czy filmowi by ubyło na treści jeśli zamiast 2 gejów byłaby normalna para, np młody kompozytor i lekarka?> Jestem tolerancyjny itp ale po co na siłę promować gejów? Nie każdemu pasuje odlądanie liżących się namiętnie chłopów.
Nie zauważyłem by w tym filmie pokazywali jak "liżą się namiętnie". A pokazują bo to normalne, niektórzy tacy są i już, natura już tak ludzi stworzyła że niektórzy są homoseksualni, i nikomu to w żaden sposób nie szkodzi :)
A czy filmowi przybyłoby treści, gdyby była "normalna para"?
Ja, przyznam szczerze, różnicy nie widzę.
Nie boj się, przestępstwa są i będą pokazywane jako przestępstwa, juz teraz jest duży wybór filmów o pedofilach. Polecam Małe dzieci i ten z Kevinem baconem, chyba tytuł Woodsman. Nie martw się też o role białych heteroseksualnych mężczyzn w filmach, to oni zawsze będą grali główne skrzypce, będą strzelać i ganiać po dachach wieżowców, zarywac piękne panie itd.
ja odniosłem wrażenie, że ucisk i nietolerancja względem gejów została na filmie zrównana z krzywdą czarnoskórych niewolników a nawet holokaustem klonów.WTF?
nie chodzi o zrownywanie czegokolwiek tylko o pokazanie jak ograniczana jest wolnosc osobista jednostki. przeciez to byl jeden z glownych watkow w tym filmie i byly pokazane rozne przyklady ograniczania tej wolnosci - ograniczanie wolnosci homosexualistow, palaczy papierosow, Murzynów, starych rodziców, wolności słowa (zabijanie za raport), godnosci czlowieka w pracy (kelnerki). to jeden i ten sam faszyzm. pomysl troszke dluzej.
tak, masz racje. Dodaj jeszcze zniewolenie jakie spotyka pensjonariuszy domu starców. To nie jest znak równości tylko takie zestawienie, przyjemne, bo takie niejednorodne właśnie
A ja odniosłem wrażenie, że miało to pokazac, iż "duszę", które są połączone w pary kochają się nadal mimo, że ich kolejne ciała różnią się wyglądem, kolorem skóry, a nawet i płcią, w tym wypadku.
O ile w filmie jest wędrówka połączonych dusz. Temat do swobodnej interpretacji moim zdaniem.
hej kolego, troche szersze spojrzenie wskazane. nie chodzi o promowanie tylko o pokazanie, ze homosexualisci podobnie jak hetero kochaja rownie gorąco, ze maja takie same uczucia, a do tego perfidnie atakowana jest ich wolnosc osobista - taki faszyzm doprowadzil chlopaka do samobojstwa. WOLNOŚĆ jednostki byla jednym z glownych watkow w tym filmie. troche psychologii i analitycznego myslenia.