PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183824
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Filmowy rok 2012 praktycznie zakonczony. W miniony weekend wybralem sie do kina na dlugo wyczekiwany przeze mnie Atlas Chmur, nie zawiodlem sie, wspaniala produkcja Toma Tykwera, Lany Wachowski, Andyiego Wachowski. Film po koncowych napisach sprawia ze nie ma sie ochoty wstawac z miejsca, potrzebna jest chwila refleksji bo te piec historii przedstawione w ww filmie cos nam mowia o nas. Czy to przeslosc terazniejszosc czy przyszlosc ludzkosc ma ciagle te same wartosci ktorymi rzadzi swiat. Rzadza wladzy, pieniedzy, spokoju i oczywiscie milosci, bedzie towarzyszyc naszemu gatunkowi do konca.
Warto spedzic w kinie te niecale trzy godziny, ogladajac jak dla mnie najlepsza produkcje mijajacego roku.

ocenił(a) film na 3
seban9

Wiesz z czego się najbardziej cieszę? Że mam ten film już za sobą i nigdy więcej nie będę musiał go oglądać, chyba ze ktoś mnie przywiąże do krzesła, włoży zapałki w oczy i na chama będzie kazał mi go zobaczyć pewnie. Transwestyta Lana i Andy nie popisali się, wiem rozumiem, chcieli zrobić coś innego takie kino może i nawet 22 wieku ale po co na siłę? Skoro i tak okazał się klapą zarówno w Ameryce jak i w Europie. Uwielbiam filmy mądre, ambitne ale nie takie w których o nic praktycznie nie chodzi, usunął bym ze dwie historie z tego obrazu i nadal by wyglądał tak samo. Każdy ma swoja zdanie ja mam jedno rozczarowanie!

ocenił(a) film na 10
antex20

Typowy troll, który nie zrozumiał filmu i pieprzz głupoty. Zalosne.

ocenił(a) film na 3
thomas_4

typowy trol i kto to mówi, pewnie jesteś dzieckiem wychowanym przez Hobbitów i Pottera, a w Atlasie na wątku z gejami pewnie ciekła ci ślinka że to nie ty tam grasz!! a tak całkiem serio to film prosty do zrozumienia tylko nie każdemu musi przypaść do gustu!

ocenił(a) film na 10
antex20

Pottera nie trawię, hobitt podchodzi mi srednio, ale na film czekam. Władce Pierścieni uwielbiam. Lat mam 26 i jestem dzieckiem swoich rodziców:) Do gejów nic nie mam, ale cieknąca slinka to za duzo powiedziane:) Wszystko to i tak nie zmienia faktu, że nie udzwignąłeś treści oraz koncepcji filmu i gadasz głupoty głupoty:)
Natmiast cofnę swoje poprzednie stwierdzenie bo może i Trollem nie jesteś.

ocenił(a) film na 3
thomas_4

Też mam 26 lat :)) a i tak dalej stoje przy swoim że film jest strasznie prosty do zrozumienia tylko nie każdemu się musi podobać, czym mam się podniecać że czegoś nas uczy, że jest przyjemny i piękny, ponieważ zawarte w nim są treści miłości, pieniędzy, wolności i władzy, sranie w banie. Tobie się podoba mnie nie, to chyba normalne przy gustach. Każdemu któremu się ten film nie podoba to odrazu myślisz że nie zrozumiał treści? Tą produkcje oglądało pewnie tysiące pięć razy mądrzejszych od nas osób i co jeśli im się nie podobał tzn że też nie zrozumieli treści filmu? Bez sensu. ciach temat, pozdro

ocenił(a) film na 10
seban9

Zgadzam się z Tobą seban9 (zauważyłem jednak, że nie oceniłeś tego filmu na Filmwebie) - bardzo trafne spostrzeżenia moim zdaniem. Dorzucę coś od siebie. Film jest arcydziełem. Świadczy o tym zarówno scenariusz, dobór aktorów i ich gra, jak i zdjęcia oraz - co najważniejsze - przesłanie. Poniżej tylko część czynników, elementów które decydują o genialności tego dzieła:1. Charakteryzacja - jedna osoba grała kilka postaci; 2. Wielowątkowość nie była w przypadku tego filmu jedynie sztuką dla sztuki - ona była celem. Jakim celem? Wachowscy pokazali, że ludzie mimo zmiany epok są w istocie tacy sami. Nieustannie wpływ mają na nas (i kiedyś i teraz): strach, wiara i miłość. Od tego co zwycięży zależy przyszłość nasza i innych; 3. Film pokazuje jak ważna jest współpraca między ludźmi, jak ważna jest miłość. Ty ratujesz kogoś - on wiele lat (kilka minut) później ratuje ciebie; 4. Film pokazuje, że świat popychają do przodu (ratują, zmieniają) jednostki; 5. Mógłbym tak bez końca... Zauważ jednak, że poza przesłaniem film stanowi znakomite widowisko i daje do myślenia. Owszem, nie jest to film typowy, dlatego może być trudny w odbiorze.

Dorzucę cytat z wypowiedzi internautki:

"tak tak .. tez mogłabym wymieniać heh ... powiem jedno on nie jest zwykłym filmem i tyle . i nic w nim nie jest przypadkowe nasze życie tez nie jest. Bowiem każdy z nas ma do zrobienia coś w życiu mniej czy bardziej znaczącego a nasze czyny maja wpływ na inne osoby a czyny tamtych osób maja wpływ na czyny innych i tak kolo się zamyka . Rozglądnijmy się wokół co się teraz dzieje z ludźmi mnie to przeraza są hermetycznie zamknięci na uczucia i ludzi wokół liczy się tylko elektronika ( co nie jest złe sama ja cenie =) ale czasem przesadnie zagłębiamy się w ten świat . Pamiętajcie ludzie , i nie pozwólcie sobą przesuwać jak pionkami w grze . Bo to jak manipuluje nami komercja nie mieści się w głowie . co zrobili ze świąt Bożego Narodzenia ? zwykły biznes .!! .-.-"