Tak czytam i czytam, na myśl przychodzą mi słowa Filozofa Hegla " rzeczywistość dąży do wypełnienia sie idealna treścią"
Co to ma wspólnego filmem i wolną wolą? W filmie zawraca się uwagę na istnienie pewnych powszechników, idei, ponad czasowych, a dlaczego takie są? Istnienie schematów to nie wynik uwikłani i zniewolenia przez przeznaczenie ale przez prace naszego umysłu która jest uwarunkowana ewolucyjnie, dlatego można powiedzieć ze w ludziach istniejących za "10 tysięcy" lat będzie coś z naszego schematu myślenia i pracy naszego umysłu. Zgodnie z teoriami psychologicznymi umysł składa się z kolejnych elementów nadbudowy, głęboko w środku działamy na poziomie jaszczurki czy innego zwierzęcia- to warstwa popędów i instynktów i tak dalej zgodnie z Freudem chociaż by. Podsumowując - to człowiek wytwarza schematy w które sam popada nie zauważając ich i uznając za zewnętrzne i niezależne od niego, są one uwarunkowane pracą jego umysłu. Słowa - „Wszystko jest ze sobą powiązane” wyrażają po prostu istnienie człowieka który nie może uciec od samego siebie po mimo czasu i przemian.
To powyżej to tez moje wyjaśnienie wątków reinkarnacji których moim zdaniem w filmie nie ma. Takie przedstawienie sprawy to tylko konwencja, a chodzi o powtarzające się schematy niezależnie od czasu i przestrzeni towarzyszące człowiekowi - wywodzące się z pracy jego umysłu - determinowanej biologicznie jako potencjał.
Warto tu zwrócić uwagę ze pomimo iż aktor Hugo Weaving grał pewne postacie w uniwersach zdarzeń nam przedstawianych to w tym ostatnim uniwersum dotyczącym post apokaliptycznej przyszłości nie ukazuje sie jako samodzielna postać, a podszept zła w umyśle Tona Hanksa. mimo ze prawdziwe zło istniało w postaci kanibali.
Dokładnie tak samo odebrałem film dziękuje za przejrzystą i płynną eksplanację ..bo mimo iż film był zagmatwany w wtórnościach i przez wielowątkowość to jednak tak końcowo go odebrałem !
Przy takiej interpretacji uważam ze film właśnie dzięki wszystkim frazesom które tam padają i kliszom z innych filmów jest dobry. Ponieważ jak Socjolog, z wielu działań ludzkich wyciąga nam wzór tego działania, pokazuje schemat. Jak wiadomo rzeczywistość społeczna jest specyficznego rodzaju -suigeneris.