Byłem dziś na Avengersach. Wersja z dubbingiem, Imax w rodzinnym Krakowie. Jakość efektów 3D niezła, choć tak naprawdę efekt w połni wykorzystany tylko w scenach latania między budynkami. Ładnie wyglądały również krople wody na szybie w scenie z uwięzionym Lokim.
Jeśli chodzi o dubbing - byłem pozytywnie zaskoczony doborem głosów. Nie było się do kogo doczepić. Jedyny minus to tłumaczenie - w scenach gdzie znałem angielskie kwestie, raziło w oczy że nie do końca było ono wierne (widać twórcy postawili na to by było ładne).
Mały minus na koniec filmu - na napisach włączono światło, i scenę po nich było widać bardzo bardzo słabo. W sumie widziałem tyle co wcześniej na youtube.
Niemniej jednak film polecam gorąco. Faktycznie z początku dużo gadania. Bitwa końcowa może trwa 20 minut, ale zlatuje to bardzo szybko i czuje się pewien niedosyt.
Pare moch uwag i spostrzeżeń:
SPOILERY PONIŻEJ DLA BARDZO CIEKAWSKICH
1.scena Iron Mana w kosmosie dla mnie przesadzona mimo wszystko. Nie sądzę aby jego zbroja była aż tak doskonała żeby Stark mógł przeżyć w próżni. Dużo bardziej wolałbym aby Jarvis w locie shackował bombę atomową, i by sama odleciała w przestrzeń
2.Również skutki bomby naciągane. Bomba niszczy centrum dowodzenia(?) obcymi, a ci padaja jeden po drugim niczym roboty.
3.Osoby które do tej pory zastanawiają się po co w ekipie Black Widow otrzymają odpowiedź po obejrzeniu filmu. Odgrywa ona kluczową rolę.
4.Niestety nie widziałem drugiej sceny po napisach czy jest obecna, ale fakt faktem że Stark po zwycięstwie, ledwo żywy, proponuje wszystkim kebaba :)
"4.Niestety nie widziałem drugiej sceny po napisach czy jest obecna, ale fakt faktem że Stark po zwycięstwie, ledwo żywy, proponuje wszystkim kebaba :)"
Niestety, nie ma jej w polskich wersjach filmu. Wygląda na to, że faktycznie tylko USA ją dostało.
Dobra już przed obejrzeniem filmu wiedziałem po co w avengersach black widow i nie bardzo rozumiem o co ci chodzi mówiąc że dowiedzą się po obejrzeniu filmu ? Chodzi o to że ona zamknęła portal ?
Tak. Że w końcowej bitwie okazała się bardzo przydatna, duzo bardziej niż by się poczatkowo mogło wydawać.
W niektórych filmach Marvela scena końcowa nawiązująca często do kolejnego filmu jest też przed napisami, tam była (SPOJLER) na budynku Starka pozostawiona litera A, co mówi nam że będzie zapewne tam Avengers później, ale słuchy mówią, że kolejną produkcją będzie Iron Man 3 na którego czekam z niecierpliwością następny rok.
Dubbing bardzo mnie również zaskoczył, był do przełknięcia, powiem więcej, całkiem całkiem sobie poradził.
A w ogóle Cobie Smulders to nadal Robin!!!
Będzie, idąc tokiem komiksów. Najbardziej fascynuje mnie Iron Man, ale przestudiowałem dużo postaci rodzajów komiksowych historii. Przewiduje, że w Avengers II będzie już czarna pantera, fajnie by przynajmniej było. Dla tych, którzy chcą też zobaczyć wersje animowane postaci Marvela może zobaczyć rubrykę filmów na stronie http://en.wikipedia.org/wiki/Marvel_Animation. Także seria Avengers - Potęga i Moc, ma jakieś nawiązania do komiksów.
A jak ktoś chce o bohaterach co nieco więcej wiedzieć polecam http://www.comicvine.com.