PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637247}

Avengers: Czas Ultrona

Avengers: Age of Ultron
2015
7,2 212 tys. ocen
7,2 10 1 211764
6,1 72 krytyków
Avengers: Czas Ultrona
powrót do forum filmu Avengers: Czas Ultrona

Przed chwilką założyłem ten temat na Forum-Inne, ale myślę, że to też w miarę adekwatne forum. Dopiero wchodzę w świat komiksów Marvela i zależy mi na jakiś dobrych komiksach, które pomogą mi zorientować się w świecie każdego z bohaterów. Żadnych historii nawiązujących do wcześniejszych, kluczowych wydarzeń, żadnych ciągłości fabularnych i zakończeń typu "ciąg dalszy nastąpi". Mają to być zamknięte historie, dobrze by było gdyby to było origin story. Jak dotąd z tej kolekcji czytałem "Daredevil: Odrodzenie", "Daredevil: Diabeł stróż", "Ghost rider: Droga ku Potępieniu (albo do Piekła- nie pamiętam teraz)" i "Wolverine: Broń X".

ocenił(a) film na 4
szmyrgiel

W zasadzie to mozesz czytac wszystko jak leci, bo "echa z przeszlosci" wyjasniaja to, co powinienes wiedziec. WKKM jest, nie tylko moim zdaniem, skierowane do ludzi, ktorzy dopiero zaczynaja interesowac sie komiksami i nie ma tam raczej tytulow, ktore dla poczatkujacych w temacie bylyby niezrozumiale. Sam mialem obawy, bo czytanie komiksow Marvela tez zaczalem od WKKM, ale wszystko.poszlo gladko. Polecic moge: "Wolverine: Origin" - super komiks, piekny graficznie i dobrze napisany. "Ultimates" (2 tomy) i "Ultimate Spider-Man" - uwspolczesnione genezy Avengers i Pajaczka. "Iron Man: Demon w butelce" - klasyczna historia, znajomosc poprzednich przygod Iron Mana nie wymagana, do tego geneza tej postaci jest przywolana w formie retrospekcji. "Kapitan Ameryka: Wybraniec" - mini-seria o potencjalnym zakonczeniu dzialalnosci Capa, tez krotko przypomina geneze bohatera. "Fantastyczna Czworka" - tomy 37 i 41 WKKM, stosunkowo nowsza historia, ale wystarczy miec ogolne pojecie o postaciach z tego komiksu by sie zorientowac w fabule. Podobnie rzecz ma sie z "Astonishing Thor", "Black Panther: Who is the Black Panther" i "Doctor Strange: The Oath". Jesli lubisz Daredevila i Ghost Ridera, to pewnie lubisz tez Punishera, a "Welcome Back, Frank" to tez calkiem solidna, ale dwutomowa pozycja. Postacie i motywy z tej serii zostaly wykorzystane w filmach Punisher i Punisher: War Zone. Teraz w Empikach jest najnowszy tom WKKM, "Marvel Knights - Spider Man", IMHO najlepszy tom od czasu "Diabla stroza", ale historia jest podzielona na 3 tomy przy czym ostatniego w kolekcji nie bedzie, wiec moze nie bedziesz zainteresowany, niemniej polecam. W najblizszym czasie ukazze sie duzo klasycznych historii z lat 60.-tych i 70.-tych. W przyszlym tygodniu "X-Men: Second Genesis", czyli poczatki miedzynarodowego skladu X-Men: Wolverine, Storm, Nightcrawler itd. Gdzies w czerwcu/lipcu bedzie "Marvel Origin 60's", czyli tom zawierajacy pierwszy zeszyt FF, pierwszy zeszyt Avengers, pierwszy zeszyt Hulka itd. Takze bedzie co czytac

DarthDream

Dziękuję za odpowiedź, bardzo pomocna. Apropos. Bardzo lubię poważne, ponure, brutalne, w miarę realistyczne i "kameralne" komiksy o superherosach, coś jak komiksy Franka Millera w czasach jego świetności. Z WKKM kryteria te najlepiej spełniał komiks "Wolverine: Broń X" i "Daredevil: Odrodzony". Co mógłbyś z takiej kategorii komiksów mi polecić? Odpychają mnie komiksy zagmatwane, pełne podróży w czasie, międzywymiarami z nagrodzeniem wątków i postaci (pewne niewielkie występy, udziały bohaterów z innych komiksów są akceptowalne). Nie lubię jak historia jest za bardzo wyolbrzymiona. Kreska- preferuję bardziej styl surowy, artystyczny i mroczny.

ocenił(a) film na 4
szmyrgiel

Tak sie sklada, ze wiem o czym mowisz, bo tez nie przepadam za crossoverami, wielkimi eventami, podrozami w czasie itp. Wymieniony wyzej Punisher albo Marvel Knights - Spider Man powinien Ci podpasowac. Nawet ten Iron Man sie lapie, bo to komiks glownie opowiadajacy o uzaleznieniu sie Starka od alkoholu a nie walce z przerysowanymi przeciwnikami, chociaz i tych nie brakuje - jest Whiplash i Justin Hammer. Ale tak ogolnie w WKKM takich komiksow jest malo. Przypominam sobie jeszcze "Ostatnie lowy Kravena", "Old Man Logan", moze jeszcze "Wolverine" Franka Millera ale tego ostatniego nie czytalem. Nie czytalem tez "Zimowego zolnierza", mozliwe ze on tez jest w tym typie. Poza WKKM z takich ciekawszych rzeczy ukazal sie w Polsce "Wolverine: Logan", dosc brutalny "Thor: Wikingowie" Gartha Ennisa, czyli tego kolesia ktory byl autorem Ghost Ridera i Punishera z WKKM, osobiscie polecalbym tez "Wolverine/Hulk", mini-serie Sama Kietha wydana przez Mandragore 10 lat temu. No i chyba tyle. Na pewno jest jeszcze sporo dobrych tytulow, ale nie wyszly w Polsce.

ocenił(a) film na 8
DarthDream

Marvel Knights - Spider Man jest rewelacyjny. Szkoda że taki krótki. Jednak myślę, że opłaca się zaoszczędzić 40 zł na ten tom. 2 część ma mieć podobną objętość.

ocenił(a) film na 8
szmyrgiel

HM jeśli zależy Ci na origin to polecam
-Początki Marvela lata 60
- Ultimate Spider man moc i odpowiedzialność