Czy poprzednie "Avengersy" są związane z tą częścią? Nie oglądałam wcześniejszych, a "Czas Ultorna" zapowiada się najciekawiej.
Radzę obejrzeć przynajmniej kilka poprzednich filmów, inaczej możesz nie wiedzieć za bardzo o co chodzi. Wystarczy, jak obejrzysz pierwsze Avengers z 2012 i może jeszcze Kapitan Ameryka: Zimowy Żołnierz z 2014. Oczywiście polecam też inne filmy np. Iron Man lub Thor. Jeżeli obejrzysz od razu Czas Ultrona to także nie będzie problemu, tylko nie będziesz wiedzieć, o co chodzi z poszczególnymi postaciami i nie zauważysz nawiązań do poprzednich części.
Dzięki. Oglądałam Iron Mana - wszystkie części po kilka razy, Thora tak samo. Orientuję się też w innych postaciach. Chciałam tylko wiedzieć, czy te części Avengersów są ze sobą powiązane nie tylko bohaterami (Thorem, Iron Manem, Hulkiem czy kapitanem Ameryką)
Generalnie to możesz mieć problem ze zrozumieniem sensu pierwszej sceny (film zaczyna się od razu akcją). Jest ona powiązana z jedynką Avengersów (pojawia się pewien przedmiot). Po za tym nie ma problemu.
co do powiązania to wszystkie z tego uniwersum są jakoś powiązane ale avengers 2 jest juz bardzo przed obejrzeniem avengers 2 radze obejrzec, avengers, iron man 3 i kapitan ameryka: zimowy żołnierz, powiązane z avengers to pewien przedmiot, powiazanie z iron man 3 to jego lęki, a z kapem to to że wydarzenia dzieją się zaraz po KA2 i początek jest bardzo z tym związany
a najlepiej obejrzeć filmy w takiej kolejności:
Iron Man
Incredible Hulk
Iron Man 2
Thor
Kapitan Ameryka: Pierwsze Starcie
Avengers
Iron Man 3
Thor: Mroczny Świat
Kapitan Ameryka: Zimowy Żołnierz
Strażnicy Galaktyki
Avengers: Czas Ultrona