Avengers: Koniec gry

Avengers: Endgame
2019
8,0 195 tys. ocen
8,0 10 1 195378
7,0 67 krytyków
Avengers: Koniec gry
powrót do forum filmu Avengers: Koniec gry

Kto pomoże w zrozumieniu?

użytkownik usunięty

1. Czemu nie ściągnęli Nat z innego roku, tak jak to Nebula zrobiła z siostrą?
2. Czyli jest jedna linia czasowa? A jak zabijemy młodą Nebulę to stara ma prawo istnienia?
3. Zaraz, zaraz! Loki ucieka z sześcianem i to nie ma żadnego wpływu na przyszłe wydarzenia?
4. Matka Thora wiedziała, że umrze?
5. Czy ktoś pamięta dokładnie to zdanie Hulka o przeszłości, teraźniejszości i przyszłości?
6. Jak Stark nazwał ten paradoks z czasem przez który Lang był niemowlakiem, starcem i nastolatkiem?
7. Visiona da się zbudować na nowo? Oddali kamień umysłu? Komu? Czy to nie dzięki niemu stworzono bliźniaków?

użytkownik usunięty

P.S

8. Tilda Swinton jako jej bohaterka mówi, że zabranie jednego kamienia z linii czasowej będzie katastrofalne bo kamienie trzymają czas do kupy, tak? Czy źle to zrozumiałam? W takim razie zniszczenie kamieni przez Thanosa jak się ma do tej teorii? Czy wszechświat nie powinien tego odczuć?

ocenił(a) film na 8

Najpierw trzeba zacząć od tego że to jest film sf gdzie mamy superbohaterów ;)

1) tego nikt nie wie. Można przypuszczać że nie pomyśleli o tym lub nie chcieli niszczyć innej czasoprzestrzeni. (Tam gdzie doszło do zmian uległa zmienie czasoprzestrzeń/rzeczywistość)

2) nie. Każda linia czasową jest inna. Jeżeli bohaterowie cofną się w czasie i coś zmienia to ta zmiana ma wpływ na ten czas gdzie doszło do zmiany. W ich czasie/rzeczywistości nic się nie zmieni. Tzn nie działa to tak jak w innych filmach typu powrót do przyszłości. Dlatego zabicie młodego Thanosa nic by im nie dało i zdecydowali się zebrać wszystkie kamienie aby pstryknac

3) teoretycznie na ich czas nie powinno mieć, ale... To jest film sf i po akcji z Kapitanem Ameryka jak się pojawił na końcu filmu na ławce jako staruszek to nic nie wiadomo. Prawdopodobnie chcą aby Loki wrócił i zrobili mu taka furtkę

4) tego chyba nie wiadomo. Jedyne co zrozumiałem to to że nie chce znać przyszłości

5) ad 2. Że gdy się przeniesiemy w przeszłość to ta chwila będzie nasza teraźniejszości a tamta przeszłość nie będzie naszą przyszłością. W sensie że zmiany w czasie (mogli to inaczej nazwać np podróże kwantowe) nie będą mieć wpływu na teraźniejszość a jedynie zmieniają przeszłość (dziwnie to brzmi) poprostu tworzą się nowe linie czasowe

6) efekt dziadka, ale mogę się mylić

7) pewnie się da, zrobili mu kopię zapasową a on jest robotem. Prawdopodobnie nie było Visona bo nie miał kto go zbudować po pstryknieciu. Teraz jak wrócił i to Wakanda go zbuduje

8) bardzo dobre pytanie. Pewnie kamienie zostały zniszczone aby nabrać tempa w filmie. Jest to nielogiczne bo wcześniej mówiono że kamienie są wieczne i tworzą wszechświat. Moim zdaniem kamienie są wieczne i pewnie po "zniszczeniu" się doradzają Ale może to trwać np milion lat.
W tej dokładnie scenie myślę że chodziło o to że w każdej lini czasowej muszą być wszystkie kamienie- i że zabranie chociaż jednego i nie zwrócenie go może doprowadzić do katastrofy ich czasoprzestrzeni/rzeczywistości

Ogólnie film mi się podobał lubię blockbustery :) tak samo cała historia Thora :) w końcu mam szansę zrobić podoba formę na lato ;) myślę także ze w tej części musieli osłabić Thora bo w poprzednich Avengersach był za mocny i odrazu velowalby w głowę :) A to przecież film o drużynie superbohaterow
Ciekawie się teraz zapowiadają Strażnicy Galaktyki jak zrobią film w na wzór Ragnaroku to będę zachwycony

ENDGAME daje 8 gwiazdek a IW 10 bo był zdecydowanie lepszy

użytkownik usunięty
wojtasxxx

Dzięki za odpowiedź na wszystkie moje pytania. Dziś byłam raz jeszcze na filmie i wydaje mi się, że ciut lepiej przyswoiłam całą filmową teorię odnośnie podróży w czasie.
Popieram ilość gwiazdek dla filmu i mam nadzieję, że nie mylisz się co do Strażników Galaktyki. Raz jeszcze dziękuję za odpowiedź. :)

1. Ściągnięcie kogoś z innej lini czasowej mogłoby ją zepsuć, poza tym ta osoba nie ma tej świadomości wydarzeń co Nat Endgame. A po drugie Nebula nie ściągnęła Gomory, ta znalazła się w 2023 bo była na statku Thanosa i pomogła im w walce z fioletowym a później prawdopodobnie wyparowała..

