PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183827
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Niech mi ktoś napisze o czym był ten film?
Będę bardzo wdzięczny:)

fryderyk_st

O tym że zawsze ludzie muszą walczeć o swoje, jedni są dyskryminowani (murzyni, starzy, klony), jedni w kolejnych wcieleniach zawsze są źli i jak będziesz zły to będziesz w przyszłym wcieleniu transwestytą pielęgniarką w domu dla obłąkanyhch starców, albo hitmanem z giwerą, a i inni dobrzy i cały czas walczą o dobro i wszyscy ludzie chcą dobra ale im nie wychodzi, bo ci źli zawsze chcąich otruć i zabić, bo są dobrzy. ;) Wielkie korporacje chcą nas wysadzić w powietrze, nie wolno zabijać nieprzytomnych albo piesków rasy maltańczyk bo to się źle kończy. A więc część ludzi w każdym wcieleniu będzie miało przerąbane, inni będą idealistami którzy za każdym razem przegrywają. Świat jest tak bezsensownie skonstruowany, Boga nie ma zapewne więc.

ocenił(a) film na 6
tomwac

Tak, masz rację, ale poza wartościami w filmie doszukuję się zwykle jakiejkolwiek spójnej fabuły, wyczekiwałem przez większość filmu, ze na koniec wszystkie te historie jakoś się połączą. Niczego takiego się nie doczekałem;)

fryderyk_st

Bo nie o to tu chodziło. Pierwszy mój post w temacie miał być żartobliwy trochę, teraz napisze na serio, że w tym filmie nie chodziło jakieś fabularne połączenie tych wątków, bo to i tak słabo zostało pokazane w tym filmie, ale o pewne idee które towarzyszą człowiekowi w każdej epoce. W każdej ktoś jest dyskryminowany, ktoś dostaje po tyłku, rządzący zakłamują rzeczywistość: tak było ibędzie. Myślę że to głóna idea tego filmu. Polecam poczytać recenzje książki
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/155295/atlas-chmur
a zwłaszcza to co napisałą Ocean Soul. Jak widać po lekturze książki dużo łatwiej wyłąpać to głębokie przesłanie niż z filmu, który troche to spłyca moim zdaniem. Książkę może przeczytam, bo ponoć dobra (pewnie lepsza niż film)

użytkownik usunięty
tomwac

tomwac!
Jeśli chodzi o książkę, to naprawdę warto przeczytać, (co prawda całej jeszcze nie skończyłem, ale po zapoznaniu się z jej połową mogę śmiało stwierdzić, iż to jedna z lepszych książek jakie miałem do tej pory w ręku) także mam nadzieję, że znajdziesz czas aby się zagłębić w jej fantastyczny świat.

ocenił(a) film na 5
tomwac

ooooo niebo lepsza, ba nieporównywalnie lepsza, film wyszedł płytki i nijaki