Avengers: Koniec gry

Avengers: Endgame
2019
8,0 195 tys. ocen
8,0 10 1 195378
7,0 67 krytyków
Avengers: Koniec gry
powrót do forum filmu Avengers: Koniec gry

Jest to pierwszy film jaki oceniam tak wysoko pomimo zatrważającej ilości jego wad jakie dostrzegam. Po ocenach widać, że nie tylko ja tak mam. Sentyment swoje robi. Sam film to jeden wielki misz masz świetnych pomysłów i scen oraz takich kompletnie nie trafionych psujących niekiedy odbiór filmu. W pewnym sensie twórcy mieli arcytrudne zadanie by mając taki punkt wyjścia zrobić film, który by się w całości trzymał kupy. Sam nie wiem czy film ma więcej wad czy zalet więc postaram się je poniżej wymienić
Wady:
-Mary sue (Capitan Marvel) wykreowana w tym filmie wręcz na Boga rozwala co tylko chce. Czemu to dla filmu szkodliwe chyba nie muszę tłumaczyć
-Konsekwencje podróży w czasie, a właściwie ich brak. Bohaterowie robią i zabierają sobie co tylko chcą.
-Jak działa rękawica z kamieniami? Spełnia życzenia?
-Jak działa Teseract? Wystarczy go dotknąć i już przenosi gdzie tylko zażyczysz?
-W jaki sposób Nebula przywołała Thanosa z całym jego statkiem i armią?
-Poprawność polityczna. Film niekiedy wygląda tak jakby twórcy dostali do ręki listę rzeczy, które muszą zawrzeć w filmie i po kolei ją odhaczali. I mamy wręcz żenujące sceny z homoseksualizmem i feminizmem
-Motyw dzieci dorastających bez ojców. Widać rękę Disneya
-Filozofia Hawkeyea. Zabija wszystkich, którzy jak twierdzi nie zasługują na życie tak jak jego rodzina. Ten motyw jest tak głupi, że aż śmieszny
-Kreskówkowość!!! To jedna z najcięższych wad tego filmu. Problem dość rozległy. W scenach konferencji, czy "sztafety" czułem się jakbym oglądał Power rangers lub Lige sprawiedliwych. Armia złego kontra wszyscy bohaterowie ze wszystkich filmów to kolejny oklepany motyw z kreskówek.
-Capitan Ameryka bóg piorunów :)
Zalety :
-Powrót starych bohaterów takich jak Rene Russo, Tilda Swinton czy Robert Redford. Miłe zaskoczenie.
-Nostalgiczne sceny jak np.scena w windzie ( moja ulubiona w całym filmie )
-Bardzo fajnie pokazana sprzeczność między Tonym , a jego ojcem
-Kreacje i poprowadzenie szczególnie Thora i Hulka.
-Świetne aktorstwo z wyjątkiem drewnianej mającej się za boga Capitan Marvel
-Niektóre fabularne twisty jak np. końcowe zagranie z Tonym i kamieniami

ocenił(a) film na 6
Parablos

Zapomniałem jeszcze do zalet dodać świetnie napisany humor. O ile w Thorze III i wcześniejszych Avengersach mnie irytował tak tu pasował jak ulał.