2. Obejrzyj jeszcze raz film, nie działa efekt dziadka czy motyla.. jak zmienisz coś w przeszłości to nie ma wpływu to na przyszłość.

3. Możliwe że w oparciu na ten fakt może powstać serial Loki na Disney+ poza tym według teorii starożytnej to kamienie odpowiadają za linie czasu

4. Było mówione podczas filmu że była wychowywana przez wiedźmy, czyli potrafiła wróżyć? przewidzieć swoją przyszłość, śmierc

5. Zmiany w przeszłości nie zmieniają twojej przyszłości. Przenosząc się w przeszłość ta staje się twoją teraźniejszością a twoja przyszłość teraźniejszością. ( w razie co prosze poprawic)

6. Stark tłumaczył to tak że zamiast przepuścić czas wokół Langa przepuścili czas PRZEZ Langa

7. Shuri w IW niby skończyła jakieś badania nad strukturą Visiona więc wszystko możliwe, tak oddali kamień bo musieli żeby nie zaburzyć linii czasu, bliźniaków stworzono za pomocą kamienia umysłu, tak.

8. Tu chodzi o to że bała się oddać kamienia czasu Hulkowi bo wiedziała że za 4 lata w uniwersum pojawi się Dormammu czyli wymieniona przez nią "armia ciemnosci" i łysa miała na uwadzę że bez kamienia czasu Strange może nie pokonać tego zła i te przejmie władzę nad światem.I ponownie zachęcam do obejrzenia filmu.

użytkownik usunięty
Tankk17

Mówisz, że wyparowała, a odniosłam wrażenie, że Star Lord będzie jej szukał w części trzeciej (swojego filmu). Kto wie. :) Mówisz, że "... jak zmienisz coś w przeszłości to nie ma wpływu to na przyszłość." Czyli jak Kapitan wraca do Peggy, bierze z nią ślub, ma dzieci (szalona teoria) czyli w skrócie wiedzie ciche zwyczajne życie na przedmieściach, to nie wpływa na to co osiągnęłaby Carter gdyby go nie było. A jej dokonania i cały serial z nią w roli głównej? Czy to tylko gdybanie?
Hm, mimo to bardzo dziękuję za odpowiedź. :)

ocenił(a) film na 5

to jest inna linia czasowa. w tym filmie mamy ich kilka. każde cofnięcie w czasie automatycznie tworzy nową - bo już coś jest zmienione. na dole wkleiłem ci link do zrozumienia.
Gamora nie wyparowała (wyparowali wszyscy których Stark chciał wymazać - tylko Thanosa i jego armię)
Ta druga Gamora to jest po prostu toinna osoba. nie zna Quilla. dlatego nie poleciała ze strażnikami. moze będzie chciał do niej znowu podbić.

ocenił(a) film na 5

nic nie zrozumiałeś. masz tu wyjaśnienie:
https://www.youtube.com/watch?v=d5DqcBJ7WvQ&t=247s
https://naekranie.pl/artykuly/avengers-koniec-gry-czas-w-mcu-i-bledy-logiczne-wy jasniamy

użytkownik usunięty
Cross_23

Wielkie dzięki. Naprawdę! Zabieram się za czytanie artykułu :)

ocenił(a) film na 1

1. bo reżyserowie zdecydowali inaczej. Ale mogą to spokojnie zrobić Od teraz w świecie marvela obowiązuje jedna zasada - żadnych granic. Reżyserowie mogą cię cofać w czasie i chodzić po alternatywnych liniach czasowych i zabierać z tamtąd co tylko im się zamarzy bądź ktokolwiek im się zamarzy Jak spadną dochody z filmów to poprostu powiedzą, że zmienniają linię czasową i już po sprawie. Może wrócić loki, Stark... po prostu hulaj dusza piekła nie ma... a wszystko dlatego, że nie ważne jakie zrobisz zmiany w przeszłości one w ogóle nie mają wpływu na przyszłość to znaczy przeszłość, którą znasz....
2. Lini czasowych jest więcej w samym EG powstały co najmniej 6,
3. wraz z tym wydarzeniem powstała nowa linia czasowa, która potoczyła się najprawdobodobniej kompletnie innaczej niż ta, którą znamy z dotychczaswoych filmów - czy będzie ona rozwijana. Jesli reżyserowie i studio marvela zwietrzy w tym zysk to tak...
4. Można by przypuszczać, że tak a skąd?? podobno była spokrewniona z wiedzmami ale w EG jest tyle nieścisłości i naciągań, że ta kwestia to akurat pikuś....
5.-
6.-
7. Kamienie niskonczoności zostały zniszczone ale skoro stark od tak stworzył sobie rękawice, która ogarnia moc kamieni i od tak pstryka sobie w tej rękawicy jakby był bogiem a nie człowiekiem to podejrzewam, że jak zajdzie potrzeba reżyserowie przywrócą visiona. A co do kamieni to avengersi w EG wcale nie musieli ich tak szybko odnności w przeszłość. Równie dobrze mogli to zrobić za 100 czy 200 lat. Oni i tak je odnąszą w konkretny punkt w czasie więc kiedy to zrobią w swoich czasach jest bezznaczenia ważne aby kiedyś w ogóle to zrobili...