PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119043}

Autostopem przez galaktykę

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
2005
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 37930
7,0 24 krytyków
Autostopem przez galaktykę
powrót do forum filmu Autostopem przez galaktykę

Jak w tytule, mam trochę odbiegające od samego filmu pytanie: znacie jakąś ciekawą literaturę i filmy z robotami z depresją, niezaradnymi, wykazującymi jakieś dość ludzkie cechy (tu może niezbyt trafne porównanie, ale np. coś w stylu Wall.e'go, czy właśnie tak jak Marvin)?
Nie zależy mi na robotach, które służą do zabijania, niszczenia i z natury są złe i bezosobowe.
Z góry dziękuję za odpowiedź, bardzo mi na niej zależy.

ocenił(a) film na 9
Sepiczek

Na pewno zainteresuje cię film "Krótkie spięcie" z robotem Johnny 5 w roli głównej. Jeden ze śmiercionośnych robotów dostaje piorunem po czym uruchamia się i ucieka wojsku, znajduje przyjaciół itd.
Oczywiście polecam "2001: Odyseja kosmiczna", robot-supermózg HAL 9000 usiłuje przejąć kontrolę nad statkiem kosmicznym - posiada rozwiniętą inteligencję emocjonalną.
Musisz również zobaczyć "Człowiek przyszłości", robot Andrew rozwija się i po 200 latach chce być uważany za człowieka.
PS. Ostrzegam tylko że Odyseja leci 3 godziny.

ocenił(a) film na 9
Ludo

Aha zapomniałem, jest jeszcze animowany film "Stalowy Gigant" bardzo fajny.

ocenił(a) film na 7
Sepiczek

Myślę, że największą depresję ma gosposia-robot w serialu animowanym "Jetsonowie"- gdybym ja wylądował z taką rodziną i kiłowatym psem z wodogłowiem, to bym po tygodniu zaczął całymi dniami siedzieć na suficie i łapać muchy językiem, w nadziei, że któraś jest muchą Tze Tze.