PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183827
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

...którą ten film przekazuje. Odnoszę wrażenie, że ludzie potrzebują dziś mało wyrazistej papki, zlepku tysiąca wątków, nie klejących się do kupy, z której każdy "wyniesie" coś
innego i będzie się podniecał, że to jego osobiste odkrycie... Nie podoba mi się. 2/10.

ocenił(a) film na 2
falcandus

Też dałam 2/10! Pierwszy raz w kinie zasnęłam i to dwa azy,film był taki nudny ! Wywalanie kasy w błoto. Nie polecam.

użytkownik usunięty
kamillla_filmaniak

No nie dziwie sie .... skoro Zmierzch i Pamietniki wampirów oceniasz 10/10

Buhaha. No tak.

falcandus

Jedną ? Więc może tą streszczoną w dialogu i chyba dość wyraźną:

- "Niezależnie od twojego zaangażowania, to jest kropla w oceanie nieskończoności"
- "Czym byłby ocean, bez dużej ilości kropel ?”

Może to i niewiele jak na prawie 3h film ale dość głębokie w porównaniu z większością "dzisiejszych" filmów które faktycznie zasługują tylko na określenie "papka"

ocenił(a) film na 4
13_Feniks

Faktycznie odkrywcze.
Przywodzi na myśl "Rozmowy o miłości" Michela Quoista:
"Gdyby kropla wody powiedziała: jedna kropla wody nie może utworzyć rzeki... nie byłoby oceanu."

falcandus

Falcando, proszę bardzo: wolność, godność, odwaga cywilna, przyjaźń, miłość.

Wątki się trzymają kupy. Ba, nawet się łączą i jeden wypływa z drugiego :)

Siawka, wartości nie muszą być ani modne, ani odkrywcze :P

ocenił(a) film na 4
Lokepine

Gwoli ścisłości: przytoczony przeze mnie cytat jest mądrością (i dopiero ta jest wartością). Nigdzie nie twierdzę, że wartości muszą być takie, czy siakie. Co do tekstu użytego w filmie - stawiam na zaadaptowane zapożyczenie (zaadoptowane zapowietrzenie?). Nie jest więc on wymysłem tęgiej głowy scenarzysty czy też jeszcze tęższych głów scenarzystów. Powtarzanie nie jest odkrywcze, adaptacja w tej formie też średniawo. Spoko jednak, że coś się przedarło przez miałkość przekazu. Ot i wsio.

siawka

Te wartości są tematem każdej z 6 historii i nie pojawiają się jako kwiatek do kożucha.

Co do zapożyczenia, to mylisz się. Ta fraza to ostatnie słowa książki Mitchella, a myśl jest duuużo starsza od Quoista.

Pierwszy znany nam autor tej myśli to Tales z Miletu, jeden z siedmiu mędrców greckich, który ujął to tak: "Jeśli jedna kropla powiedziałaby: „nie jestem potrzebna”, nie byłoby oceanu". Jakieś 2700 lat temu.

Innymi słowy, autor czerpał od starożytnych. W tym sensie można byłoby wyrzucić do kosza z 90% sztuki Zachodu, bo korzystała z dorobku od starożytnych :D