Trochę mnie dziwi/śmieszy jak widzę rzucane tu bezmyślnie i na zasadzie odruchu niż świadomej konkluzji - opinie, że wielu w filmie zaobserwowało "świetną grę aktorską" :? Co ?
Jak się przez cały film 'gra' jedną ... "emocję nr 23" to nie jest kreacja roli :D To nie jest gra aktorska...To jest zestaw manekinów :D
Przez cały film ciągle ten sam twarzy. Naprawdę już w serialach aktorzy muszą zagrać więcej różnorodnych emocji niż tutaj Lyla, Louis, czy nawet Wizard :D
Tak, nawet Robbie Williams nie miał tu żadnej specjalnej,wymagającej kreacji aktorskiej! Gdy skończył się film to miałem odczucie jakbym widział go w tym filmie góra przez 15 min.
Ale ja wiem dlaczego tak jest i nie zarzucam tego aktorom, scenariuszowi czy dialogom - dlatego, że główną rolę odgrywała tutaj MUZYKA. Aktorzy, fabuła, dialogi są tylko dodatkiem/obowiązkiem - bo ludzie potrzebują aktorów i dialogów, które im powiedzą o co chodzi, co będzie dalej, dlaczego tak jest, itd. itd. ? (weźmy film który opiera się tylko na obrazie i muzyce np. "Baraka" czy ktoś go kojarzy ?)
Więc jeśli ktoś odbiera film tylko poprzez słowa, fakty - to film mu się nie spodoba. I będzie jak rzep psiej dupy czepiał się na siłę tego, że to niemożliwe, że tak szybko ktoś się nauczył grać na gitarze czy pisać/czytać nuty.
I jeśli ten film ma być właśnie filmem nie do analizowania tylko do emocjonalnego odbioru - to w tej kategorii jest bardzo dobrze skonstruowany ! Ma wszystko co trzeba i jak trzeba żeby .... "sprawić przyjemny odbiór". Dla miłośników muzyki - jak najbardziej !
I jeśli ustalimy, że to film stricte o muzyce to przejdźmy do szczegółów w tym temacie. Jak dla mnie w tym filmie są 3 ... "kategorie tematyczne" odnośnie muzyki: 1) muzyka instrumentalna, symfoniczna autorstwa Marka Manciny, którą oceniam najwyżej, 2) popisy gitarowe Evana (które to notabene są popisami kobiety, ale o tym później), 3) muzyka 'pop-rockowa' w wykonaniu Louisa (która na tle pozostałych wypada blado i banalnie).
Z ciekawostek na liście Credits pojawiła się informacja, że swój udział w muzyce miał nawet Hans Zimmer ( muzyka m.in. "Gladiator", "Helikopter w ogniu","Mission impossible 2", najnowszy batman i wiele wiele innych).
Odnośnie grania na gitarze zakładam, że wielu rzuciło się w oczy, że jest to specyficzne granie na gitarze ;) to od razu powiem, że nie jest oryginalne i odkrywcze - tzn. już od dawna istnieją "spece" od tej techniki grania. I tak na początek jeśli NAPRAWDĘ spodobała wam się muzyka grana na gitarze w tym filmie to zobaczcie sobie ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=Ddn4MGaS3N4
Natomiast w samym filmie, muzykę nagrywałA i 'dublowała';) ręce Evana - Kaki King, którą możecie zobaczyć tutaj (a także na pozostałych filmikach na youtube związanych z tym który podaję ;) http://www.youtube.com/watch?v=bbJnwk3GBiM