PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637247}

Avengers: Czas Ultrona

Avengers: Age of Ultron
2015
7,2 212 tys. ocen
7,2 10 1 211553
6,1 66 krytyków
Avengers: Czas Ultrona
powrót do forum filmu Avengers: Czas Ultrona

Jedynej rzeczy jakiej nie rozumiem to dlaczego ludzie oceniają ten film niżej niż pierwszych avangersów..lub (jak w przypadku mojego kolegi) uważają film za słaby.. Jest tutaj wszystko co było w pierwszej części pomnożone przez dwa.. a poza tym.. dwa razy lepszy zły charakter.. (Ultron niszczy żałosnego lokiego samym poczuciem humoru!!)! Film nie omija żadnego elementu wcześniejszej części.. tylko na nich rozbudowuje..
Poza tym film ma dużo więcej głębi - Sceny jak ultrona z Scarlet Witch lub ostania scena ultrona przebijają wszystko w pierwszych avengers-ach. Nie rozumiem skąd ta niechęć..

CZacza

To ci cos wyjasnia?
https://m.youtube.com/watch?v=1sAqRXHglfU

W prawie 100% zgadzam się z krytykiemm

LordVader345

Ah.. Doug "Nostalgia critic" walker .. ciężko go nazwać krytykiem.. Każdy argument można całkowicie rozbroić.. Główny to fakt że dwójka nie wnosi nic nowego..
Film rozwija postacie z pierwszej części i daje nam o nich więcej informacji a cała fabuła (podobnie jak w jedynce gdzie jak "krytyk sam przyznał fabuła też jest słaba) to tylko tło dla interakcji między postaciami. Pierwszy film o Avengersach może być tylko jeden wszystkie inne wiadomo że nie będą tak oryginalne jak pierwszy.. moim zdaniem idealny sequel którego aspekty przewyższają oryginał.. Ulepszona pierwsza część ..czego można żądać więcej ??

Tak poza tym tłumaczenie leży trochę w tym video.. jeżeli możesz bez tłumaczenia dać radę to polecam Redlettermedia. Ich rozłożenie na czynniki pierwsze epizodów 1-3 gwiezdnych wojen miażdży..

CZacza

Dla mnie to dobry sequel ale właśnie: zabrakło więcej Avengersów. Jak dla mnie to nie powinna się nazywać Avengers 2 tylko jakoś inaczej. Bo tu brak nowych Avengersów. I to jest własnie największy minus.
Quicksilver,Scarlet Witch i Vision to za mało. Rhodey to postac poboczna która nas nie za duzo obchodzi. Falcon? Obchodzi, ale nie wszyscy widzieli TWS przez co niektórzy nie maja jak oceniać Falcona, którego w fmie powinno być więcej.

Więc czy to udany sequel? Tak. Dorównuje oryginałowi. Ale to nie to samo co w Avengers

LordVader345

Nigdy nie będzie to samo co avengers..Trzy nowe postacie dodane do już sporej grupy to mało.. chciałbyś żeby avengersów była trzydziestka ?? Bądźmy realistami film nie może trwać 6-ściu godzin dając nam starych i nowych i skupić się na każdym z avengersów..
Mieli całkowicie zapomnieć o starych postaciach i skupić na nowych ..wtedy ludzie mieli by pretensje o to że porzucają klasyczne postaci..
Bądźmy poważni to nie jest film pod tytułem "Nowi Avengersi" tylko druga część która kontynuuje historię znanych nam postaci. Iron ma, Kapitan Ameryka itp.. mieli swoje filmy co pozwoliło nam ich poznać .. są to bardziej znani bohaterowie marvel univers .. Szczerze to taki Falcon w ogóle mnie nie obchodzi. Scarlet witch poznamy w przyszłych filmach.
Myślę że na siłę ludzie szukają powodu by ten film skrytykować bo nie widzę tutaj logiki.. Żeby nie było że nie jestem obiektywny w ocenie filmu to jedyny krytycyzm jaki mogę znaleźć to za małoj ultrona (jego narodziny i rozwój zbyt przyspieszone).. w zamian za to można by wyciąć sceny poboczne z Thorem..

CZacza

No dobra, wygrałeś :)

Może film nie przebija jedynki, ale dla mnie na pewno dorównuje.

CZacza

A dasz link do tych filmików bo znaleźc nie mogę...

LordVader345

Wpisz na youtube redlettermedia phantom manace.. i znajdziesz ;)

ocenił(a) film na 9
CZacza

Ja lubię obydwa filmy, trochę bardziej pierwszą część ze względu na to że to było wtedy świeże i druzyna się poznawała

Himiteshu

Jako osobiste odczucie potrafię to zrozumieć.. ale film obiektywny zdecydowanie nie jest gorszy od pierwszej części a nawet w niektórych aspektach technicznych jest lepszy.

ocenił(a) film na 7
CZacza

Dla mnie osobiście jako fana Marvela, druga część avengers to delikatny krok w tył. Film jest zdecydowanie gorszy od Zimowego Żołnierza, który moim zdaniem jest najlepszą produkcją Marvela do tej pory i ma największe znaczenie dla filmowego uniwersum (rozpad tarczy, Inhumans, Secret Warriors itd.). Ultron był bez wyrazu, w trailerach wydawał się dużo większym badassem, w filmie był za mało charakterystyczny. Vision ma znaczenie głównie ze względu na infinity stones. W filmie są również nawiązania do serialu Agents of Shield i osoby, które go nie oglądały, nie zrozumieją w pełni chociażby początku filmu. Pod względem efektów - przebija jedynkę, pod względem treści - już niekoniecznie. Obecnie czekam na Capa 3, będzie to kolejny, ważny element w Marvelowskim uniwersum.

Shumitu

Zimowy żołnierz dostaje plusa za same łamanie standardów filmu na podstawie komiksu.. (Tak te postaci można użyć w inny sposób [ co same komiksy pokazały już nieraz]).. Ale porównujmy to co porównać można ..
Szczerze ja oglądałem może z 6 odcinków agentów tarczy i nie złapałem żadnego powiązania w filmie z serialem. Avangers 2 był po prostu moim zdaniem lepszy od części pierwszej.. Prawdą jest że postać Ultrona miała za mało czasu tak samo zresztą jak jej powstanie ale i tak uważam że loki jest słabszym złoczyńcom..

ocenił(a) film na 7
CZacza

Pierwszy sezon agentów jest raczej nudny, ale obecny sezon jest pełen powiązań. Przed każdym filmem marvela, w odcinku agentów jest jakieś nawiązanie. Co więcej, w serialu dokładnie wyjaśnione jest powstanie hydry i jej główny motyw działania. Wątpię, żeby osoby oglądające tylko filmy wiedziały, że np. Gideon Malick jest główną głową hydry po śmierci barona struckera. Co więcej będzie też film inhumans, a w serialu inhumansów mamy już od 1,5 sezonu, z ich dokładnym pochodzeniem, genezą i głównym złym, Bogiem hydry - Hivem, dla którego sprowadzenia z planety Maveth powstała Hydra. Pozdrawiam ;)

Shumitu

Ja i tak tego serialu nie zamierzam oglądać ale proponowałbym ostrzegać przed spoilerami.. jak je zamieszczasz w poście.

ocenił(a) film na 7
CZacza

Faktycznie, zapomniałem całkowicie o tym, najmocniej przepraszam ;)

Shumitu

Normalnie straszne..