Pytania do tych, którzy już widzieli:
1.Czy warto iść na wersję w 3D i dlaczego (od razu mówię, że idę do Heliosa, więc nie Cinema City, czy tam jakiś IMAX)?
2. Co polecacie obejrzeć przed tym filmem?
Spróbuję powtórzyć sobie wszystkie z listy, ale nie wiem, czy się wyrobię i myślałem też, żeby obejrzeć Hulka "1" na przykład, ale nie wiem, czy jest sens się z nim męczyć.
Które filmy są najważniejsze odnośnie Endgame, a które można sobie wręcz odpuścić?
(Widziałem wszystkie z aktualnego uniwersum, oprócz Agentów Tarczy, więc jedynie przypomnieć muszę sobie je)
1. Warto na 3D :)
2. Avengers, Avengers Czas Ultrona, Infinity War (ale to chyba oczywiste), Ant-Man 2, Thor Mroczny Świat, Thor Ragnarok, Kapitan Ameryka: Winter Soldier i w sumie Kapitan Ameryka 1 oraz Iron Man 3. Agenci Tarczy trochę idą z fabuła w innym kierunku ale nie będę spojlerował. Po prostu powiem, że póki co w agentach tarczy nie było tego co się działo w Infinity War.
Co do Agents of Shield, to żaden serial marvela nie należy do mcu. Na początku były próby łączenia tego, ale ostatecznie z tego zrezygnowano. Dopiero nowe seriale, które pojawią się na Disney+ będą działy się bezpośrednio w mcu.
Agentkę Carter ostatnio sobie obejrzałem i według mnie łączy się z MCU, a to przecież serial. :P
No to idę na 3D. Mam nadzieję, że moje oczy wytrzymają 3 godziny te okularki. Szkoda, że tego IMAXA nie mam blisko, bo pewnie bym wtedy nawet o to nie pytał.
Agenci...hmmm...słyszałem, że jest dużo wzmianek i odniesień do filmów oraz jest wyjaśnione parę rzeczy skąd i jak. Podobno jest wyjaśnione skąd Fury miał nowe Helicarriery (w Zimowym Żołnierzu) czy coś takiego na przykład.