Jestem na świeżo po zakończeniu oglądania wszystkich filmów z tego uniwersum i pozwolę sobie na krótki hejt, ponieważ jestem bardzo zawiedziony. Tak na świeżo i najogólniej, w jednym zdaniu, mogę powiedzieć że są to generalnie filmy jednak bardziej dla dzieciaków. Obejrzałem wszystkie filmy od pierwszego Iron Mana do Avengers: Czas Ultrona. Jeżeli miałbym coś wyróżnić, to z tych wszystkich filmów, najbardziej podobał mi się Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz, potem Kapitan America: Pierwsze starcie, no i na koniec może trochę Iron Man 1.. Cała reszta jest już bardzo słaba. A takie filmy jak Strażnicy Galaktyki, Ant-Man i Avengers: Czas Ultrona to jest już dla mnie ten poziom co Batman i Robin - Schumachera, tyle że w ładniejszym opakowaniu i oczywiście jak na te lata. Niestety im dalej w las, tym gorzej. I w zasadzie oglądając ostatnich Avengersów, to już spoglądałem tylko ile minut do końca, bo chciałem odhaczyć ten film.. No cóż, wiem że każdy film ma swoich odbiorców, ale po obejrzeniu serialu
Daredevil, który był świetny, wiązałem z tymi filmami zdecydowanie większe nadzieje. Myślałem że po tak świetnym serialu, te nowsze filmy od Marvela, będą zmierzać w tym właśnie kierunku. Niestety bardzo się rozczarowałem. Naczytałem się tych opinii o tym że Marvel > DC.. Wolne żarty, może dla 14 latków. W mojej opinii Marvel jeszcze ani przez moment nie stał obok DC, mimo świetnego Daredevila. Batman nadal zamiata i tak pewnie pozostanie, na długie lata. Bo choćby nie wiem ile tych cukierkowych tworów jeszcze Marvel wydał to za 10 lat i tak nikt już o nich nie będzie pamiętał, bo będzie kilkadziesiąt czy kilkaset innych, takich samych;) A o Batmanie - Burtona mówi się do dzisiaj, mimo 27 lat na karku.. a jeszcze pewnie będzie się mówić sporo. I jeszcze tylko jedno zdanie odnośnie tego niezwykle klimatyczne Polskiego dubbingu - O Matko Boska!
Dobrze że z dubbingiem oglądałem tylko ostatnich Awengersów i Ant-Mana bo bym się chyba pochlastał. No cóż, dalej lecę z serią X-Man ( podobno coś bardziej
mroczniejszego dla większych dzieci xD). Pozdrawiam.