Avengers: Czas Ultrona

Avengers: Age of Ultron
2015
7,2 212 tys. ocen
7,2 10 1 212456
6,1 55 krytyków
powrót do forum filmu Avengers: Czas Ultrona

pytanie

ocenił(a) film na 7

Czy poprzednie "Avengersy" są związane z tą częścią? Nie oglądałam wcześniejszych, a "Czas Ultorna" zapowiada się najciekawiej.

ocenił(a) film na 7
ala27

Radzę obejrzeć przynajmniej kilka poprzednich filmów, inaczej możesz nie wiedzieć za bardzo o co chodzi. Wystarczy, jak obejrzysz pierwsze Avengers z 2012 i może jeszcze Kapitan Ameryka: Zimowy Żołnierz z 2014. Oczywiście polecam też inne filmy np. Iron Man lub Thor. Jeżeli obejrzysz od razu Czas Ultrona to także nie będzie problemu, tylko nie będziesz wiedzieć, o co chodzi z poszczególnymi postaciami i nie zauważysz nawiązań do poprzednich części.

ocenił(a) film na 7
Gazor090

Dzięki. Oglądałam Iron Mana - wszystkie części po kilka razy, Thora tak samo. Orientuję się też w innych postaciach. Chciałam tylko wiedzieć, czy te części Avengersów są ze sobą powiązane nie tylko bohaterami (Thorem, Iron Manem, Hulkiem czy kapitanem Ameryką)

ocenił(a) film na 7
ala27

Generalnie to możesz mieć problem ze zrozumieniem sensu pierwszej sceny (film zaczyna się od razu akcją). Jest ona powiązana z jedynką Avengersów (pojawia się pewien przedmiot). Po za tym nie ma problemu.

ocenił(a) film na 9
ala27

co do powiązania to wszystkie z tego uniwersum są jakoś powiązane ale avengers 2 jest juz bardzo przed obejrzeniem avengers 2 radze obejrzec, avengers, iron man 3 i kapitan ameryka: zimowy żołnierz, powiązane z avengers to pewien przedmiot, powiazanie z iron man 3 to jego lęki, a z kapem to to że wydarzenia dzieją się zaraz po KA2 i początek jest bardzo z tym związany
a najlepiej obejrzeć filmy w takiej kolejności:
Iron Man
Incredible Hulk
Iron Man 2
Thor
Kapitan Ameryka: Pierwsze Starcie
Avengers
Iron Man 3
Thor: Mroczny Świat
Kapitan Ameryka: Zimowy Żołnierz
Strażnicy Galaktyki

ocenił(a) film na 9
ala27

Obejrzyj wszystkie filmy Marvel Studios od 2008 roku, potem dopiero ta częśc bo nie będziesz wiedziała o co chodzi