Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347794
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

3D

ocenił(a) film na 5

Widocznie ktoś miał wątpliwości, czy Avengers jest wystarczająco dobrym filmem, skoro zostanie wypuszczony w 3D. Otóż dobre tytuły obronią się same (np. X-men pierwsza klasa, Geneza planety małp, sherlok holmes), natomiast takie dzieła w trójwymiarze są jakby z góry skazane na porażkę, o czym przekonuję oceny (Thor, immortals, postrach nocy). Rozumiem, że takie filmy zarobią więcej. Wszyscy to rozumiemy. Jednak jeszcze raz podkreślam, że dobry film obroni się w 2D. Tym bardziej, że w Avengers (jak już gdzieś pisano) stężenie gwiazd na klatkę filmową przekroczy normę. I bardzo czekałem na ten film. I zwiastun bardzo mi się spodobał. Jednak ta informacja o 3D jest dla mnie ostrzeżeniem. Poczytam recenzje, sprawdzę oceny, zachowam czujnośc. Coś mi mówi, że ten film nie będzie jednak z pierwszej półki...

Ps. Jestem jednym z tych, którzy nie widzą efektu 3d. ;\

sylar_217

Avatar i seria Transformers również były w 3D wyświetlane a mimo to zdobyły całkiem sporą ilość fanów. Nie widzisz efektów 3D bo te filmy nie są konkretnie robione pod 3D tak jak np Alicja z Krainy Czarów. Zakładam, że w Mścicielach 3D poczujemy jedynie gdy Cap rzuci w widownie swoją tarczę oraz gdy z Mjolnirrem Thor zrobi to samo. Z drugiej strony możesz mieć rację co do obaw, bo mogą takie sceny pod 3D być robione bardzo na siłę, żeby zaznaczyć w jakiej jakości zrobiony został film. Osobiście również podchodzę do tego filmy z lekkim dystansem, mimo że odliczam każdą sekundę to jednak boję się że to będzie prosty film dla 12latków, którym po prostu spodoba się skala efektów w tym filmie- nie zważając na błędy i płytką fabułę. Marzy mi się by ten film na Filmwebie otrzymał szczere 7,5, Pożyjemy, zobaczymy :)

użytkownik usunięty
sylar_217

powiem Ci,że wiele innych gówien jest niepotrzebnie puszczanych w 3D...

ocenił(a) film na 10
sylar_217

Konwersja nigdy nie wychodzi dobrze. Thor i Kapitan = beznadziejne 3D (nawet nie wspomnę o CoT), więc na Avengers w 3D na pewno się nie wybiorę. Film musi być kręcony w 3D i tyle, a nie konwertowany żeby kasę wyłudzić od widza :/

LukC

Zauważmy też że Thor i Kapitan mimo beznadziejnego 3D, byli konwertowani od samego początku produkcji, decyzja o konwersji Avengers padła dopiero teraz :/ Innymi słowy, w kinach dopłacimy za rozmazany obraz i niewygodne okulary :/

ocenił(a) film na 8
Grievous

Nie, w kinie zapłacisz za napis 3D w tytule. Biorąc pod uwagę jakość konwersji filmów ostatnimi czasy to jest to coraz bardziej robione na "odczep" byle tylko można było dopisać to 3D do filmu i zgarnąć więcej na biletach. Samo kręcenie filmu od początku w 3D też nie zawsze wychodzi filmowi na dobre (przykład PotC). Polski dystrybutor też nie ułatwia polskiemu widzowi wyboru bo takowego nie daje, tylko wciska film w 3D i w wybranych kinach (5-6 na cały kraj) gdzie film jest w 2D. Widząc brak jakiejkolwiek logiki w postępowaniu dystrybutorów widząc jak ludzie na całym świecie odchodzą od 3D sądzę że nasi dystrybutorzy będą chcieli wycisnąć do końca z 3D ile się tylko da, tak więc nie liczę na większy wybór pomiędzy 2D a 3D w kinach. W okręgu Katowic jest ok. 11 dużych kin i tylko w Katowicach są filmy w 2D, więc to juz pokazuje jak dystrybutorzy szanują wybór widza.

ocenił(a) film na 9
Shadow_5

To mnie zaskoczyłeś z tymi piratami. ;O Byłem pewien, że to konwersja, skoro efekt był tak mierny...

Ale skoro tak, to połozyłeś moje nadzieje na fajne 3d w nowym Spider-Manie, czy Prometeuszu. : | Szkoda...

ocenił(a) film na 9
sylar_217

Moim zdaniem nie ma co liczyć na dobre recenzje ; ) Już trailer jest bardzo przeciętny. Dodatkowo to przecież produkcja Marvela znanego z plytkich filmó takich jak Thor, CapAmerica, czy Incredible Hulk. ;) Będę się cieszył jak będe mógł wystawić 7.

ocenił(a) film na 8
sylar_217

co do 3D , to teraz mówi się , że ma być w wybranych kinach i pojawi sie równiez wersja na IMAX