ekspansji brytyjczyków i łapaniu ich w siatki a potem dokształcaniu na siłę bo by się taki pan plantacji nie mógł z byle murzynem dogadać i jeszcze zaćwiczył by ich na śmierć i kto by bawełnę zbierał ? Kiedyś Wszyscy wyglądaliśmy jak coś pomiędzy białym a hindusem część poszła na północ reszta na zachód a inni na południe - najbardziej leniwi , nie udolni , nie kumaci i tchórzliwi powędrowali do Afryki i tam zostali - warunki były takie że nie musieli się rozwijać by przetrwać - z resztą od zawsze mają tam problem z wodą i co zrobili coś by sobie pomóc nie ... ! Nadal tylko wyciągają łapy po pomoc do białych sami wewnątrz czarnego lądu nie potrafią sobie skrystalizować sytuacji mordują się na wzajem i nigdy nie stworzyli jednolitego imperium jak np u nas Rzymianie - nie było imperium Nubijskiego teraz w trudnych warunkach afrykańskich sobie nie radzą a po apokalipsie mili by sobie poradzić dlaczego szczepy które udały się na północ do europy sobie poradziły i rozwinęły zamieniając się w plemiona a potem w narody a później w duże złożone organizmy społecznokulturowe ?!
Nie przetrwali by pożogi nuklearnej jako rasa i tyle ....dotarło :] ? Ale zawsze miło jest być zaskoczonym czymś ciekawym :] co nikomu by nie przyszło do głowy ;)
Co ma filozofia do sztuki przetrwania? to oni jedzą zebry i piją krew antylop i to oni potrafią przetrwać w najmniej gościnnych klimatach naszej ziemi. To samo ludy koczownicze itd
To co człowiek tworzy jest niczym przy apokalipsie o której teraz gadamy, ważne do czego się potrafi przystosować
Nie wiem jak bardziej łopatologicznie mam ci wyjaśnić - I co im z tego po za przeświadczeniem ze to im dodaj sił itd ..nic mają stały problem z wodą - zrozum że postęp i adaptacja do trudnych warunków to domena białych i żółtych a nie murzynów - kiedy biali ganiali w skórach a murzyni beztrosko bujali się na drzewach wpierdalając banany - Japończycy kuli miecze z 6 warstw zdolne do przecięcia trzech karków na raz ! Po za tym to biali czyli ci co przybyli do Europy i tu osiadli wykazali inwencję niezłomną wolę przetrwania i doskonały proces adaptacyjny przetrwali pierwsze okresy po zlodowaceniach dzięki futrom , zdolności do krzesania ognia i rozwoju taktyki (polowanie na wielkie mamuty ) a tak się składa że po wojnie nuklearnej zapadnie zima atomowa i murzyni takich temperatur zwyczajnie nie przetrwają (pomijając już radiację)....Widziałeś ile biały człowiek musiał siedzieć w Europie i ewoluować tysiące lat ..żeby samemu dojść na drodze odkryć i rozwoju do wysokiego stanu cywilizacji a murzyni w przeciągu jednego pokolenia od teraz mieli by zrobić taki skok ? Nie rozśmieszaj mnie. Skończmy już te dyskusję :]
Tylko,że gdy nastanie apokalipsa wszyscy będą bujać się na lianach i wpier*** banany, a nie będą siedzieć w galeriach sztuki i oglądać obrazy rysowane przez białych
To ty mnie nie rozśmieszaj bo nie rozumiesz o czym mówię
On ci wyciąga z rękawa asa a ty waleta,ale cały czas uważasz,że to ty masz mocniejsza kartę :D
ale powiedz mi co kultura i sztuka ma do tego jak sobie kto po apokalipsie poradzi